Back to Top
Maandag 25 mei
86437 users - nu online: 1205 people
86437 users - nu online: 1205 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Lezing over de mannen van Michelangelo


door Redaktie in Evenementen & Agenda , 02 oktober 2016

This article is also available in English


Op dinsdag 4 oktober 2016 houdt drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin bij IHLIA een lezing over De mannen van Michelangelo. Hij was schilder, beeldhouwer, tekenaar, architect, dichter en urbanist. Een typische homo universalis van de Renaissance.

Michelangelo Buonarroti (1475-1564) liet de wereld een immense hoeveelheid kunstschatten na, die een half millennium na hun ontstaan nog steeds versteld doen staan, zoals het beeld van David, de fresco’s in de Sixtijnse Kapel en het gebouw van de Sint Pieter.

Eén van Michelangelo’s vaak terugkerende thema’s was het mannelijk naakt. Dat het beeld van David de Oudtestamentische held voorstelt, is er amper aan te zien. Het is namelijk vooral een gespierde, naakte man in contrapposto. Of neem het Tondo Doni, een schilderij waarop de Heilige Familie met Johannes de Doper te zien is. Op de achtergrond staan daar naakte, jonge mannen elkaar te omhelzen. Een Christus aan het kruis is bij Michelangelo niet alleen elegant, maar soms zelfs naakt. En wat te denken van zijn liefdespoëzie, deels gericht aan Tommaso de’ Cavalieri, voor wie Michelangelo de suggestieve Jupiter ontvoert Ganymedes tekende?

Hoe verhield deze sensuele, soms homosensuele kunst zich tot de tijdgeest? Hoe kon Michelangelo enerzijds toespelingen op homoliefde maken en anderzijds opdrachtnemer van meerdere pausen zijn? Werd dit wel als zodanig gezien? In zijn lezing zal Krzysztof Dobrowolski-Onclin dieper ingaan op het thema en op de context waarin Michelangelo zijn meesterwerken schiep.

De lezing vindt op dinsdag 4 oktober 2016 van 19.30-21.30 uur plaats bij IHLIA, zesde verdieping Centrale OBA / Haasse Vestdijkzaal, Oosterdokskade 143, Amsterdam. De toegang bedraagt € 15,00, vrienden van IHLIA en houders van de Amsterdamse Stadspas krijgen 25% korting.

www.ihlia.nl/4-oktober-lezing-de-mannen-van-michelangelo
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Lezing over de mannen van Michelangelo

Redaktie, in Evenementen & Agenda op 04 oktober 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media