Back to Top
Dinsdag 28 Jan
86407 users - nu online: 1263 people
86407 users - nu online: 1263 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 8 min. Printervriendelijke Pagina  
Ruim baan voor behaarde en bebaarde kerels tijdens het Amsterdam Bear Weekend


door Redaktie in Evenementen & Agenda , 03 februari 2017

This article is also available in English
lengte: 8 minuten


Van donderdag 2 maart tot maandag 6 maart staat een deel van de Amsterdamse scene in het teken van het Amsterdam Bear Weekend. Dit is een jaarlijks evenement, dat enkele jaren geleden door Michael Roks werd opgezet als Amsterdam Bear Pride en is gericht op “beren, welpen, spierberen, pappies, molligen, jagers, ijsberen en alles daartussen in,” zoals de organisatoren de potentiële bezoekers omschrijven, maar dan in het Engels.

De mannen achter de gerenommeerde organisaties Furball, Bear Necessity en Club Church maakten deel uit van het team dat verantwoordelijk was voor de diverse edities van Amsterdam Bear Pride en zetten zich nu volop in als de drijvende krachten achter Amsterdam Bear Weekeend.

De organisatie heeft veel gekeken naar wat werkt bij internationale Bear-evenementen zoals Mad.bear (Madrid), Brussels Bear Pride en Bear Pride Cologne en de feedback van bezoekers aldaar meegenomen in de Amsterdamse plannen. De opzet van Amsterdam Bear Weekend is een evenement waarbij ieder lokaal initiatief kan aanhaken en zelf kan besluiten of ze iets willen organiseren en zo kan meeliften op de promotie.

De voormalige hoofdredacteur van het leertijdschrift Drummer, Jack Fritscher, verklaarde ooit dat Beren “secondaire seksuele karakteristieken van de man” roemen, zoals “gezichtsbeharing, lichaamshaar, proportionele omvang, kaalheid.” Voor een aanzienlijk deel van de algemene bevolking zal deze voorkeur als een grote verrassing zijn gekomen, want in de publieke opinie bestond decennialang het grotendeels ongegronde vooroordeel dat alle homo’s vooral in opwinding geraken door Tadzio-achtigen (u weet wel, die jongeling in Venetië, die vooral in zijn personificatie in de film Morte a Venezia van Luchino Visconti inderdaad menig, maar zeker niet elk, homohart sneller deed kloppen).

Hoewel de Bear als flikkerspecies volgens Wikipedia in 1979 door The Advocate werd geïntroduceerd, bestaat een voorkeur voor behaarde, bebaarde en vaak niet superslanke mannen al veel langer. Zo ontdekte de pionierende Duitse homopublicist Peter Hamecher al in 1899 in het tijdschrift Der Eigene het verhaal “Armer Junge!” door Hanns Heinz Ewers, waarover hij in zijn in 1901 verschenen boek Zwischen den Geschlechtern met verbazing opmerkte dat de hoofdpersoon “als een vrouw van stevige, bebaarde mannen houdt, - een verschijnsel dat ik tot mijn verwondering onder de jongere homoseksuelen van Berlijn (en ook Keulen) wijd verbreid vond.”

Ondanks deze relatief lange voorgeschiedenis waarin een Bear-achtig mannentype een lustfactor vormt, duurde het tot het laatste kwart van de twintigste eeuw voordat de Beren zich als groep gingen organiseren en profileren. In Nederland gebeurde dat in 1990, toen zo’n beetje gelijktijdig in zowel Amsterdam als Eindhoven mensen bij elkaar kwamen, die vonden dat - toen nog vooral - gezette mannen en hun aanbidders het waard zijn om gezien en gehoord te worden. Dit leidde tot de oprichting van de clubs Dikke Maatjes en Big Dutch.

In 1997 besloten beide clubs te gaan samenwerken en werd de vereniging Dikke Maatjes Big & Bear Netherlands opgericht. Bram Sniekers, één van de organisatoren van het Amsterdam Bear Weekend, herinnert zich in dit verband: “Eind jaren negentig nam ik zelf deel aan de Big & Bear weekenden in Amsterdam, destijds door Dikke Maatjes Big & Bear Netherlands opgezet en heb hier altijd erg veel van genoten.

