Back to Top
Vrijdag 29 mei
86440 users - nu online: 950 people
86440 users - nu online: 950 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 6 min. Printervriendelijke Pagina  
1 december Wereldaidsdag


door Redaktie in Algemeen , 28 november 2016
lengte: 6 minuten


Wereldaidsdag is een internationale dag die gewijd is aan de bewustwording omtrent aids. Wereldaidsdag werd in augustus 1987 bedacht door James W. Bunn en Thomas Netter, beide werkzaam als voorlichter bij de Wereldgezondheidsorganisatie in Genève, Zwitserland.

Bunn en Netter legden hun idee voor aan Dr. Jonathan Mann, directeur van het Global Programme on AIDS (nu bekend als UNAIDS van de Verenigde Naties). Het concept werd goedgekeurd en op 1 december 1988 vond de eerste Wereldaidsdag plaats.

Het doel van Wereldaidsdag is om wereldwijd aandacht te vragen voor de aidsproblematiek en op te roepen tot solidariteit met mensen met hiv en aids. Wereldwijd vinden er vele initiatieven plaats zoals evenementen, congressen en acties.

In Nederland organiseert de non-profitorganisatie STOP AIDS NOW! Wereldaidsdag met onder andere een congres en een campagne. In België vraagt Sensoa aandacht voor de aidsbestrijding.


Rood lint

Op Wereldaidsdag wordt opgeroepen het rode lintje op te spelden, het symbool voor solidariteit met mensen met hiv. Wereldaidsdag heeft elk jaar een thema. In 2011 was het thema "Getting to Zero". Dat verwijst naar het streefdoel van nul nieuwe besmettingen met hiv, nul doden aan de gevolgen van aids en nul gevallen van discriminatie van mensen met hiv en aids. De bestrijding van hiv/aids, malaria en andere dodelijke ziektes is onderdeel van de millenniumdoelstellingen.


De feiten
  • 39 miljoen mensen in de wereld zijn geïnfecteerd met het dodelijke aidsvirus. Elke zeven seconden komt daar iemand bij.
 
  • Elke dag sterven 8.000 mensen aan aids en raken duizenden kinderen hun ouders kwijt. Er zijn nu al 15 miljoen aidswezen.
 
  • Er zijn meer dan 25 miljoen mensen aan aids overleden en als we niets doen, zullen dat er in 2050 volgens de Verenigde Naties 280 miljoen zijn.
 
  • Aids treft vooral kinderen en jongeren. Iedere minuut sterft er ergens ter wereld een kind aan aids en raken vele kinderen hun ouders kwijt. Van alle mensen die door het aidsvirus getroffen worden, is de helft tussen 15 en 24 jaar. Minder dan 35% van de jongeren weet hoe ze zich kunnen beschermen tegen het aidsvirus.
 
  • 90% van de getroffenen leeft in ontwikkelingslanden. Zuidelijk Afrika is het zwaarst getroffen, maar ook in Oost-Europa, de Cariben en Azië neemt de aidsepidemie ernstige vormen aan.
 
  • Ook in Nederland stijgt het aantal infecties met hiv en andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa).
 
  • Slechts 1 op de 10 mensen in arme landen wordt op hiv getest. Negen van de tien mensen weten dus niet eens of ze het virus hebben. Slechts 20% van de mensen die accuut aidsremmers nodig hebben, krijgen deze ook.

Maar er is ook goed nieuws: het aantal mensen dat besmet is met hiv, is voor het eerst in 25 jaar stabiel. De aidsbestrijding boekt steeds meer resultaat dankzij meer geld, betere voorlichting en meer medicijnen.


Nederland

In 1981 werd de wereld opgeschrikt door een mysterieuze, dodelijke ziekte: aids. In de Verenigde Staten vertoonden homomannen uiteenlopende infecties. Ze waren zodanig verzwakt dat ze niet herstelden en uiteindelijk stierven. Eerst dacht iedereen dat het ging om een seksueel overdraagbare ziekte onder homomannen. De ziekte kreeg de naam GRID, Gay Related Immune Disease. Al snel bleek dat de ziekte ook slachtoffers maakte onder injecterende druggebruikers, mensen die donorbloed hadden gekregen en heteroseksuelen. In Afrika was de epidemie al veel groter. De ziekte kreeg de naam AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome).


Ontdekking hiv

In 1984 werd het virus gevonden dat aids veroorzaakt: HIV (Humane Immunodeficiency Virus). In een Frans/Amerikaans verdrag werd vastgelegd dat de onderzoekers Luc Montagnier (Frans) en Robert Gallo (Amerikaans) beiden het virus hadden ontdekt. Beide landen hoefden hierna niet meer te ruziën over wie het virus als eerste had gevonden. De wereld was hoopvol over de vondst van een vaccin. Maar niemand kon toen vermoeden hoe lastig het virus is. Vandaag de dag is een vaccin er nog steeds niet. Hiv tart alle wetten van het menselijk lichaam. Het jaar 1996 ging de geschiedenisboeken in als het jaar van de grote doorbraak. Er was een levensreddende behandeling voor mensen met hiv: de combinatietherapie. Deze cocktail van hiv-remmende medicijnen slaagt erin het hiv-virus te onderdrukken zodat aids uitblijft.

