Back to Top
Dinsdag 25 Feb
86416 users - nu online: 1279 people
86416 users - nu online: 1279 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Elke dag een nieuwe man: Your Daily Male 2017 is Out and Proud


door Redaktie in Theater, Kunst & Expo , 12 november 2016

This article is also available in English
lengte: 4 minuten


Voor de tweede maal brengt galerie MooiMan male-art de enige scheurkalender ter wereld uit met de man als thema: Your Daily Male 2017. Wat vorig jaar ontstond als een vervolg op een lange traditie van agenda’s (Flikkeragenda en Homogenda) heeft steeds meer het karakter gekregen van een verzamelobject. Zeker omdat in 2016 de kalender is opgenomen in twee museale collecties, in Berlijn en New York.

In Amsterdam is deze male-art kalender op 26 oktober tijdens de Affordable Art Fair gepresenteerd.
Neem eens een kijkje bij de nog weinig overgebleven homoboekhandels en zie wat het aanbod momenteel is aan kalenders: vlezige mannen, prachtig gefotografeerd, aantrekkelijk en goed verkopend, jong, oud, met of zonder baard, bears en, jawel, zelfs met priesters. Maar zegt dit iets over de cultuur van gay art of kunst waarin mannen het thema zijn?

Gesteld kan worden dat de tweede Your Daily Male wederom geslaagd is een breed en gevarieerd palet van tweeënvijftig internationale kunstenaars te laten zien. Van experimenteel tot figuratief schilderwerk, van studio- tot adembenemende landschapsfotografie, wellustige grafiek en vele variaties op beeldhouwkunst waarin zelfs Dublo-mannetjes met de uitstraling van onschuldig kinderspeelgoed vol enthousiasme “gay role models” zijn. Als male art het jaar rond zodanig te zien is, hoeft geen enkele dag nog te vervelen.

Nederland scheurkalenderland
 
Nederland is een land waarin traditiegetrouw scheurkalenders gemaakt worden. Een klassiek voorbeeld is de Bescheurkalender van Van Kooten en De Bie, die verscheen tussen 1972 en 1986. Maar ook de Fokke en Sukke scheurkalender (sinds 2007) past in de traditionele vorm van een scheurkalender die een kalenderschild heeft en per pagina elke dag een illustratie toont inclusief de datum, waarmee in één oogopslag duidelijk is wat voor dag en maand het is. De oudste en sinds 1914 nog steeds uitgegeven scheurkalender is die van het Gereformeerde Zendingsbond genaamd Een handvol Koren. Die zendingsdrang heeft Your Daily Male op een geheel ander vlak, wat ook hier in één oogopslag duidelijk is.

Opmerkelijk is dat in 2015 het Kröller-Müller Museum de op dat moment nieuwe Museumeducatie Prijs van 50.000 euro won voor een digitale scheurkalender, Elke dag kunst. Deze digitale scheurkalender is een innovatieve applicatie voor het digitale schoolbord, ontwikkeld binnen het supporterschap met de Gemeente Ede, in samenwerking met de lokale basisscholen met als doel kunst te verbinden aan (lokale) geschiedenis. Maar mag het daarmee “scheur”-kalender heten? Feitelijk niet.

Maar de gedrukte scheurkalender is daarentegen toch een blijvertje. Een zoektocht via boekengigant Bol.com laat een waanzinnige diversiteit zien zoals De Fietsscheurkalender, de Happinez spirituele scheurkalender en Sudoku scheurkalender, kalenders voor sport, dummies, politiek, in het Frysk en ga zo maar door. Echter veel van deze relatief goedkope kalenders zijn in zwart-wit en in een hoge oplage uitgebracht. Het prijsverschil met Your Daily Male zit ’m dan ook in de bijzondere en unieke kwaliteit: geheel in full-color gedrukt en maar in een relatief kleine oplage verschenen.

2016: opgenomen in twee museum collecties

Om met een nieuw product op de niche-markt van gay uitgaven te verschijnen, is niet gemakkelijk. Your Daily Male blijkt echter internationaal goed aan te slaan en met “elke dag een nieuwe man,” hebben de uitgevers bij iedereen die de scheurkalender in handen kreeg, een brede grijs op het gezicht kunnen toveren. Bijzonder is dat het in 2016 meteen gelukt is om de kalender bij twee internationaal bekende musea te koop te krijgen, zoals in Berlijn het Schwules Museum en in New York het Leslie-Lohman Museum of Gay and Lesbian Art. Niet alleen is Your Daily Male daarmee een internationaal product dat aansluit bij het aanbod en het tentoonstellingsbeleid van deze musea, maar de kalender is ook van zodanige kwaliteit dat hij ook opgenomen is in hun collecties.

2017: van activisme tot playmobil

Met werken van tweeënvijftig internationale kunstenaars laat deze tweede editie niet alleen elke dag een nieuwe man zien maar ook elke week een andere kunstenaar. Omdat galerie MooiMan als uitgever van Your Daily Male meer aanbod van kunstenaars krijgt dan men in de galerie kan laten zien, is het daarmee een extra podium voor verschillende maar ook nieuwe kunstenaars. Daarbij vallen sommige kunstenaars vanwege hun culturele en homofobe achtergrond op, die hun werk middels Your Daily Male en bijkomende media-attentie onder de aandacht kunnen brengen bij een breder publiek.

Nieuw bijvoorbeeld is de Russische kunstenaar en activist Demir Demir(ov). Maar zeker ook Kevin Peterson die in 2016 enthousiast deelnam met prachtige aquarellen en onverwachts overleed. Samen met zijn partner is speciaal een week als eerbetoon aan hem besteed. Nieuw, origineel en verassend is ook SvendA, met wie Denemarken als land met gay kunstenaars eindelijk in beeld komt en er een verschuiving plaatsvindt met de focus ook op Scandinavische landen. In 2017 zal zijn werk in de expositie Play With Me te zien zijn. In dit artikel geven we aandacht aan een aantal kunstenaars die deze editie extra bijzonder maken.

Your Daily Male wordt uitgegeven door galerie MooiMan male-art te Groningen. De kalender is te koop bij de galerie, in de webshop van de galerie of via een aantal homo-lesbische boekwinkels in Europa, het Schwules Museum in Berlijn en het Leslie-Lohman Museum of Gay and Lesbian Art te New York.

www.yourdailymale.nl
www.mooi-man.nl

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Elke dag een nieuwe man: Your Daily Male 2017 is Out and Proud

Redaktie, in Theater, Kunst & Expo op 14 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svpIn het nieuwste nummer, Gay News 343, maart 2020

bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media