Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 891 people
86447 users - nu online: 891 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Brief uit Brussel: License to (un)safe fuck?


door De Ket in Columns & Opinie , 02 april 2017

This article is also available in English


Lieve Noorderburen, Of ik vind dat PrEP door het RIZIV (de Belgische openbare ziekteverzekering) moet worden terugbetaald? Een strikvraag, want de meeste mensen weten wat ik professioneel toe en hoe ik soms hiermee in contact kom. Sluiks proberen ze mijn standpunt te achterhalen, wetende dat ik homoseksueel ben en misschien dus wel heel goed geplaatst ben om een passend antwoord op deze vraag te formuleren.

Toch schrikken ze wanneer ik zeg dat ik van mening ben dat de openbare ziekteverzekering deze vorm van primaire preventie niet moet terugbetalen. Het levert steevast verrassende blikken op, en heel zeker van homoseksuele vrienden die me “hardvochtig” noemen, en nog een rist van minder vriendelijke woorden.

De terugbetaling van een mogelijk potentiële aandoening die quasi perfect preventief kan worden aangepakt, is een uiting van een volstrekt misprijzen tegenover die patiënten die een zware ziekte hebben waarvoor preventie niet bestaat, of voor die patiënten die genetisch zwaar beladen zijn. Deze groepen van patiënten hebben vaak heel wat medische hulp en geneesmiddelen nodig, in een budget dat al heel sterk onder druk staat.

Dus neen, ik ben niet van mening dat de Belgische Staat PrEP moet terugbetalen. Trouwens, het ziet er ook naar uit dat dit niet vlug gaat gebeuren. De huidige terugbetalingen van PrEP aan Belgische homo’s gebeurt in het kader van klinische studies, niet door de overheid. Wat sommigen ook mogen beheren. Een homovriend van een kennis van mij, beweerde mordicus dat het RIZIV dit terugbetaalde en moedigde elke homo aan hetzelfde te doen.

Met hetzelfde te doen, had hij het er vooral over om weer volop zonder condoom te gaan vrijen nu PrEP bestaat. Ik zie op Facebook soms berichten van hem (en veel andere PrEPpies) passeren, als reactie op een discussie rond PrEP. De voorstelling van PrEP als een license to unsafe fuck is grotesk. De onwaarheden rond PrEP die de homoseksuele gemeenschap (vooral diegenen onder PrEP) de wereld uitstuurt  zijn misdadig. PrEP beschermt – tot op zekere hoogte – enkel tegen een hiv-besmetting.

“Tot op zekere hoogte” betekent hier dat het nog te vroeg is om te concluderen dat PrEP een besmetting met hiv effectief tegenhoudt. Heel wat onderzoeksresultaten zijn ronduit optimistisch te noemen, al is het nog wachten op meer gevalideerde wetenschappelijke conclusies alvorens men PrEP als het walhalla voor de homo’s kan bestempelen.

De meesten onder PrEP blijken zich ook van geen kwaad bewust als ze blijven poneren dat ze nu zonder condoom mogen rotzooien. De reclame die ze maken voor seks zonder condoom is ook hier ronduit crimineel. Wie onder PrEP en zonder condoom vrijt, heeft eveneens een verhoogd risico van een hele serie andere seksueel overdraagbare infecties. Ook daar zitten potentieel zware ziektes tussen. Wanneer je een PrEPpie die vraag voorlegt, krijg je dan het antwoord dat de geneeskunde dat meestal “met een pilletje” kan oplossen. Klopt, maar dan vind ik ook dat je dan maar een pilletje moet nemen eenmaal je hiv-positief bent.

Waar ik wel achtersta, is de terugbetaling van PrEP in het kader van een bijkomende, private verzekering. Zoals een autoverzekering. Wie met de auto rijdt, betaalt een verzekering. Wie geen auto heeft, hoeft geen verzekering. Het is misschien een karikaturale voorstelling, maar laat ons een kat een kat noemen. Wie dergelijk duur risicogedrag vertoont, laat zich dus best privaat verzekeren.

En laat die privé-verzekering dan ook PrEP terugbetalen. Niet alleen moet het geld voor PrEP dan niet uit publieke fondsen komen, het zal sommige homo’s toch tot nadenken stemmen wanneer ze in een vragenlijst hun risicogedrag moeten oplijsten. Hoewel ik nu ook besef dat het voor sommigen te laat is hen hiervan te overtuigen. Benieuwd of iedereen aan de PrEP zou zitten mochten ze het eigen zak moeten betalen.

En wie er nog niet van overtuigd is, ik hoorde uit een betrouwbare overheidsbron dat PrEPpies in Amsterdam massaal te kampen hebben met seksueel overdraagbare infecties, waarvan sommige zelfs in een vorm die resistent is aan elke mogelijke behandeling. Ook hepatitis C is aan een opmars bezig in Amsterdam.

Men doet maar.

Je toegenegen,

De Ket
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN DE KETMEEST GELEZEN VAN DE KET

Brief uit Brussel: License to (un)safe fuck?

De Ket, in Columns & Opinie op 05 april 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN COLUMNS & OPINIEIN NUMMER 307


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media