Het echte succes van deze ontdekking zou nog op zich laten wachten. De euforie over de behandeling was eerst groot maar damde daarna weer iets in. Er stierven toch nog veel mensen voor wie de behandeling te laat kwam. Velen waren al resistent geworden voor de hiv-remmers die zij eerder afzonderlijk hadden gebruikt. En er moest nog veel worden verbeterd aan de zware behandeling van wel 30 pillen per dag met veel  bijwerkingen. Maar achterin de jaren '90 wist men wel dat de combinatietherapie goed aansloeg bij mensen die niet eerder met hiv-remmers waren behandeld.


In Nederland leven er naar schatting 22.100 mensen met hiv. Van hen weten er 2.700 niet dat ze hiv hebben opgelopen. Jaarlijks komen er in Nederland zo'n 1.000 mensen met hiv bij. Het grootste risico dat de epidemie in Nederland zich uitbreidt, komt van mensen die niet weten dat ze hiv hebben. Als je niet weet dat je hiv hebt, is de kans dat je hiv overdraagt groter. Mensen die namelijk wel weten dat ze hiv hebben, vrijen in de regel veiliger. Daarnaast heb je meer virus in je bloed vlak nadat je geïnfecteerd bent. Als je onder behandeling bent heb je juist veel minder virus in je lichaam. In Nederland testen we daarom actief op hiv. Iedereen die voor een soa-test bij de GGD komt, krijgt een hiv-test aangeboden. Mannen met homoseksuele contacten en prostituees krijgen het advies om zich elk half jaar op hiv en andere soa's te laten testen.


Het Aidsmonument Amsterdam

Wie het dramatische tijdperk tot 1996 van dichtbij heeft meegemaakt denkt twintig jaar later regelmatig in verbijstering terug aan het leed dat in die jaren werd geleden, aan de doden, de angst, de paniek, de spanning, de maatschappelijke onrust die aids veroorzaakte. Een AIDSmonument verbeeldt het verlies, individueel en collectief, tijdens, maar ook buiten de gangbare herdenkingen op Wereld Aids Dag en Candlelight Memorial, in Nederland bekend als Aids Memorial Day.

Bij alle ellende heeft aids ook goede dingen opgeleverd. Homomannen in New York gingen als buddy voor hun vrienden met aids zorgen. Deze aanpak werd in de hele Westerse wereld overgenomen, vooral in steden met grote homoseksuele gemeenschappen, zoals Amsterdam. Buddyzorg is anno 2012 al lang niet meer voorbehouden aan homo’s: ze staat model voor een humanitaire omgang met mensen die zichzelf (tijdelijk) niet meer kunnen redden. Een AIDSmonument zal deze groep vrijwilligers eren.

De keuze voor Amsterdam ligt voor de hand. De stad staat nationaal en internationaal bekend als kosmopolitisch en liberaal. De nuchtere omgang met seksualiteit en drugsgebruik heeft een sfeer gecreëerd waar veel mensen zich thuis voelen, waar mensen zich kunnen ontplooien. Hierdoor heeft Amsterdam nog altijd een grote internationale aantrekkingskracht. Voor nieuwe Europese gay capitals als Berlijn, Londen en Barcelona heeft Amsterdam als voorbeeld gediend. De tolerantie tegenover mensen die anders zijn – ook al staat die soms onder druk – is nog steeds een voorbeeld voor andere steden. Het was dit gunstige maatschappelijke klimaat dat vele hiv-geïnfecteerden heeft aangetrokken die zich in hun voormalige woonplaats niet meer op hun gemak voelden of grofweg gediscrimineerd werden. Een AIDSmonument is tevens een ode aan Amsterdam, en een verrijking van het culturele landschap van onze hoofdstad.

Het Aidsmonument zal op Wereld Aids Dag (1 december) worden onthuld. Het monument genaamd Living by Numbers, krijgt de vorm van een metershoog telraam aan het IJ dat symbolisch aftelt naar het moment dat aids de wereld uit is.

Het meest in het oog springen de grote vuurrode bollen van handgeblazen Murano-glas uit Venetië. Het monument tussen het Centraal Station en het Muziekgebouw is ontworpen door de Franse kunstenaar Jean Michel Othoniel. Hij heeft er geen geld voor gevraagd.

Het aidsmonument is een initiatief van het Namen Project Nederland.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

1 december Wereldaidsdag

Redaktie, in Algemeen op 30 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media