Back to Top
Zondag 07 juni
86442 users - nu online: 953 people
86442 users - nu online: 953 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Botswana zet Amerikaanse haatprediker land uit


door Redaktie in Historie & Politiek , 23 november 2016

This article is also available in English


Botswana heeft vandaag de Amerikaanse haatprediker Steven Anderson het land uitgezet en tot persona non grata (ongewenst persoon) verklaard nadat hij in een lokale radioshow opriep tot het vermoorden van alle homo’s in Botswana. De organisatie LeGaBiBo speelde een belangrijke rol bij de uitzetting.

President Ian Khama van Botswana maakte het nieuws dinsdag bekend. De arrestatie en uitzetting vonden plaats in opdracht van de president. “We willen geen haatpreken in ons land. Laat hij dat in zijn eigen land doen”, zei de president in een interview.

Steven Anderson – een Amerikaanse predikant, oprichter van de Faith World Baptist Church in Arizona – is een controversieel figuur. In de Verenigde Staten predikt hij al jaren haat tegen LHBT’s, zo vierde hij de tragedie in Orlando waar bezoekers van homonachtclub Pulse omkwamen tijdens een terreuractie. “Weer 50 pedofielen minder’, liet hij juichend weten.

Vorige week werd Steven Anderson al de toegang ontzegd tot Zuid-Afrika. Dit gebeurde nadat de lokale LHBT-beweging een petitie, ondertekend door ruim 60.000 personen, had aangeboden aan de Zuid-Afrikaanse overheid.

Na deze tegenslag richtte Steven Anderson zijn pijlen op Botswana. De LHBT-beweging in Botswana verenigde zich in een alliantie geleid door COC’s partnerorganisatie LeGaBiBO. Ook in Botswana werd een petitie gelanceerd tegen de komst van Steven Anderson. Deze petitie werd ook door velen ondertekend, maar de Botswanese overheid besloot toen niet om Anderson de toegang tot het land te ontzeggen.

Vanochtend nam Steven Anderson samen met de LeGaBiBo-woordvoerder Caine Youngman deel aan een radio-interview in de Botswaanse hoofdstad Gabarone. In dit interview trok Anderson fel van leer tegen homo’s. Zo noemde hij Youngman ‘een pedofiel en een leugenaar’, betichtte hem ervan ‘jonge jongens te misbruiken’ en riep hij de Botswanese overheid op om alle homo’s in het land uit te moorden.

Direct na het interview werd Anderson opgewacht door medewerkers van de immigratiedienst in Botswana en door hen meegenomen.

Vrij snel daarna volgde een officieel bericht op de Twitterpagina van de Botwanese overheid waarin bevestigd werd dat Anderson het land uitgezet is en als ongewenste vreemdeling (persona non grata) is verklaard.

LeGaBiBo heeft in een persverklaring laten weten diep verontwaardigd te zijn over de beledigingen die Anderson geuit heeft naar Youngman. De organisatie is verheugd dat de regering de noodzakelijke actie heeft ondernomen door Anderson het land uit te zetten – een actie waarmee de rechten van de burgers van Botswana verdedigd werden.

Het feit dat de Botswanese overheid tot deze stap overgegaan is getuigt van een groeiend respect voor de mensenrechten van LHBT’s in het land. Eerder was de Botswanese overheid nog ambivalent in haar positie ten opzichte van LHBT’s. Zo onthield Botswana zich van het stemmen tijdens het aannemen van de nieuwste VN-resolutie tegen geweld tegen LHBT’s. Daarnaast ging de overheid twee keer in hoger beroep nadat de rechter geoordeeld had dat LeGaBiBo als organisatie geregistreerd diende te worden. Zo voerde te overheid daarbij onder andere aan dat de LeGaBiBo tegen de morele waarden van het land in ging. De hoogste rechter in het land oordeelde afgelopen april dat homoseksualiteit niet strafbaar is in Botswana en dat de weigering van de overheid om de organisatie te registreren een inbreuk is op de mensenrechten van LHBT.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Botswana zet Amerikaanse haatprediker land uit

Redaktie, in Historie & Politiek op 25 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media