Back to Top
Vrijdag 05 juni
86442 users - nu online: 998 people
86442 users - nu online: 998 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Doe Normaal...


door Ron Meijer in Columns & Opinie , 05 augustus 2016


Happy Gay Pride! Iedereen die Amerika wel eens heeft bezocht in de tijd dat de Gay Pride’s in volle gang zijn kent die uitdrukking. Iedereen, bekend of onbekend, wenst je een “Happy Gay Pride.” Van harte of zomaar een kreet; ik begon een beetje te twijfelen aan het eerste toen ik hoorde dat het publiek met evenveel enthousiasme het grootwinkelbedrijf Macy’s bedankte voor het vuurwerk dat werd afgestoken door het grootwinkelbedrijf op de “Fourth of July.” “Thank You Macy’s!” riep iemand naast me uit volle borst!

Mijn vriend en ik keken elkaar verbaasd aan. Of om het naar Nederland te verplaatsen: Waternet bedanken voor het meevaren met de Canal Pride, “Bedankt Waternet!” Dat is hier onvoorstelbaar, waarbij ik niet eens weet of die wel meevaren, maar het is een voorbeeld.

Wat wel elk jaar weer ter discussie staat in Nederland: “is het nuttig?,” “moet het nu zo bloot?” en “dit werk tegen ons,” meestal commentaren van oudere heren die zich met samengeknepen billen wel staan op te geilen aan al dat bloot op de boten, al heb ik in Rotterdam een parade gezien waarbij de Pride in Amsterdam wat bloot aangaat helemaal niets voorstelt, maar dat waren hetero’s en dan gelden blijkbaar andere normen.

“Doe normaal”... dat soort opmerkingen dateert al vanaf het begin van de eerste Gay Pride in Amsterdam, toen nog te voet door het centrum van Amsterdam. Bij het passeren van de kruising Kerkstraat-Leidsestraat, toen nog met vele homokroegen en hotels, riepen de eigenaren en hun personeel ons met verbeten gezichten toe dat we “normaal” moesten doen. Tja, het was nog de tijd van gesloten deuren, aanbellen en eerst bekeken worden door een luikje voor je naar binnen mocht (of niet). Feit is dat tussen de eerste Gay Pride in Nederland en nu we er niet op achteruit zijn gegaan ondanks alle sombere voorspellingen en geroep van “doe normaal, dan komen we veel verder”... Wat “normaal” dan ook moge inhouden. Ik ben in ieder geval blij dat ik dan niet “normaal ben en toen al meeliep...

Volgens een SCP-rapport staat zesenzestig procent van de Nederlanders positief tegenover homo- en biseksualiteit en is achtenzeventig procent voor behoud van het “homo-huwelijk.” Toch vindt iets minder dan een derde (32%) van de bevolking het aanstootgevend als twee mannen elkaar in het openbaar zoenen; bij een zoenend heteropaar is dat maar twaalf procent. Drieëntwintig procent heeft moeite met een mannenpaar dat hand in hand loopt. Ruim één op de tien Nederlanders staat negatief tegenover transgender personen en bijna een derde vindt dat er “iets mis is” met mensen die zich geen man of vrouw voelen.

Eveneens één op de tien Nederlanders onderschrijft vooroordelen over biseksualiteit. Zo denkt twaalf procent dat biseksuelen “er nog niet uit zijn” wat hun seksuele voorkeur is en vindt tien procent dat bi’s geen monogame relaties kunnen aangaan. Opmerkelijk onderzoeksresultaat is verder dat vijfendertig procent van de Nederlanders er bedenkingen bij heeft als hun kind zou gaan samenwonen met een partner van gelijk geslacht. Al met al iets om treurig van te worden. Het mag dus allemaal wel als we het maar niet zien en “we” al helemaal grote bezwaren hebben als zoon of dochter de voorkeur geeft aan en man of vrouw.

Ondanks dat Nederlanders homoseksualiteit en homorechten in steeds grotere getale respecteren, wil een derde van de Nederlanders liever niet dat zij in het openbaar met de seksuele voorkeur van de homostellen worden geconfronteerd. Ondanks de overwegend positieve houding van de Nederlanders, wordt de tolerante houding tegenover homo’s niet door alle bevolkingsgroepen gedeeld, concludeert het SCP. Uit eerder onderzoek bleek ook al dat protestantse christelijken en moslims homoseksualiteit afkeuren. Het SCP schrijft dat met name ouderen boven de zeventig, “beslist religieuze mensen” en de achterban van de ChristenUnie een negatieve houding tegenover homo’s hebben.

Doe normaal!!! Nou, doe maar niet..
Happy Gay Pride!
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN RON MEIJERMEEST GELEZEN VAN RON MEIJER

Doe Normaal...

Ron Meijer, in Columns & Opinie op 07 augustus 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media