Back to Top
Maandag 01 juni
86440 users - nu online: 851 people
86440 users - nu online: 851 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Zonder aandacht voor de risicogroepen is het einde van aids niet mogelijk


door Redaktie in Health & Body , 30 juli 2016


De mensen die het meeste risico lopen op een hiv-infectie worden niet nadrukkelijk genoeg benoemd en beschermd in het internationale aidsbeleid voor de komende 5 jaren, dat door alle lidstaten van de VN is overeengekomen. Dat is een gemiste kans, vindt het Aids Fonds-STOP AIDS NOW!

“Zonder speciale aandacht voor die groepen is het einde van aids in 2030 niet mogelijk”, zegt directeur Louise van Deth, die deel uitmaakt van de Nederlandse delegatie op de speciale VN-top over aids, in New York, van 8 tot 10 juni.

Hardst getroffen groepen

Recente cijfers van UNAIDS laten zien dat het aantal nieuwe hiv-infecties wereldwijd niet verder daalt, zoals de afgelopen 20 jaar, maar afhankelijk van de regio in de wereld tot stilstand komt of zelfs stijgt, zoals in Oost Europa en Centraal Azië. Nieuwe hiv-infecties nemen daar juist toe onder de bekende risicogroepen, de zogenaamde ‘key populations’. Bedoeld worden mannen die seks hebben met mannen, transgenders, sekswerkers en injecterende druggebruikers. In de slotverklaring van de speciale VN-top over aids, door alle lidstaten aangenomen, is nauwelijks aandacht voor de hardst getroffen groepen.

"Ik ben blij dat alle landen het eens zijn geworden over de richting die we uit moeten gaan in  de aidsbestrijding in de komende jaren. Ik ben ook teleurgesteld”, zegt Louise van Deth, directeur van het Aids Fonds-STOP AIDS NOW!. “De verklaring had veel krachtiger kunnen zijn als de lidstaten hadden ingestemd om het toekomstige aidsbeleid juist af te stemmen op de grootste risicogroepen. Dat had ook betekend dat conservatieve landen de rechten van die ‘key populations’  hadden moeten erkennen en verbeteren. In 75 landen van de wereld is het hebben van een homoseksuele relatie een misdaad. Zolang er landen zijn die de mensen met het grootste risico op hiv blijven discrimineren en criminaliseren, zal er geen einde komen aan aids” , volgens van Deth.

Inzet Nederland

Zelfs de noodzaak van goede seksuele voorlichting aan jongeren, die juist heel kwetsbaar zijn voor hiv, is niet opgenomen in de VN-verklaring. "Dit moet toch echt anders. Ik hoop dat minister Ploumen, die de Algemene Vergadering van de VN vandaag zal toespreken, zich constructief én kritisch zal opstellen en erop zal wijzen dat alleen investeren in de mensen die het meest kwetsbaar zijn, tot het einde van de aidsepidemie kan leiden. Jongens en meisjes hebben recht om te  te weten hoe ze zich moeten beschermen tegen hiv en dat begint met het erkennen van hun seksualiteit. Er is gewoon geen andere weg“, aldus Van Deth.

Toegang tot medicijnen  

Positief in de gezamenlijke verklaring van de VN-top over aids is de toezegging om de toegang tot medicijnen voor mensen met hiv te verbeteren. Wereldwijd leven er 37 miljoen mensen met hiv, meer dan de helft heeft nu nog geen toegang tot levensreddende medicijnen. De petitie van het Aids Fonds die opriep deze situatie te veranderen, werd gesteund door meer dan 13 duizend Nederlanders en werd meegegeven aan minister Ploumen. Nu is vastgelegd dat het VN beleid de komende jaren zal inzetten op het verbeteren van toegang tot zorg en medicatie voor mensen met hiv. Daarnaast hebben alle VN lidstaten ook ingestemd om de afgesproken financiële verplichtingen voor een wereldwijde aidsbestrijding na te komen. Die investeringen zijn hard nodig om inderdaad een einde te kunnen maken aan de aidsepidemie tegen 2030.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Zonder aandacht voor de risicogroepen is het einde van aids niet mogelijk

Redaktie, in Health & Body op 01 augustus 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media