Back to Top
Zondag 07 juni
86442 users - nu online: 991 people
86442 users - nu online: 991 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Columns & Opinie

In 2001 had Nederland de primeur en werd bij ons het burgerlijk huwelijk opengesteld voor personen van hetzelfde geslacht. Op 1 april werden in Amsterdam de eerste stellen met elkaar in de echt verbonden. Tijdens de EuroPride zal dit jubileum gevierd worden en roepen we andere landen op om ons voorbeeld te volgen.

door Lucien Spee - 21 juni 2016

Printervriendelijke Pagina  
Op weg naar Europride: Vrij en blij om te kunnen trouwen met wie ik wil!


This article is also available in English


Het is verbazingwekkend, maar er bestaan in de Europese Unie wetten die zorgen dat komkommers in Nederland net zo recht zijn als in Roemenië terwijl er geen wetten zijn om ervoor te zorgen dat in beide landen de homo’s die ze eten ook gelijk behandeld worden. Te vaak wint de vrijheid van godsdienst het van de vrijheid van seksuele voorkeur en het recht op gelijke behandeling.

Anno 2016 kunnen homo’s en lesbiennes pas in tien Europese landen met elkaar trouwen. De vrijheid die voor ons Nederlanders bijna vanzelfsprekend is geworden is een vrijheid waar anderen vaak alleen nog maar van kunnen dromen.

In oktober 2011 ging ik samen met Irene Hemelaar, toenmalig voorzitter ProGay en nu onze directeur HLBTI-emancipatie, naar de conferentie van InterPride, een mondiale overkoepelende organisatie van meer dan honderdzestig Pride’s uit vijfendertig landen en vijf continenten.

Wij gingen er heen als aspirant-lid en met de mindset om te leren van de grote jongens. Al snel bleek echter dat wij gezien werden als een van de meest toonaangevende Pride’s en men juist van ons wilde leren. Dat was even wennen. Van leerling naar meester in één weekend.

Terug in Amsterdam hebben Irene en ik zitten brainstormen. Om goed invulling te kunnen geven aan onze internationale rol als voortrekker en voorbeeldfunctie moest Amsterdam de EuroPride organiseren, concludeerden wij. In de veronderstelling dat de stad hier ook wel oren naar zou hebben stelden wij onze plannen voor aan de verantwoordelijke ambtenaren en wethouder.

Tot onze verbazing waren die totaal niet enthousiast en vonden dat onze ambities niet overeenkwamen met die van de gemeente. Vol ongeloof begonnen wij een politieke lobby met als resultaat dat in oktober 2012 een motie van D66 unaniem werd aangenomen en wij alsnog een bid mochten uitbrengen.

Mede vanwege het jubileumjaar van het “homo-huwelijk” en de hoop die daarvan uitgaat voor HLBT’s in andere landen, werd Amsterdam in september 2013 door de overige Europese Pride’s gekozen om in 2016 de EuroPride te organiseren.

Vanwege het succes met de Koninkrijksboot vorig jaar was ik eind september op Curaçao. Ik heb daar tijdens de Pride mijn vriend Victor leren kennen. Een hele lieve, hardwerkende, Venezolaanse jongen die zijn land is ontvlucht op zoek naar een beter leven. Naast de economische misère en de voedselcrisis waar zijn land nu onder gebukt gaan, loop je daar het risico om vanwege je oriëntatie vermoord te worden en door je familie te worden verstoten.

Het was liefde op het eerste gezicht en wij zijn nu zeven maanden samen. Ik, die nooit in het huwelijk geloofde, ben op 18 april door de knieën gegaan en heb mijn schat ten huwelijk gevraagd. Op 23 juli zullen wij tijdens Roze Zaterdag gebruik maken van de vrijheid die we in Nederland hebben en elkaar in het Vondelpark het “ja”-woord geven. Zo wordt voor mij de EuroPride ook op persoonlijk vlak een bijzondere mijlpaal.

Is echt trouwen voor jullie nog een stap te ver? Tijdens Roze Zaterdag kun je in het Vondelpark trouwen voor een dag en met je geliefde bovenop de grootste Wedding Cake ter wereld op de foto gaan. Zie onze website www.pride.amsterdam.
 

Dit jaar organiseren we in Amsterdam EuroPride, een speciale Europese versie van de Amsterdam Gay Pride, die twee weken duurt en 23 juli van start gaat met Roze Zaterdag. Kijk voor info op www.pride.amsterdam of Like ons op Facebook prideamsterdam.

Lucien Spee is directeur van de Stichting Amsterdam Pride
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN LUCIEN SPEEMEEST GELEZEN VAN LUCIEN SPEE

Op weg naar Europride: Vrij en blij om te kunnen trouwen met wie ik wil!

Lucien Spee, in Columns & Opinie op 23 juni 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media