Back to Top
Zaterdag 25 maart
85863 users - nu online: 1630 people
Gay News : Editie : 302 : Lezing over de mannen van Michelangelo

Printervriendelijke Pagina  

Lezing over de mannen van Michelangelo

door Redaktie in Evenementen & Agenda , 02 oktober 2016


Op dinsdag 4 oktober 2016 houdt drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin bij IHLIA een lezing over De mannen van Michelangelo. Hij was schilder, beeldhouwer, tekenaar, architect, dichter en urbanist. Een typische homo universalis van de Renaissance.

Michelangelo Buonarroti (1475-1564) liet de wereld een immense hoeveelheid kunstschatten na, die een half millennium na hun ontstaan nog steeds versteld doen staan, zoals het beeld van David, de fresco’s in de Sixtijnse Kapel en het gebouw van de Sint Pieter.

Eén van Michelangelo’s vaak terugkerende thema’s was het mannelijk naakt. Dat het beeld van David de Oudtestamentische held voorstelt, is er amper aan te zien. Het is namelijk vooral een gespierde, naakte man in contrapposto. Of neem het Tondo Doni, een schilderij waarop de Heilige Familie met Johannes de Doper te zien is. Op de achtergrond staan daar naakte, jonge mannen elkaar te omhelzen. Een Christus aan het kruis is bij Michelangelo niet alleen elegant, maar soms zelfs naakt. En wat te denken van zijn liefdespoëzie, deels gericht aan Tommaso de’ Cavalieri, voor wie Michelangelo de suggestieve Jupiter ontvoert Ganymedes tekende?

Hoe verhield deze sensuele, soms homosensuele kunst zich tot de tijdgeest? Hoe kon Michelangelo enerzijds toespelingen op homoliefde maken en anderzijds opdrachtnemer van meerdere pausen zijn? Werd dit wel als zodanig gezien? In zijn lezing zal Krzysztof Dobrowolski-Onclin dieper ingaan op het thema en op de context waarin Michelangelo zijn meesterwerken schiep.

De lezing vindt op dinsdag 4 oktober 2016 van 19.30-21.30 uur plaats bij IHLIA, zesde verdieping Centrale OBA / Haasse Vestdijkzaal, Oosterdokskade 143, Amsterdam. De toegang bedraagt € 15,00, vrienden van IHLIA en houders van de Amsterdamse Stadspas krijgen 25% korting.

www.ihlia.nl/4-oktober-lezing-de-mannen-van-michelangelo
 
 
gerelateerd
Gerard Reve en Maria

D66 en GroenLinks komen met voorstel vergoeding PrEP

Reijers World: We gaan van jou ons kleine sletje maken


Er heeft niemand gereageerd, jij misschien?


Lezing over de mannen van Michelangelo

Reageer:

Reactie:
Je naam: ip 54.158.99.141Rubrieken:
In het nieuwste nummer, Gay News 308, April 2017


Mister B
Urban Spring/ SummerMeer uit Evenementen & Agenda
Meer uit nummer 302
Meer van Redaktie

Club Church


Cruise Club with theme-nights and darkroom

meer info |visit


Eriks gay Bed and Breakfast


Quiet clean bedroom and Dutch breakfast for one guest

meer info |visitbottom image
Entire © & ® 1995/2017 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
RSS Issuu
Abonneren
zelfstandige Escortboys
CMI
Neem contact op
Adverteren