Back to Top
Maandag 25 mei
86437 users - nu online: 1204 people
86437 users - nu online: 1204 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Schadevergoeding en boete voor discriminerend bedrijf


door Redaktie in Historie & Politiek , 28 juni 2016

This article is also available in English


De kantonrechter in Leeuwarden heeft geoordeeld dat de eigenaar van agrarische groothandel De Boer in Drachten een schadevergoeding moet betalen aan Bas van der Meer, de student die werd geweigerd voor een stageplek vanwege zijn homoseksuele gerichtheid.

De schadevergoeding bedraagt 1500 euro, waarvan 500 euro smartengeld. De rest van het geld is ter compensatie voor het extra collegegeld dat Bas heeft moeten betalen door studievertraging vanwege het mislopen van een stageplaats. Daarnaast moet het bedrijf een boete betalen van 1800 euro, waarvan de helft voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. De uitspraak van de kantonrechter is conform de eis van het Openbaar Ministerie.

“Je hebt de vrijheid in dit land om je geloof te praktiseren, maar dit betekent niet dat je anderen mag achterstellen in het sociaaleconomisch verkeer”, zei de kantonrechter.

Bas van der Meer is blij met de uitspraak van de rechter schrijft hij op zijn Facebook-pagina: “Ik ben zeer tevreden met de uitspraak, en ik ben blij dat de rechter ook vindt dat het om discriminatie gaat. Het feit dat de Nederlandse wet nog altijd boven het geloof staat is voor mij erg belangrijk. Ik hoop dat deze uitspraak ook andere mensen kan helpen die zijn/worden gediscrimineerd. Het maakt niet uit wat je geaardheid is of waar je in gelooft, zolang je de andere maar kunt respecteren en beoordeeld op zijn/haar kwaliteiten.”

Het OM vervolgde de eigenaar van de groothandel voor discriminatie. Volgens het OM mag de eigenaar van de groothandel zijn leven inrichten in overeenstemming met zijn geloofsovertuiging, maar mag hij anderen op grond van seksuele gerichtheid niet uitsluiten en daarmee discrimineren. De kantonrechter deelt die opvatting. Afgelopen februari stelde het College voor de Rechten van de Mens de student al in het gelijk.

De eigenaar van de groothandel was niet bij de rechtszitting aanwezig. Bij de politie heeft hij tijdens het onderzoek in deze zaak wel een bekentenis afgelegd. Daarin zegt hij te weten dat hij discrimineert, maar dat het bij het afwijzen van Bas als stagiair om een gewetenskwestie gaat, ingegeven door zijn geloofsovertuiging.

De christelijke eigenaar van een agrarische groothandel uit Drachten liet november vorig jaar per mail weten dat Bas van der Meer niet is aangenomen omdat ‘God het uitleven van seksuele geaardheid afkeurt’. Dat Bas ‘die geaardheid’ heeft is voor de grondhandel ‘niet het punt, maar het uitleven daarvan wel’. Het bedrijf was er door berichten op zijn Facebookpagina achter gekomen dat Bas een vriend heeft. Bas diende daarop een klacht in bij het College voor de Rechten van de Mens en deed aangifte bij de politie.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid noemde het afwijzen van stagiars vanwege hun seksuele gerichtheid ‘onbegrijpelijk’. De minister adviseerde Bas om aangifte te doen. Het COC noemde het ‘schandalig, absurd én verboden’ om iemand wegens zijn of haar seksuele gerichtheid of genderidentiteit te weigeren voor werk of een stage.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Schadevergoeding en boete voor discriminerend bedrijf

Redaktie, in Historie & Politiek op 30 juni 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media