Back to Top
Maandag 24 Apr
85879 users - nu online: 1300 people
Gay News : Editie : 302 : Veiligheid en privacy

Printervriendelijke Pagina  

Veiligheid en privacy

door Ron Meijer in Columns & Opinie , 20 oktober 2016


Er gaat bijna geen week voorbij of we worden opgeschrikt door enorme veiligheidslekken in computersystemen. Persoonsgegevens van gemeenten en andere overheidsinstanties liggen te grabbel voor de meestbiedende. Meestal gevolgd door een slap excuus en verder zoek je het maar uit.

Maar goed, dat zijn zaken waar je verder niets aan kunt doen. Kwalijker is het als andere bedrijven jouw data gaan verzamelen terwijl je daar helemaal niet van op de hoogte bent, of er alleen achter kunt komen door eerst bladzijden lange privacy-verklaringen te lezen, waarbij je aan het eind waarschijnlijk nog niet weet waar je aan toe bent.

Reden waarom de meeste mensen die met een oké wegklikken, maar intussen ben je wel akkoord gegaan. De grootste data-graaier is natuurlijk Google. Onder het mom van “we hebben uw persoonlijke data nodig voor een ‘betere gebruikervaring,’” graait Google van uw mobiele telefoon alle data en telefoonnummers, sms-en, foto’s, et cetera, als deze werkt met android (eigendom van Google).

Begin september kwam WhatsApp met een nieuwe privacy-verklaring (die je verplicht bent te accepteren om WhatsApp te kunnen blijven gebruiken). In deze verklaring meldt WhatsApp doodleuk dat ze je gegevens gaan delen met bedrijven. Opvallend is ook hier dat ze dat doen om je “beter te kunnen helpen” en je “ervaring willen verbeteren,” verder geen woord over welke data en aan wie die dan wel verkocht worden. Je ziet het: gestikt in de eerste grote leugen zijn ze niet, want hoe was het ook alweer? WhatsApp was voor, en zelfs vlak na, de overname door Facebook duidelijk: Wij gaan nooit advertenties tonen!!! Een leugen dus, maar erger: ze delen je telefoonnummer ook nog met bedrijven. Fijn voor als je ’s avonds rustig thuis zit en lastig gevallen wordt door een leuke computerstem die je meedeelt dat ze veel leuke aanbiedingen hebben en dat alleen omdat je via Facebook tegen een vriend gezegd hebt dat je van plan bent de badkamer te gaan opknappen.

Sinds februari 2014 is WhatsApp eigendom van Facebook. Het overnemen van de app kostte Facebook negentien miljard dollar. Voor de WhatsApp-gebruiker veranderde er toen niets: Facebook hielp alleen op de achtergrond met het verder ontwikkelen van de app. Daar komt nu verandering in, want WhatsApp gaat metadata doorgeven aan Facebook. Dit is informatie waarin staat hoe jij WhatsApp gebruikt en met welke telefoonnummers je via WhatsApp contact hebt, en naar welke telefoonnummers je berichtjes, foto’s en dergelijke stuurt.

Bedrijven mogen WhatsApp in de toekomst gebruiken om te chatten met hun klanten. Dat chatten moet je heel ruim zien, want dat kunnen ook computer-gegenereerde reclameberichten zijn. Je ontvangt ongewenst via WhatsApp reclame. WhatsApp is niet meer alleen voor familie, vrienden en collega’s. Ook als je geen WhatsApp gebruikt, ontvangt Facebook waarschijnlijk je telefoonnummer. Dit kan omdat vrienden met WhatsApp je telefoonnummer in hun adresboek hebben staan. Facebook krijgt met de nieuwe voorwaarden toegang tot dit adresboek. Hier kun je zelf dus niets aan doen.

Tot slot dit.

Facebook is allang niet meer het sociale platform dat ze zeggen te zijn. Facebook is er voor de bedrijven die jou nodig hebben en vooral willen weten wat je wel en niet koopt. Facebook stond allang bekend om zijn onbetrouwbaarheid wat privacy-bescherming betreft, maar ondanks beloftes gaat men stap voor stap verder. Daar kun je alleen zelf wat aan doen. Verzend zo weinig mogelijk persoonlijke gegevens via WhatsApp of Facebook. Gebruik voor persoonlijke dingen de e-mail, want dan weet je precies aan wie je iets verzonden hebt en alleen DIE persoon ontvangt dat bericht.

Houd in gedachte dat de homo’s in Saudi-Arabië zich nu ook wel honderd keer zullen bedenken, nu al hun gegevens na een hack daar op straat liggen en op internet te vinden zijn. Ze kunnen kiezen van honderd zweepslagen tot en met de doodstraf
 
 
gerelateerd
Tholen gaat LHBT-beleid voeren

Meldpunt voor transgender asielzoekers in problemen

Dijkhoff gaat interlandelijke adoptie verbeteren, maar niet stopzetten


Er heeft niemand gereageerd, jij misschien?


Veiligheid en privacy

Reageer:

Reactie:
Je naam: ip 23.20.9.71Rubrieken:
In het nieuwste nummer, Gay News 309, mei 2017


Sauna Foam Party
't Bolke, 5 meiMeer uit Columns & Opinie
Meer uit nummer 302
Meer van Ron Meijer

Sauna NieuweZijds


Gay Sauna Amsterdam

meer info |visit


Artem Bodywear


Underwear, Swimwear, gymwear from the top brands.

meer info |visitbottom image
Entire © & ® 1995/2017 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren