Back to Top
Woensdag 29 maart
85866 users - nu online: 1472 people
Gay News : Editie : 305 : Expo Rock Hudson en de aids-crisis in Berlijn

Printervriendelijke Pagina  

Expo Rock Hudson en de aids-crisis in Berlijn

door Redaktie in Theater, Kunst & Expo , 22 januari 2017


Een jaar geleden kondigde het Schwules Museum te Berlijn een herschikking van de verzamelingen aan. Door een grootschalige expositie werd deze zelfreflectie geruime tijd onderbroken, maar die is nu weer opgepakt. De eerste “special” is gewijd aan Rock Hudson en de aids-crisis.

In samenwerking met de Keulse verzamelaar Björn Klimek heeft het museum alles bijeen gebracht wat een mens altijd al wilde weten over de laatste superster van Hollywood’s studio-systeem. De tentoonstelling vertelt niet primair het verhaal van zijn fascinerende carrière, maar richt zich vooral op Rock Hudson als “Het gezicht van aids.”

De expositie blikt terug op de hysterie aan het begin van de aids-crisis. De discussie draaide onder andere om het idee dat aids een straffe Gods was voor het zondige gedrag van homoseksuelen. De Duitse politicus Peter Gauweiler van de Christlich-Soziale Union (CSU) stelde voor hiv-positieve personen te “interneren,” en dat idee werd gretig opgepakt door de conservatieve pers. Velen gingen er vanuit dat het homo’s niets kon schelen wie ze verder nog met de ziekte konden besmetten.

De zogenoemde “homo-pest” – met alle ideologische implicaties – had fatale consequenties. Er bestond geen behandelingsmethode voor hiv. Niemand wist zeker hoe het virus werd overgedragen. Hollywood-beroemdheden dronken demonstratief uit Hudson’s waterglas om de irrationele angst voor “besmetting” tegenwicht te bieden. Linda Evans, ster van de populaire tv-serie Dynasty, kuste Rock Hudson voor de camera. Omdat hij tot dan toe over zijn hiv-infectie had gezwegen zwolg de roddelpers in speculaties over het gevaar dat Linda Evans hierdoor geïnfecteerd zou kunnen zijn.

Liz Taylor en Doris Day traden energiek in het strijdperk voor hun collega, wiens onvrijwillige outing als door de nieuwe ziekte “getroffen” homo wereldwijd voor vette krantenkoppen zorgde. Rock Hudson werd het eerste prominente gezicht van de aids-crisis en maakte de discussie over aids voor het eerst publiekelijk.


De expositie Rock Hudson en de aids-crisis kan tot 27 maart 2017 worden bezocht in het
Schwules Museum, 
Lützowstraße 73, 10785 Berlijn.
 
 
gerelateerd
Opening expo Living by Numbers

Gay cinema in prespectief op schrift

Brief uit Brussel: Marketing en pr van rolmodellen


Er heeft niemand gereageerd, jij misschien?


Expo Rock Hudson en de aids-crisis in Berlijn

Reageer:

Reactie:
Je naam: ip 54.147.232.40Rubrieken:
In het nieuwste nummer, Gay News 308, April 2017


Meer uit Theater, Kunst & Expo
Meer uit nummer 305
Meer van Redaktie

Amsterdam Pride


Amsterdam Gay Pride

meer info |visit


Filmhuis Den Haag


Regelmatig gay-specifieke voorstellingen

meer info |visitbottom image
Entire © & ® 1995/2017 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
RSS Issuu
Abonneren
zelfstandige Escortboys
CMI
Neem contact op
Adverteren