Back to Top
Woensdag 22 maart
85861 users - nu online: 1669 people
Gay News : Editie : 298 : Moord op homo-activisten in Bangladesh

Printervriendelijke Pagina  

Moord op homo-activisten in Bangladesh

door Redaktie in Historie & Politiek , 26 juni 2016


In Bangladesh zijn de homo-activisten Xulhaz Mannan en Tonoy Mojumdar met kapmessen vermoord, vermoedelijk door islamitische activisten. Xulhaz Mannan en Tonoy Mojumdar werden in hun appartement in Dhaka met kapmessen om het leven gebracht.

De vijf of zes moordenaars hadden zich toegang tot hun woning weten te verschaffen door zich voor te doen als koeriers die een postpakket kwamen bezorgen. Een van de bewakers van het appartementencomplex is gewond geraakt en in het ziekenhuis opgenomen.

Volgens getuigen riepen de moordenaars ‘Allahu Akbar’ (= God is de grootste) bij het verlaten van het appartementencomplex. Dat duidt er op dat het om islamitische extremisten gaat die in Bangladesh in de afgelopen tijd al meer mensen bloedig om het leven gebracht hebben, waaronder vooral leden van godsdienstige minderheidsgroepen (christenen, hindoes en sjiitische moslims) en atheïsten. De moordenaars van Mannan en Mojumdar zijn vooralsnog voortvluchtig.

Xulhaz Mannan en Tonoy Mojumdar waren de oprichters van Roopbaan, het in 2004 opgerichte eerste LHBTI-magazine van Bangladesh. Mannan was hoofdredacteur en Mojumdar schreef artikelen voor het blad. In de afgelopen twee jaren was Mannan ook de medeorganisator van de Rainbow Rally in Dhaka, de hoofstad van Bangladesh. Dit jaar zou die tijdens het Bengaalse Nieuwjaar op 14 april gehouden worden, maar vanwege veiligheidsoverwegingen werd dat door de politie verboden.

Volgens BBC-medewerker Sabir Mustafa verborgen Mannan en Mojumbar hun betrokkenheid bij Roopbaan, maar waren ze wel openlijk over hun seksuele gerichtheid. Ze geloofden volgens Mustafa niet dat hun leven in gevaar was. Hoewel homoseksuele handelingen in Bangladesh strafbaar zijn, werd Roopbaan niet door de autoriteiten van Bangladesh verboden. Het blad kreeg steun van buitenlandse ambassades, waaronder die van de Verenigde Staten.

Mannan werkte voor het US Agency for International Development (USAID) en was voordien chef protocol van de Amerikaanse ambassadeur.
 
 
gerelateerd
Jaaroverzicht 2016

Brief uit Brussel: Marketing en pr van rolmodellen

Trots op onze koning


Er heeft niemand gereageerd, jij misschien?


Moord op homo-activisten in Bangladesh

Reageer:

Reactie:
Je naam: ip 54.145.183.43Rubrieken:
In het nieuwste nummer, Gay News 307, March 2017


RoB Amsterdam
Find RoB Stores on Rob.euMeer uit Historie & Politiek
Meer uit nummer 298
Meer van Redaktie

La Demence


Guide to better and more glamourous gay clubbing!

meer info |visit


Red & Blue


hot gay club night

meer info |visitbottom image
Entire © & ® 1995/2017 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
RSS Issuu
Abonneren
zelfstandige Escortboys
CMI
Neem contact op
Adverteren