Back to Top
Maandag 25 mei
86437 users - nu online: 1201 people
86437 users - nu online: 1201 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Aids fonds geschokt door stijgen hiv-infecties in de wereld


door Redaktie in Health & Body , 18 juli 2016

This article is also available in English


In het Global AIDS Update Report 2016 dat onlangs werd gepresenteerd noemt UNAIDS dat er in 2015 2.1 miljoen nieuwe infecties waren. In 2014 rapporteerde UNAIDS nog 2,0 miljoen nieuwe infecties.

Louise van Deth, directeur Aids Fonds: "Het is een schokkende breuk met de dalende trend die we afgelopen 20 jaar hebben gezien. Ondanks alle wereldwijde inspanningen is het aantal nieuwe hiv-infecties in 2015 niet verder afgenomen. Dit is bijzonder zorgwekkend."

”De meest opvallende toename van hiv-infecties wordt geconstateerd in twee grote hotspots in de wereld, in Oost-Europa en Rusland en in Midden Azië. Landen die weigeren te investeren in preventie en zorg, speciaal voor de hiv-risicogroepen, zoals homomannen, druggebruikers en sekswerkers, veroorzaken een nieuwe hiv-epidemie. Zonder toegang tot medicijnen, goede seksuele voorlichting en het bestrijden van stigma en discriminatie is er geen succes mogelijk in de strijd tegen aids”, volgens van Deth.

Het Aids Fonds wil aids de wereld uit! Dat kan alleen als iedereen recht heeft op medicijnen en zorg, waar ook ter wereld, wie je ook bent.

Aan de vooravond van de VN-top over aids, overhandigt Louise van Deth de petitie met deze oproep, ondersteund door meer dan 13.000 handtekeningen van Nederlanders, aan minister voor Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking, Lilianne Ploumen.  Minister Ploumen zal Nederland vertegenwoordigen op de VN-top over aids  in New York.


Opbrengst van 650.000 euro AmsterdamDiner

Het 24e AmsterdamDiner, het jaarlijkse benefietgala van het Nederlandse bedrijfsleven voor de strijd tegen aids, heeft dit jaar 650.000,- euro opgebracht. Dat is net zoveel als vorig jaar.  Het geld zal vooral besteed worden aan wetenschappelijk onderzoek naar acute hiv-infecties, één van de projecten van het H-TEAM, het Amsterdams samenwerkingsverband dat werkt aan een hiv-vrije toekomst.

Opbrengst naar H-team

De opbrengst van het AmsterdamDiner gaat, net als vorig jaar, voor het grootste gedeelte naar het H-TEAM. Dit team van Nederlandse wetenschappers en artsen doet o.a. onderzoek naar acute hiv-infecties. Als een hiv-infectie snel genoeg wordt opgespoord en de behandeling met hiv-remmers meteen begonnen wordt, is de kans groot dat na verloop van tijd medicatie helemaal niet meer nodig is. Resultaten van dit onderzoek kunnen leiden tot een potentiele medische doorbraak in de behandeling van mensen met hiv.

Ik ben wie ik ben

Het motto van het AmsterdamDiner luidde dit jaar ‘ik ben wie ik ben’. Het stigma dat nog steeds rust op hiv en aids zorgt voor veel extra leed. De angst voor veroordeling en afwijzing door de samenleving zorgt er voor dat mensen zich niet laten testen en behandelen en daardoor onnodig sterven.
Prominente gasten

Onder de meer dan 1000 gasten van het AmsterdamDiner bevonden zich o.a. Prinses Mabel van Oranje, fashion designers Victor&Rolf en maar liefst 3 ministers, Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De aanwezigen konden tijdens een veiling bieden op een diner met minister Koenders of een kop thee drinken met Amsterdams burgemeester Eberhard van der Laan. Presentatie van de avond was in handen van Nicolette Kluijver, ambassadeur van STOP AIDS NOW!, en Karin Bloemen.

Voor wie het AmsterdamDAM-diner initiatief van meet af aan heeft gevolgd, daar heeft het inmiddels weinig meer mee te maken; het is meer en meer verworden tot een soort BN'er en popi-jopie event. Dus gaat het inmiddels alleen nog om het geld en om gezien te worden. 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Aids fonds geschokt door stijgen hiv-infecties in de wereld

Redaktie, in Health & Body op 20 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media