Back to Top
Donderdag 04 juni
86442 users - nu online: 800 people
86442 users - nu online: 800 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Brief uit Brussel: De sterke man achter Trump


door De Ket in Columns & Opinie , 23 december 2016

This article is also available in English


Lieve Noorderburen, Achter elke succesvolle man staat een sterke vrouw, aldus een populair gezegde. Gaat inderdaad op voor heel wat succesvolle mannen, denk maar aan de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton. Alleen schopte zijn echtgenote Hillary het niet tot de vijfenveertigste president van de Verenigde Staten, maar wel haar verguisde rivaal en vastgoedtycoon Donald Trump.

Wie denkt dat die sterke vrouw voor Donald Trump voormalig fotomodel Melania is, heeft het grondig mis. Het was geen vrouw maar een sterke man, homoseksueel, van joodse afkomst, zonder scrupules en tot op zijn sterfbed volhoudend dat hij niet aids had, maar wel leverkanker.

Luttele dagen na de Amerikaanse presidentsverkiezingen publiceerde de degelijke Britse internetkrant The Guardian een uitvoerig artikel over deze “sterke man” in kwestie, Roy Cohn. Het is geen flatterend portret, want over deze notoire homoseksueel, die het nooit publiekelijk heeft toegegeven, valt weinig goeds te vertellen. Een psychopaat pur sang, de duivel in persoon.

Roy Cohn was niet alleen de advocaat van Trump, hij was ook openbaar aanklager, zette mensen tegen elkaar op om valse beschuldigingen af te dwingen, speelde een dubieuze rol in veel ophef verwekkende onderzoekscommissies, noem maar op. Een deel van zijn leven staat mooi uitgesmeerd op The Guardian.

Cohn was blijkbaar ook de man die Trump leerde hoe hij in de publiciteit en in de media moest komen. Eén enkel advies had hij voor Trump in petto: “Met controversiële uitspraken en wild om je heen schoppen als een duivel in een wijwatervat haal je altijd de headlines.” Roy Cohn mag dan wel al in 1986 zijn overleden, het is overduidelijk dat Trump de raad van zijn juridische rechterhand nog steeds volgt en gebruikt heeft tijdens zijn campagne voor het presidentschap.

Net als heel wat andere wereldleiders. Roy Cohn paste de tactiek zelf toe op zijn carrière en in zijn hoedanigheid als openbaar aanklager, advocaat en raadgever van onderzoekscommissies zorgde hij ervoor dat controverse ook zijn handelsmerk werd. Cohn zelf blufte ermee: “Tijdens drievierde van mijn leven liep er altijd wel een of andere aanklacht tegen mij.”

Wie verder goochelt dan The Guardian kan niet anders dan besluiten dat, hoewel Roy Cohn zelf nooit publiekelijk heeft toegegeven dat hij homoseksueel was, hij wel seks had met mannen. Hij had duidelijk een voorkeur voor blonde jongens en zou een platonische verhouding hebben gehad met de Amerikaanse generaal David Schine. Een naam die niet bij iedereen een belletje doet rinkelen maar wie goochelt naar zowel Schine als de McCarthy-affaire, weet genoeg.

Het is ook onwaarschijnlijk dat Donald Trump niet op de hoogte was van de escapades van zijn vertrouwenspersoon en juridisch raadgever. Trump koesterde een ware adoratie voor Cohn, die hij “briljant” noemde. Cohn was als jurist inderdaad briljant, maar ging daarvoor over lijken. Letterlijk. In het beroemde spionageproces tegen David Greenglass in de jaren vijftig, een Amerikaan die voor Rusland spioneerde, trad Cohn op als openbaar aanklager.

De zus en schoonbroer van Greenglass, Ethel en Julius Rosenberg, waren eveneens beschuldigden. Hoewel zijn zus er eigenlijk niks mee te maken had maar wellicht wel haar man, beloofde Cohn hem een lichtere straf als hij tegen zijn zus zou getuigen. Zijn zus zou ook een lichtere straf krijgen. Greenglass deed dit en kreeg negen en een half jaar voor spionage. Zowel zijn zus als zijn schoonbroer kregen een executie. In 2003 gaf Greenglass in een interview toe dat hij onder druk van Cohn een valse getuigenis tegen zijn eigen zus had afgelegd, die dat met haar leven moest bekopen.

Dus als de homoseksuele gemeenschap nu op dit moment moord en brand schreeuwt over de mogelijke gevolgen voor de HLBT-mensen in de Verenigde Staten en daarbuiten na de verkiezing van Donald Trump, denk ook maar eens na over deze man. Hij was heimelijk deel van onze gemeenschap en kon wellicht niet leven met het homo-zijn. Het kwade zit ook in onze gemeenschap en komt niet per se van daarbuiten.

Net als de moordenaar die deze zomer nog vijftig mensen doodschoot in Pulse, in Orlando. Aan de andere kant zal het misschien niet zo’n vaart lopen met de beperkingen voor de HLBT-gemeenschap. Had Donald Trump een echte wrok gehad tegen de homoseksuele gemeenschap, dan was hij niet met Roy Cohn in zee gegaan. Hoewel briljant, was Roy Cohn niet de enige briljante advocaat op dat ogenblik. Trump kon gerust iemand anders uitkiezen, die niet homoseksueel was. Hij verkoos Roy Cohn, die tot aan zijn dood altijd de juridische rechterhand van Donald Trump is gebleven.

Je toegenegen,

De Ket
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN DE KETMEEST GELEZEN VAN DE KET

Brief uit Brussel: De sterke man achter Trump

De Ket, in Columns & Opinie op 25 december 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media