Back to Top
Donderdag 02 Jul
86447 users - nu online: 1034 people
86447 users - nu online: 1034 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Foto verboden Istanbul Pride wint Pride Photo Award 2016


door Redaktie in Theater, Kunst & Expo , 08 september 2016

This article is also available in English


Een foto van de Turkse oproerpolitie die voorkomt dat een Pride-parade plaatsvindt in Istanbul in juni 2016 is de winnaar van de zesde editie van de internationale Pride Photo Award. De foto is gemaakt door de Turkse fotojournalist Akin Celiktas. De prijsuitreiking en de officiële opening van de expositie vinden plaats op 16 september a.s. in de historische Oude Kerk van Amsterdam.

Fotograaf Akin Celiktas legde vast hoe een jonge vrouw een toenemend conservatieve cultuur trotseert. We zien haar aan de kant van de straat, terwijl oproerpolitie voorbij marcheert. De Istanbul Pride-optocht, die zou plaatsvinden op 26 juni, werd om ‘veiligheidsredenen’ verboden. Ondanks het verbod kwamen de demonstranten wel opdagen. Ze verspreidden zich in kleine groepjes om zo toch zichtbaar te zijn als alternatief voor de optocht. De politie dreef hen uiteindelijk uiteen met traangas en rubberkogels.

Margriet van der Linden, bestuursvoorzitter van Pride Photo Award: “We zijn enorm trots op deze winnaar. Zowel de jonge vrouw in deze foto als de fotograaf tonen grote moed om tegen alle repressie in te kiezen voor zichtbaarheid. Dit gaat over vrijheid: de vrijheid om jezelf te mogen zijn, vrijheid van samenkomst en persvrijheid. Dat gaat iedereen aan, hier in Nederland, en overal ter wereld.”

Juryvoorzitter Ayperi Karabuda Ecer, voormalig juryvoorzitter van World Press Photo en verantwoordelijk voor ADAY, het grootste fotoproject dat ooit in één dag werd geschoten, voegt daar aan toe: “De award is des te urgenter gezien de onstabiele situatie van de mensenrechten waar veel LHBT’ers over de hele wereld mee te maken hebben. De winnende foto in Istanbul legt die urgentie vast door een moment van standhouden te tonen ondanks de toenemende dreiging in de samenleving. De Istanbul Gay Pride 2016 werd verboden. Toenemende homofobie en aantasting van vrouwenrechten in het algemeen vergroten de spanningen in een land waar geweld en dreiging de overhand hebben.”

De foto is gekozen uit meer dan 3.600 inzendingen van 398 fotografen met 70 verschillende nationaliteiten.

De jury concludeerde: “We waren onder indruk van de diversiteit van de inzendingen, die niet alleen geografisch breed gespreid waren met 70 nationaliteiten, maar ook een scherp gevoel toonden voor de mogelijkheden die fotografie biedt, wat aangetoond werd door de inzendingen die binnen een breed spectrum aan contexten alle aspecten van gender en seksualiteit tegen het licht hielden.”

De expositie Pride Photo Award 2016 is van zaterdag 10 september tot en met zondag 16 oktober 2016 te zien in de Oude Kerk Amsterdam.


Pride Photo Award is een initiatief van COC Amsterdam, IHLIA en Stichting Homomonument. Foam en World Press Photo adviseren en steunen ons. Pride Photo Award 2016 wordt gesponsord door de gemeente Amsterdam, Fonds 21, Amsterdam Fonds voor de Kunst en het Lloyd Hotel.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Foto verboden Istanbul Pride wint Pride Photo Award 2016

Redaktie, in Theater, Kunst & Expo op 10 september 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media