Back to Top
Zondag 07 juni
86442 users - nu online: 964 people
86442 users - nu online: 964 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Hiv Vereniging: late start hiv-zorg bij bijna helft diagnoses onacceptabel


door Redaktie in Health & Body , 14 januari 2017

This article is also available in English


Ondanks dalende cijfers zijn nieuwe hiv-diagnoses reden tot zorg. Bijna de helft van alle nieuwe hiv-diagnoses wordt veel te laat gesteld. De Hiv Vereniging maakt zich daar grote zorgen over. Mensen die niet tot de hoog risico groepen behoren, zoals heteromannen en mensen ouder dan 45 jaar, komen door dit risicobeleid te vaak te laat in behandeling.

Stichting Hiv Monitoring meldde onlangs een dalend aantal nieuwe hiv-infecties. Tegelijkertijd komt 45% van deze diagnoses laat in zorg, waarbij het afweersysteem van mensen in veel gevallen al behoorlijk is aangetast.

Pieter Brokx, directeur van de Hiv Vereniging: ‘Huisartsen en andere zorgverleners denken vaak niet aan hiv als een patiënt met klachten niet in het risicoplaatje past. Ze zien duidelijke symptomen bij deze mensen daarom niet aan voor hiv. Testen op hiv is bij deze groepen maar zelden aan de orde. Dat zie je in de cijfers terug, en dat is onacceptabel’.

Aandoeningen, zoals gordelroos, vermagering en hardnekkige (schimmel)infecties, die wijzen op een aangetaste afweer, leiden te vaak niet tot een hiv-test. Iemand kan al 15 jaar met hiv rondlopen voordat deze symptomen zich openbaren. Dat had voorkomen kunnen worden met een simpele bloedafname.

De Hiv Vereniging pleit dan ook voor het eerder aanbieden van een hiv-test. 'Ook als iemand niet binnen de standaard risicogroepen valt. In die gevallen valt er echt gezondheidswinst te behalen', zegt Brokx. 'Testen op hiv moet de gewoonste zaak ter wereld zijn bij onderzoeken. Hiv is goed te behandelen. De medicatie maakt een lang en gezond leven mogelijk en zorgen ervoor dat hiv niet meer wordt overgedragen. Hoe eerder iemand bekend is met de diagnose, hoe beter.'
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Hiv Vereniging: late start hiv-zorg bij bijna helft diagnoses onacceptabel

Redaktie, in Health & Body op 18 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media