Back to Top
Zaterdag 29 Apr
85884 users - nu online: 1366 people
Gay News : Editie : 298 : Kennisdeling centraal in EU-aanpak haatcriminaliteit

Printervriendelijke Pagina  

Kennisdeling centraal in EU-aanpak haatcriminaliteit

door Redaktie in Algemeen , 24 juni 2016


EU-lidstaten versterken de gezamenlijke aanpak van haatcriminaliteit en verbeteren de zorg voor slachtoffers. Werkwijzen om ‘hate crimes’ te melden en te registreren worden voortaan uitgewisseld via een online compendium. Minister Ard van der Steur en directeur Michael O’Flaherty van het EU-Agentschap voor Fundamentele Rechten (FRA) lanceerden de website in Amsterdam, tijdens een EU-conferentie over de aanpak van haatcriminaliteit.

De website is ontwikkeld door het FRA en is een praktische leidraad voor handhaving en beleidsmakers. Zij kunnen die in hun eigen land praktisch toepassen. Een stap in de goede richting, meent minister Van der Steur: “Het biedt een podium voor het uitwisselen van informatie en om van elkaars ervaringen te leren. Hoe we slachtoffers zover krijgen dat ze aangifte doen. Hoe we binnen met onze beschikbare capaciteit hate crimes zo effectief mogelijk kunnen aanpakken. En hoe we door betere statistieken inzicht krijgen in de omvang van deze vorm van criminaliteit. Dit fenomeen houdt niet op bij de landsgrenzen. We zullen het echt samen moeten doen.”

Ook EU-commissaris Vera Jourová en FRA-directeur Michael O’Flaherty spreken van een belangrijke stap. Jourová: “Haatcriminaliteit gaat in tegen de kernwaarden van de EU. Elke dag worden binnen de EU grondrechten geschonden, als burgers worden aangevallen om hoe ze eruit zien, wat ze geloven of wie ze zijn.” O’Flaherty: “Om haatcriminaliteit effectief tegen te gaan moeten we onze krachten bundelen en van elkaar leren wat er al werkt.”

Tijdens de tweedaagse EU-conferentie staat kennisdeling dan ook centraal. Na de lancering van het compendium presenteerden delegaties uit Finland, Kroatië en Ierland praktijkvoorbeelden omtrent het rapporteren en vastleggen van haatcriminaliteit, het bereiken van grotere effectiviteit in de samenleving en het belang van de juiste training in het omgaan met deze vorm van criminaliteit.

Haatcriminaliteit komt in de Europese Unie veel voor. Het motief achter hate crimes blijft vaak onzichtbaar, omdat aangifte en vervolging zich richten op het delict zelf en niet op het achterliggende motief.

Slachtoffers voelen zich daardoor niet begrepen. Een uitwisseling van de beste manieren om hate crimes te melden en te registeren moet de aanpak van hate crime binnen de EU binnen versterken en de zorg voor slachtoffers verbeteren.
 
 
gerelateerd
Meldpunt voor transgender asielzoekers in problemen

Grote vervolging homo's in Tsjetsjenië

Siegfried Wagner: Bayreuth’s erfgenaam die uit een ander vaatje tapte


Er heeft niemand gereageerd, jij misschien?


Kennisdeling centraal in EU-aanpak haatcriminaliteit

Reageer:

Reactie:
Je naam: ip 23.20.219.0Rubrieken:
In het nieuwste nummer, Gay News 309, mei 2017


Meer uit Algemeen
Meer uit nummer 298
Meer van Redaktie

t Bolke


One of the largest gay saunas

meer info |visit


Amistad Hotel & apartments


Unique and popular exclusively gay hotel

meer info |visitbottom image
Entire © & ® 1995/2017 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren