Back to Top
Zaterdag 18 Aug
86187 users - nu online: 1146 people
86187 users - nu online: 1146 people login
VAN ONZE EDITORS
Printervriendelijke Pagina  
Expo Rock Hudson en de aids-crisis in Berlijn


door Redaktie in Theater, Kunst & Expo , 22 januari 2017

This article is also available in English


Een jaar geleden kondigde het Schwules Museum te Berlijn een herschikking van de verzamelingen aan. Door een grootschalige expositie werd deze zelfreflectie geruime tijd onderbroken, maar die is nu weer opgepakt. De eerste “special” is gewijd aan Rock Hudson en de aids-crisis.

In samenwerking met de Keulse verzamelaar Björn Klimek heeft het museum alles bijeen gebracht wat een mens altijd al wilde weten over de laatste superster van Hollywood’s studio-systeem. De tentoonstelling vertelt niet primair het verhaal van zijn fascinerende carrière, maar richt zich vooral op Rock Hudson als “Het gezicht van aids.”

De expositie blikt terug op de hysterie aan het begin van de aids-crisis. De discussie draaide onder andere om het idee dat aids een straffe Gods was voor het zondige gedrag van homoseksuelen. De Duitse politicus Peter Gauweiler van de Christlich-Soziale Union (CSU) stelde voor hiv-positieve personen te “interneren,” en dat idee werd gretig opgepakt door de conservatieve pers. Velen gingen er vanuit dat het homo’s niets kon schelen wie ze verder nog met de ziekte konden besmetten.

De zogenoemde “homo-pest” – met alle ideologische implicaties – had fatale consequenties. Er bestond geen behandelingsmethode voor hiv. Niemand wist zeker hoe het virus werd overgedragen. Hollywood-beroemdheden dronken demonstratief uit Hudson’s waterglas om de irrationele angst voor “besmetting” tegenwicht te bieden. Linda Evans, ster van de populaire tv-serie Dynasty, kuste Rock Hudson voor de camera. Omdat hij tot dan toe over zijn hiv-infectie had gezwegen zwolg de roddelpers in speculaties over het gevaar dat Linda Evans hierdoor geïnfecteerd zou kunnen zijn.

Liz Taylor en Doris Day traden energiek in het strijdperk voor hun collega, wiens onvrijwillige outing als door de nieuwe ziekte “getroffen” homo wereldwijd voor vette krantenkoppen zorgde. Rock Hudson werd het eerste prominente gezicht van de aids-crisis en maakte de discussie over aids voor het eerst publiekelijk.


De expositie Rock Hudson en de aids-crisis kan tot 27 maart 2017 worden bezocht in het
Schwules Museum, 
Lützowstraße 73, 10785 Berlijn.
  

Rubrieken:

Eerste ‘koninklijke’ homo-huwelijk in Europa


Roze Zaterdag 2020 naar Leeuwarden


Roddel Nieuws


Iconische Amsterdamse winkel Mister B verandert van locatie


Out & About: Nederland festivalland!

    toon meer

In het nieuwste nummer, Gay News 324, augustus 2018


Mister B
Coming Soon: The New Flagship StoreMeer uit Theater, Kunst & Expo
Meer uit nummer 305
Meer van Redaktie

Toddities


Art gallery for artists and their admirers

meer info |visit


Club YOLO


Amsterdam newest Gay Club

meer info |visitbottom image
Entire © & ® 1995/2018 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2018 Gay News ®, GIP/ St. G Media