Helaas is het nu stukken lastiger om een ‘host hotel’ te regelen, mede door de hoge hotelprijzen in Amsterdam, maar dat staat het succes van het Amsterdam Bear Weekend niet in de weg.”

Met enige verbazing constateert Bram Sniekers: “Mensen beweren soms dat Amsterdam en/of Nederland geen Beren-scene heeft. Dat is onzin. Wellicht niet op een schaal zoals mensen dat in Madrid, Keulen of Barcelona ervaren, maar kijk eens met meer aandacht naar lokale en nationale initiatieven. Een maandelijkse saunadag in Eindhoven en Amsterdam, de Netherbears zijn er maandelijks met hun Bear Hug, de Web heeft een thema-avond, zo ook de Eagle, en Furball en Bear Necessity geven samen meer dan tien feesten per jaar in de stad. Niks te doen voor de beren, zei je?”

Dat er weinig te doen zou zijn gaat zeker niet op voor het Amsterdam Bear Weekend. De officiële aftrap vindt plaats op donderdag 2 maart van 16.00 tot 19.00 uur bij Mister B, Warmoesstraat 89. Onder het genot van een gratis consumptie en geweldige muziek kunnen bezoekers hier nog hun garderobe voor het weekend aanvullen, bijvoorbeeld met het Amsterdam Bear Weekend T-shirt, dat te koop is tot maar liefst maat 3x1! Tegelijkertijd begint bij de Spijker Amsterdam, Kerkstraat 4, de Bear Beer Bust, waarbij tapbier de hele avond voor happy hour prijzen wordt aangeboden.

De “beer bust” gaat tot 01.00 uur ’s nachts door. Wie enige uitgaansafwisseling wil kan van 18.00 tot 23.59 uur terecht in Café The Queen’s Head, Zeedijk 20, voor de door de Netherbears georganiseerde Meet & Grrrreet. Om 19.00 uur begint dan bij Getto Food and Drinks, Warmoesstraat 51, de tot 22.00 uur durende Bear Variety Show.

Eén van de hoofdorganisatoren van Amsterdam Bear Weekend is Club Church, Kerkstraat 52, die ook de thuisbasis is van het uiterst populaire Furball. Hier vindt op donderdagavond van 22.00 tot 05.00 uur Blue Beard plaats, een van de grotere feesten tijdens het Beren-weekend, dat dit jaar voor de vierde maal wordt georganiseerd. Blue Beard is een gelegenheid waarvoor vele Beren naar Church afzakken om te drinken, dansen en feest te vieren op de beats van top-Bear-dj’s Bramsterdam, Big General en Moog.

“De feesten worden altijd goed bezocht, maar staan vooral bekend om hun pret en over-the-top atmosfeer. Ik zal er met een aantal van de grotere en harigere leden van mijn Hopelezz-familie zijn om honing en massa’s eten uit te delen. We hebben altijd vele verrassingen en pret in voorraad, dus zorg ervoor vroeg te komen en tot laat te blijven!,” aldus Jennifer Hopelezz van Church.

Op vrijdag 3 maart is de Eagle Amsterdam, Warmoesstraat 90, van 19.30 tot 21.30 uur het toneel voor de verkiezing van Mister Bear Amsterdam 2017. Wie volgt in de klauwensporen van de winnaar van vorig jaar, Henk Heijenga? Hij en en zijn voorgangers hebben Nederland goed gepromoot in de internationale Beren-scene. De organisatie hoopt dat de nieuwe Mister Bear Netherlands die lijn doorzet, maar ook nationaal zichtbaarder kan zijn. Hiervoor heeft de organisatie dit jaar een reisbudget van duizend euro beschikbaar als een van de prijzen voor de man die bij deze verkiezing de sjerp krijgt omgehangen.

Om 20.00 uur begint in The Web, St. Jacobstraat 6, Furr-Real, een feest voor behaarde, mannelijke kerels en hun bewonderaars, dat duurt tot 02.00 uur. Achter de draaitafels staat DJ Albert. Vanaf 22.00 tot 05.00 uur kunnen de feestgangers dan terecht in Club Church voor Underbear, een speciale editie van het populaire (Z)onderbroek. De kledingcode schrijft onderbroek, jockstrap, zwembroek of naakt voor. Op zaterdag 4 maart is er overigens een Extra Underbear in Church.

