Back to Top
Vrijdag 03 Jul
86447 users - nu online: 1125 people
86447 users - nu online: 1125 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Bij het sluiten van de Cosmosbar 1937-2016


door Ron Meijer in Scene , 06 januari 2017


Het sluiten van bars in de Gayscene is niet van deze tijd en niet alleen bars, hele straten die bekend stonden om hun vele homo uitgaans gelegenheden verdwenen van de kaart. De Kerkstraat in Amsterdam, nu weer in opkomst, was de eerste die wat het uitgaansleven aangaat totaal verdween. De Reguliersdwars is na het springen van de zeepbel van Sjoerd Kooistra nog niet meer een schaduw van wat het eens was. De Warmoesstraat? Nou ja vult U zelf maar in.

En bijna allemaal klagen ze dat de oorzaak de datings apps zijn die er massaal voor zouden zorgen dat geen hond de bars meer zouden opzoeken. Ik denk dat dat maar een klein onderdeel is. Uitgaan doen we nog steeds massaal. Kijk bijvoorbeeld naar de dance events. Maar ook verdwijnen er steeds meer kleinere buurt kroegen. De originele Amsterdamse bruine kroeg bestaat ook al haast niet meer, het "probleem" is dus wat breder dan alleen de oorzaak te geven aan grinder/twitter/twatter enzovoort.

En nu verdwijnt dus een heel oude bekende, de Cosmo bar in Rotterdam.

Eind dit jaar sluit de oudste homobar van Rotterdam zijn deuren. Eigenaren en levenspartners Jan en Glenn gaan met pensioen. In een interview aan het NRC van 3 november vertelden ze:

„Het einde van een geweldige tijd”, zegt Jan. „De Cosmobar was veertig jaar mijn leven. Maar het is mooi geweest, ik ben te oud geworden voor die ongein. Erger vind ik het voor al die oude nichten die straks nergens heen kunnen.” Door de komst van datingsites- en apps speciaal voor homo’s liepen de bezoekersaantallen de laatste jaren al langzaam terug. Feestjes werden vaker thuis gegeven en door de crisis gaven klanten minder geld uit in de bar. De hoogtijdagen lagen vooral in de jaren negentig, toen de zaak een verlengstuk was van Gay Palace en bezoekers na sluitingstijd een afzakkertje kwam halen in de Cosmobar. De muren van het raamloze café hangen vol foto’s van vaste klanten en feestgangers, mannen in dameskleding en bekende travestieten.

„We zijn hier één grote familie, iedereen kan zichzelf zijn”, vertelt Glenn. Getrouwde mannen arriveren in driedelig pak, duiken het toilet in en komen naar buiten in een jurk. Dan noemt Glenn ze de rest van de avond bij hun vrouwennaam. „Zoals de Turkse Fatima. Of Alexis, een kerel die er steevast uitziet als Joan Collins uit Dynasty.”

Bekende Rotterdammers als André van Duin en Pim Fortuyn liepen er jarenlang de deur plat. „Iedereen is hier geweest: oud, jong, beroemd en allochtoon. Ze kwamen overal vandaan. Ook zanger Benny Neyman was hier kind aan huis. Die zoop een fles Bacardi leeg en dook vervolgens de dark room in.”

Het oude pand aan de Schiedamsesingel, pal naast voormalig discotheek Gay Palace, is na jaren achterstallig onderhoud nodig aan renovatie toe. Na talloze huiseigenaren weten Jan (69) en Glenn (66), die beneden de Cosmobar bestieren en boven twee etages bewonen, al lang niet meer wie hun huidige huisbaas is. Wel is zeker dat ze in maart 2017 het pand moeten verlaten. De Cosmobar gaat voorgoed dicht om plaats te maken voor luxe appartementen.

Maar de achteruitgang begon al enige tijd geleden. De dark- en leather room en de sauna zijn op last van de gemeente al enige tijd gesloten. Seks mocht niet meer, hoewel de uitgebreide openingstijden ondanks het uitblijven van een nachtvergunning altijd werden gedoogd. Problemen bleven uit, zelfs in de begindagen, toen de bar in 1937 werd geopend door de Duitse schippersvrouw ‘Mutti’ en homo’s nog in een taboesfeer leefden.

Matrozen die Rotterdam aandeden zorgden voor mond-tot-mondreclame, en in de oorlog werd de bar zelfs bezocht door Duitse soldaten, op zoek naar vertier.

Nooit werd er stiekem gedaan over de bar ‘speciaal voor heren’. „Alleen de jaren tachtig waren vreselijk”, zegt Jan. „Door de AIDS-epidemie stonden we wekelijks bij iemand aan het graf.”

Ach de verhalen zijn van alle tijden zoals dat gaat bij het sluiten van oude cafe's waar men lief en heel veel leed met elkaar gedeeld heeft. Waar iedereen de kroegbaas kende.. eigenaren als Paul-Manfred-Kees en nu Jan en Glen en vele anderen. Vaarwel Cosmo, ik heb er genoten.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN RON MEIJERMEEST GELEZEN VAN RON MEIJER

Bij het sluiten van de Cosmosbar 1937-2016

Ron Meijer, in Scene op 10 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN SCENEIN NUMMER 305


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media