Back to Top
Maandag 24 Feb
86416 users - nu online: 1147 people
86416 users - nu online: 1147 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Columns & Opinie

Trots als een pauw kijk ik terug op twee geweldige weken. Alle onderdelen zijn succesvol en zonder incidenten verlopen. Ondanks af en toe een verdwaalde regenbui straalde de stad van vrijheid, liefde en saamhorigheid. Toen we eind 2013 aan onze uitdaging begonnen, vroegen velen zich hardop af of onze ambities niet te hoog lagen en of we niet te groot dachten voor zo’n kleine stad.

door Lucien Spee - 12 september 2016

Printervriendelijke Pagina  
Terugkijkend op Europride: Amsterdam, Gay Capital van Europa?!


This article is also available in English


We zouden volgens hen al lang geen Gay Capital meer zijn en genoegen moeten nemen met de titel Gay Destination. Gelukkig heeft de HLBT-emancipatie wereldwijd aan terrein gewonnen en zijn daarmee onze keuzemogelijkheden voor een vakantiebestemming sterk toegenomen. Vanuit een toeristisch perspectief kan ik me dus wel iets voorstellen bij deze redenatie.

Echter, het feit dat een EuroPride meer toeristen trekt, wat natuurlijk mooi is voor de lokale economie, is voor ons geenszins een motivatie geweest om die te willen organiseren. Wij wilden graag laten zien dat wij nog steeds een voorbeeldfunctie kunnen vervullen.

En dat hebben we gedaan. Pride-organisatoren van over de hele wereld, groot en klein, waren naar onze stad gekomen en zijn geïnspireerd en hoopvol teruggekeerd naar huis.

Het succes begon al meteen op de eerste dag met een zonnig verlopen Roze Zaterdag in het Vondelpark. Een park dat al sinds de hippie-tijd symbool staat voor individuele vrijheid en liefde.

En dat spatte er die Zaterdag ook vanaf. Er werd massaal getrouwd voor een dag, gratis knuffels en kusjes uitgedeeld en ik heb er de mooiste dag van mijn leven beleefd door met mijn geliefde Victor in het huwelijk te treden.

Aansluitend was er de PrideWalk die met circa tienduizend deelnemers dwars door de stad naar de Dam ging en veel aandacht trok. Er werd gelopen voor onze broeders en zusters in landen waar ze alleen nog maar kunnen dromen van een vrijheid zoals wij die hebben. Roze Zaterdag, die na tweeëntwintig jaar weer terug was op haar thuishonk, werd afgesloten met een uitbundig feest en knallend vuurwerk.

Het Freedom Concert dat een dag later ook op de Dam plaatsvond was een waar spektakel. Nationale en internationale artiesten werden begeleid door een groot orkest en zongen de vrijheidssterren van de hemel. Van het twee uur durende concert werd door AVROTROS eerst een compilatie uitgezonden en een week later het gehele concert. Het was een goede promotie voor Amsterdam als stad van de individuele vrijheid en diversiteit.
 

Vanaf het eerste weekend zat de roze agenda meteen bomvol met culturele, sportieve, religieuze en intellectuele activiteiten. Voor en door jong en oud en elke letter van onze community waren er activiteiten georganiseerd. Zonder andere activiteiten tekort te willen doen noem ik hier het succes van de Shakespeare Club van COC Nederland in het Amsterdam Museum, het Amazing korenfestival in het Concertgebouw en de nieuwe opzet van het Senior Pride concert, want die smaken voor mij persoonlijk naar een jaarlijkse traditie.  

De jaarlijkse straatfeesten en de botenparade die in het slotweekend plaatsvonden waren wederom mind-blowing. Ondanks aanslagen in landen om ons heen en het drama in Orlando heeft angst geen roet in het eten gegooid en werd het recordaantal bezoekers van 2015 geëvenaard. Vanwege de EuroPride mochten er dit jaar ook feesten plaatsvinden in de Spuistraat en op het Stoperaplein. Maar gezien het succes en het goede verloop hebben zij naar mijn mening ook zeker bestaansrecht in de toekomst.

Op zondag 7 augustus was het helaas alweer voorbij en hebben wij tijdens het slotfeest het figuurlijke stokje overgedragen aan de organisatie van de WorldPride 2017 in Madrid, één van de grootste Pride’s ter wereld. Hun directeur roemde Amsterdam vanwege de saamhorigheid en hoe onze stad in zijn totaliteit de Pride omarmt. Hij noemde het uniek, een groot voorbeeld voor de rest van de wereld en iets waar wij trots en zuinig op moeten zijn.

Dat de manier waarop wij Pride vieren geen vanzelfsprekendheid is mag daarmee duidelijk zijn. Ik hoop van harte dat wij met ons festival in de toekomst een voorbeeldfunctie kunnen blijven vervullen. Amsterdam als stad van de vrijheid en diversiteit. Amsterdam, de stad waar je kunt zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt. Amsterdam als Gay Capital van Europa.

  Foto's (c) Jeroen Ploeger

Dit jaar organiseerden we in Amsterdam EuroPride, een speciale Europese versie van de Amsterdam Gay Pride, die twee weken duurde. Kijk voor info op www.pride.amsterdam of Like ons op Facebook prideamsterdam.

Lucien Spee is directeur van de Stichting Amsterdam Pride
 

GERELATEERDMEER VAN LUCIEN SPEEMEEST GELEZEN VAN LUCIEN SPEE

Terugkijkend op Europride: Amsterdam, Gay Capital van Europa?!

Lucien Spee, in Columns & Opinie op 14 september 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media