De zaterdag begint echter met een extra editie van het maandelijkse Bears Working Up A Sweat, vanaf 14.00 uur in Sauna Nieuwezijds, Nieuwezijds Armsteeg 95. Elard Diekman van de sauna meldt hierover: “Onze Bears Working Up A Sweat middagen behoren tot de drukste tijden in de sauna. Ik ben me tamelijk zeker dat het niet alleen de gratis snacks zijn, die de massa’s aantrekken, maar de relaxte atmosfeer die bij deze evenementen altijd ontstaat. Gozers zonder het perfect gevormde lichaam - en laten we eerlijk zijn dat dat de meesten van ons zijn - voelen zich dan comfortabeler als ze in een handdoek rondlopen. Hoewel er veel gecruist wordt, is het toch meer een gezellige bijeenkomst waarbij vele kerels gewoon aan de bar ontspannen en kletsen. Tijdens Amsterdam Bear Weekend zal het zelfs nog drukker en gezelliger zijn dan gewoonlijk.”

Van geheel andere orde is de Big Bear Bingo in de Spijker, waar van 18.00 tot 22.00 uur de travo-diva’s DiDi Licious en Dora Royale volop voor spanning en vermaak zorgen. Van 20.00 tot 02.00 uur is een ander soort ontspanning te vinden op de LumBEARjack Party in The Web met muziek van DJ Bass.

De echte feestgangers kunnen vanaf 23.00 uur tot 06.00 uur terecht op de Amsterdam Bear Weekend Main Party in AIR Amsterdam, Amstelstraat 24, waar meer dan duizend kerels worden verwacht. Mede-organisator Bram Sniekers: “Voor de main party hebben we een samensmelting van de namen van de twee Amsterdamse Berenfeesten gebruikt: combineer Furball met Bear Necessity en je krijgt Bear Ball. Dit geeft voor ons duidelijk aan dat onze onderlinge samenwerking uitstekend is. Al meer dan tien jaar! Ook voor de muzikale invulling van deze avond kiezen we voor dj’s die van beide feesten afkomstig zijn, om zo het gehele publiek breed te bedienen. Furball stuurt hun resident dj’s Bramsterdam en Big General, en Bear Necessity vaardigt Rado, Sergio Cardoso en Mike Jay af.”

Ook op zondag 5 maart zijn er nog diverse activiteiten, waaronder van 16.00 tot 20.00 uur Disco Bears in The Cuckoo’s Nest, Nieuwezijds Kolk 6, waarbij bezoekers worden teruggevoerd naar de swingende dagen van disco en vroege house.

Vorig jaar verklaarde Maurice den Arend, Mister Bear Netherlands 2015, tegenover Gay News “dat er een enorme diversiteit is in de ‘Bear-scene’ qua type mannen en dat een ‘Bear’ niet per definitie groot, fors en gezet moet zijn en in leer moet lopen. Natuurlijk zijn er de uiterlijke kenmerken, zoals in veel gevallen gezichts- en lichaamsbeharing, maar het ‘Bear’-zijn zit ook van binnen. Juist omdat de diversiteit zo groot is, is iedereen (Bears of liefhebbers ervan) welkom en dat maakt de Bear-scene open en toegankelijk voor iedereen.” Voeg daarbij dat George Mazzei, toen hij in 1979 in The Advocate de Beren introduceerde, naast “haar,” bij de “Algemene karakteristieken” ook “Gelach” vermeldde: “Beren lachen veel en zijn over het algemeen goedgeluimd.” Het is dus te verwachten dat het Amsterdam Bear Weekend voor ontspanning en opwinding maar ook voor een forse dosis plezier garant zal staan.


Nadere informatie en het complete programma zijn te vinden op www.amsterdambearweekend.nl.

Photo credit: Rey Rey’s Photography, @reyreysphotography

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIEjul 2019       


jul 2018       


jul 2017       
Ruim baan voor behaarde en bebaarde kerels tijdens het Amsterdam Bear Weekend

Redaktie, in Evenementen & Agenda op 02 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media