Back to Top
Maandag 19 Aug
86351 users - nu online: 1104 people
86351 users - nu online: 1104 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Printervriendelijke Pagina  
Gescheiden kamers


door Paul Hofman in Films & boeken , 18 oktober 2016

This article is also available in English


Liefde, dood en rouwverwerking zijn de belangrijkste thema’s in het bijzondere boek Gescheiden kamers van de Italiaanse schrijver Pier Vittorio Tondelli. Bijzonder omdat in prachtige zinnen beeldend en integer wordt beschreven hoe romanfiguur Leo na de dood van zijn jongere Duitse vriend Thomas plotseling is teruggeworpen op zichzelf.

Thomas is overleden aan aids. Je voelt de onmacht, de wanhoop en de dood op iedere bladzijde. Hij wordt dan gedwongen na te denken over zijn leven en zijn liefdes, wat best wel confronterend is. In een aantal opzichten deed het mij denken aan Mystiek Lichaam van Frans Kellendonk.

De liefdesgeschiedenis speelt zich af in de jaren tachtig van de vorige eeuw, toen de HLBT-emancipatie nog in zijn kinderschoenen stond en aids de belangrijkste doodsoorzaak onder homo’s was. De uit drie delen bestaande roman speelt zich wisselend af in het heden en verleden, wat je aandacht niet doet verslappen.

Op knappe wijze belicht Tondelli de vraag hoe lang je mag rouwen om een geliefde en in welke mate je de liefde van je leven toestaat om jouw leven te veranderen. Het boek zet je vanaf de eerste bladzijde aan tot nadenken.

Dit boek kan gerust worden gezien als magnum opus van de in 1991 overleden auteur Tondelli. De zinsopbouw, de sfeer en de karakters van Gescheiden kamers raakten mij diep. De vraag of je elkaar in een relatie kunt toebehoren of juist bezitten blijft maar door mijn hoofd spoken. Aantrekken en afstoten behoren onmiskenbaar tot de liefde.

Een meesterwerk dat diepe indruk maakt. Tijdloos, aangrijpend, soms geestig, intiem en eerlijk zijn woorden die dit boek goed omschrijven. Dat is een prestatie van niveau.


Pier Vittorio Tondelli, Gescheiden kamers, Amsterdam: Uitgeefagentschap Gibbon, 2016, 220 blz., ISBN 9789491363597, € 19,90, nu te koop bij Boekhandel Vrolijk, www.vrolijk.nu
  


GERELATEERDMEER VAN PAUL HOFMAN

Gescheiden kamers

Paul Hofman, in Films & boeken op 22 oktober 2019
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp


Rubrieken:
In het nieuwste nummer, Gay News 336, augustus 2019


Syfilis?
Check of je symptomen hebtMeer uit Films & boeken
Meer uit nummer 302
Meer van Paul Hofman

Amistad


Unique and popular gay friendly Hotel & B&B

meer info |visit


Mister B Antwerp


Mister B's second Franchise store

meer info |visitbottom image
Entire © & ® 1995/2019 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2019 Gay News ®, GIP/ St. G Media