Back to Top
Vrijdag 03 Jul
86447 users - nu online: 1136 people
86447 users - nu online: 1136 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Eindelijk gelukt: kleine gaypride in centrum Kiev


door Redaktie in Historie & Politiek , 22 juli 2016


Jarenlang hebben homo-activisten in Oekraïne geprobeerd om een gaypride te houden. Maar telkens kwamen extreem-rechtse en conservatieve groeperingen met knokploegen opdagen en moesten ze hun parade afgelasten of verplaatsen.

Nu hebben ze het dan toch voor elkaar gekregen: Oekraïense homoactivisten hielden een grote gaypride in het centrum van Kiev. Er liepen ongeveer duizend mensen mee.

De deelnemers hadden wel flink wat politiebescherming nodig. Negen straten werden afgezet, een metrostation werd gesloten en er waren zelfs toegangspoortjes om tegendemonstranten te weren.

Deze stonden alsnog rijendik buiten het afgesloten gebied opgesteld. "Ik ben tegen de homopropaganda van deze zieke mensen", zei een 56-jarige man tegen persbureau AP. Volgens persbureau Interfax zijn er tientallen tegenstanders opgepakt.

"De weg naar gelijkheid in Oekraïne is zowel moeilijk als gevaarlijk", zei Bohdan Hloba, een van de organisatoren van de parade. "We zijn bedreigd met een bloedbad, maar iedere stap die we zetten in deze parade geeft ons hoop." Homo's hebben het niet gemakkelijk in Oekraïne. In de Sovjet-tijd was homoseksualiteit strafbaar. Hoewel de Oekraïense regering in 2015 een wet heeft aangenomen - onder druk van de EU - die homodiscriminatie verbiedt, vindt er nog steeds veel geweld plaats.

In maart werd er nog een conferentie in het West-Oekraïense Lviv verstoord door rechts-extremistische jongeren.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Eindelijk gelukt: kleine gaypride in centrum Kiev

Redaktie, in Historie & Politiek op 24 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media