Back to Top
Vrijdag 29 mei
86440 users - nu online: 959 people
86440 users - nu online: 959 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Het laatste rondje


door Redaktie in Scene , 25 november 2016

This article is also available in English


Overal in Nederland sluiten homo-horecagelegenheden hun deuren, ook in onze zuidelijkste provincie, Limburg. Het is niet anders. Waar men tot voor enkele jaren nog de keuze had uit diverse homobars, moet men nu echt op zoek en dan nog zal het lastig zijn er een te vinden

Velen wijzen deze ontwikkeling toe aan de digitalisering van onze maatschappij.

Daar waar je vroeger op stap ging om een date te vinden, open je nu Grindr, Facebook  of zoek je op internet. Dit is, in principe, een ontwikkeling die positief genoemd kan worden, aangezien het een laagdrempelige en relatief veilige manier is om in contact te komen met gelijkgezinden. Vooral voor jongeren die bezig zijn met hun coming-out is internet een uitkomst. Het is gemakkelijker geworden om contacten te leggen, informatie te vergaren en te ontdekken dat je niet de enige bent die “anders” is.

Natuurlijk is het internet niet de enige oorzaak van het feit dat de homohoreca de sleutel omdraait, want terwijl je voorheen de keuze had uit op stap gaan naar de kroeg of bijvoorbeeld de bioscoop, is er nu elk weekend wel een festival of megafeest. Ook gaan vooral jongeren steeds vaker met hun heterovrienden op stap, omdat zij zich niet meer persé willen onderscheiden en het “hokjes”-denken minder wordt.

Vaak blijven ontmoetingen via internet erg oppervlakkig en is het café of festival niet altijd “veilig.” En daar is waar de schoen wringt als je luistert naar bezoekers van Café Rosé van COC Limburg. Zij geven aan dat er behoefte is aan echte ontmoetingen, op een plek waar men op een veilige manier samen een leuke avond of een goed feest kan vieren. Vooral het gevoel van veilig zijn is hierbij van groot belang, want dat is helaas nog niet overal het geval. Zo wijst onderzoek uit dat Nederlanders van achttien jaar en ouder het homo-huwelijk weliswaar prima vinden, maar vijfendertig procent keurt twee zoenende mannen af.

Ook het hand-in-hand lopen van twee mannen wordt nog als aanstootgevend ervaren. En als je op stap gaat, dan wil je toch graag je partner een kus kunnen geven of elkaar’s hand kunnen vasthouden, zonder dat je hierbij moet nadenken of het wel kan en of dat veilig is.

Daarom vindt het COC Limburg activiteiten waarbij jongere en oudere HLBT’s elkaar fysiek kunnen ontmoeten, van belang en blijven zij zich inzetten om deze mogelijk te maken, ofschoon het geen hoofdtaak is. En daar is blijkbaar behoefte aan, zoals mag blijken uit het succes van bijvoorbeeld Jong & Out Limburg, Dionyx en de Pink Party. Jong & Out, voor jongeren tot en met achttien jaar en Dionyx, voor jongeren en studenten tot en met dertig jaar, bieden maandelijks activiteiten aan waar bezoekers elkaar op ongedwongen en veilige manier kunnen ontmoeten. De jongeren en studenten die deze activiteiten organiseren en bezoeken geven vaak aan dat “het jezelf kunnen zijn” reden is van hun bezoek aan deze activiteiten.

De Pink Party, een open-minded en HLBT-feest, dat sinds 1978 wordt georganiseerd door COC Limburg, is een feest waar jong en oud, man of vrouw, gay of hetero samen feesten zonder dat er geoordeeld wordt. Dit feest, dat op 8 oktober plaatsvond in Maastricht en honderden bezoekers trok, geeft aan dat er nog steeds behoefte is om elkaar te ontmoeten. Ook andere werkgroepen, zoals SoZo Limburg, Roze Plussers, Transgender Limburg, MMM Men Only Parties, Remixed Connected en COC’s eigen Café Rosé, voldoen aan deze vraag.

En natuurlijk staat het COC Limburg daarin niet alleen, en zijn er horecaondernemers die hun best doen om iedereen een fijne avond te bezorgen, ongeacht zijn geaardheid, seksuele voorkeur of herkomst. Zulke initiatieven juicht het Limburgse COC toe en proberen ze, daar waar mogelijk, te ondersteunen. Want Limburg is divers door zijn Euregionaal karakter en die diversiteit zit ook in de mensen die in Limburg wonen en daar maakt de kleurrijke, diverse HLBT-gemeenschap onderdeel van uit.


John Niessen (COC Limburg)
Meer informatie:
www.coclimburg.nl
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Het laatste rondje

Redaktie, in Scene op 27 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN SCENEIN NUMMER 303


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media