Back to Top
Donderdag 04 juni
86442 users - nu online: 809 people
86442 users - nu online: 809 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Brief uit Brussel: Belgian Pride: (politieke) boycot


door De Ket in Columns & Opinie , 05 juli 2016

This article is also available in English


Lieve Noorderburen, Hoewel ik deze column schrijf voordat de Pride nog moet plaatsvinden, net als vorige jaren is er al de nodige commotie over de Belgian Pride, nog voor de eerste opgedirkte travestiet met een pluim in de kont zich heupwiegend en ostentatief voor één of andere cameralens kapsones weet aan te meten.

Het Brusselse stadsbestuur heeft enkele weken geleden namelijk beslist om als centrale ontmoetingsplaats dit jaar niet voor het Beursplein te kiezen, maar wel de Kunstberg, in de buurt van het Centraal Station.  De reden? Op het Beursplein, net voor het Beursgebouw, komen nog steeds mensen kaarsen aansteken en bloemen neerleggen ter nagedachtenis van de aanslagen van 22 maart laatstleden, op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation Maalbeek.

Het Beursplein lokt sinds de aanslagen heel wat bezoekers. De eerste dagen na de aanslagen was het plein ingenomen door satellietwagens en de persmeute van alle belangrijkste internationale nieuwszenders. Nu, iets meer dan anderhalve maand na de aanslagen, brandt hier en daar nog een kaarsje en is het vooral een hoop verwelkte bloemen en planten die niet alleen een kwalijke geur afgeven, maar ongewild ook van de herdenkingsplaats voor de trappen van het Beursgebouw meer een afvalstort maken dan een bezinningsplaats.

Op de verhuis van de centrale ontmoetingsplaats - of Pride Village - van de Beurs naar de Kunstberg werd heftig gereageerd vanuit de homogemeenschap. De beslissing werd volgens het Brusselse stadsbestuur genomen in samenspraak met de organisatie, maar uit het verleden weten we intussen dat niet alleen de organisatie al jaren interne (communautaire) ruzies uitvecht, ze is ook een ja-knikker tegenover de politiek, een kontlikker zoals u wenst.

De last minute wijzigingen van de Belgian Pride komen er dus – grof gezegd maar wel de waarheid – omwille van een vuilnisbelt aan de trappen van het Beursgebouw. Op Facebook is de teneur bij heel wat homoseksuelen duidelijk: wat er ook is gebeurd, het leven gaat verder en het verplaatsen van evenementen omwille van een vuilnisbelt is een verkeerd signaal.

Sommigen gaan in hun reacties nog een stapje verder. Een deel van het Brusselse stadsbestuur ziet de Belgian Pride liever buiten, dan binnen het centrum, luidt het. De vuilnisbelt aan de trappen van het Beursgebouw is volgens hen het gedroomde excuus om de Belgian Pride elk jaar een beetje meer en meer buiten het centrum te krijgen.


Of hoe elk excuus goed is om een verborgen politieke agenda toch geleidelijk aan te kunnen uitvoeren.

De interne strubbelingen en ruzies binnen de organisatie en de politieke agenda leggen al jaren een hypotheek op de toekomst van de Belgian Pride. Zowat elke homo of lesbienne met wat verstand heeft door dat er jaar na jaar op organisatorisch vlak heel wat veranderd en teruggeschroefd wordt. Minder verkeersvrije straten waar er kan worden gevierd, afgebakende zones met dranghekken waar niet iedereen meer binnen mag als een bepaald bezoekersaantal is bereikt, en noem maar op. Kortom, heel wat maatregelen die enkel als doel hebben een jaarlijks feest op subtiele wijze te boycotten.

Ik voorspelde het al enkele jaren geleden in deze rubriek en de waarheid wordt pijnlijk duidelijk. Als deze tendens zich verder zet, dan is het nog maar de vraag of over enkele jaren van een Belgian Pride in Brussel nog sprake zal zijn. Mijn voorspelling dat het stadsbestuur traag maar zeker de Pride uit het centrum wil, komt intussen al gedeeltelijk uit. Het is een kwestie van enkele jaren voor de rest werkelijkheid wordt.

Je toegenegen,

De Ket
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN DE KETMEEST GELEZEN VAN DE KET

Brief uit Brussel: Belgian Pride: (politieke) boycot

De Ket, in Columns & Opinie op 07 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media