Back to Top
Dinsdag 22 Jan
86241 users - nu online: 1677 people
86241 users - nu online: 1677 people login
VAN ONZE EDITORS
Printervriendelijke Pagina  
Holland Festival


door Redaktie in Evenementen & Agenda , 31 mei 2016


Het Holland Festival is een grande dame onder de podiumkunstenfestivals, een dame die altijd met haar tijd is meegegaan en er zelfs vaak op vooruit loopt. Het festival kan terugkijken op een lange geschiedenis (het bestaat sinds 1947). De voorstellingen zijn te zien in de Stadsschouwburg, Muziekgebouw aan 't IJ, Westergasfabriek en de andere culturele trekpleisters van Amsterdam. Naast het enorme aanbod zijn er ook een aantal specifiek- gay interessante voorstellingen.

Stella

Een man zit alleen in een stille kamer. Hij kijkt terug op een leven lang zoeken naar de moed om zichzelf te zijn. Stella is gebaseerd op het opvallende leven en de eenzame dood van Ernest Boulton, een music-hall kunstenaar die zich kleedde en leefde als vrouw in de tijd van Victoriaans Engeland.

Hij werd voor zijn succes gestraft met een arrestatie en een schandelijk showproces. Neil Bartlett is een veelgeprezen Britse theaterregisseur, die eerder controversieel werk maakte en voor het National Theatre werkte. Stella is een theatrale terugblik op een leven buiten de heersende normen, een hartstochtelijk bericht uit het verleden.

di 21 juni om 19.30 De Brakke Grond / Rode zaalPrivacy

Privacy van De Warme Winkel en Wunderbaum is een experiment over privacy en echtheid in het theater. Wine Dierickx (Wunderbaum) en Ward Weemhoff (De Warme Winkel) zijn in het echte leven een stel en zoeken op het toneel de grenzen op van privacy. Ze laten zich daarbij inspireren door bekende performance koppels zoals John Lennon en Yoko Ono en Marina Abramovic en Ulay. Wine en Ward geven zich figuurlijk en letterlijk helemaal bloot.

10-12 juni – CompagnietheaterThe Future of Sex


The Future of Sex, een theatervoorstelling van Wunderbaum en Arnan Grunberg, onderzoekt de toekomst van seks: wat is de rol van werkstress en technologie?

De voorstelling is gebaseerd op een recente ‘National Survey of Sexual Attitudes and Lifestyles’ (2014) uit Groot-Brittannië, waarin gesteld wordt dat we minder seks hebben dan een aantal decennia geleden.

Mensen nemen niet meer hun partner, maar hun laptops en smartphones mee naar bed. The Future of Sex is een voorstelling over verlangen, bevrediging en onthechting, waarin Grunberg zelf zijn rol als Seksrabbijn des Vaderlands naar het toneel brengt.

18,19 juni – Muziekgebouw aan ’t IJAkram Khan

Wereldster Akram Khan is terug op het festival met de Nederlandse première van Until the Lions, een nieuw werk waarin hij zelf danst. De inmiddels 41-jarige danser en choreograaf richt zich op het veranderende lichaam: van jong naar oud, van  naar vrouw. Lang waren gender en seksualiteit verboden onderwerpen voor Khan, die in Engeland een traditionele opvoeding kreeg van zijn Bengaalse ouders.

Nu hij ouder wordt, wil hij deze kwesties aan de orde stellen. Daarvoor gebruikt hij zijn ongeëvenaarde dansvorm: een mengeling van de klassieke Indiase kathakdans en moderne stijlen. Een belangrijke inspiratiebron vormt het boek Until the Lions: Echoes from the Mahabharata van Karthika Naïr, en in het bijzonder het verhaal over Amba, een shapeshifter. Mis deze kans niet om Khan te zien dansen.

Deze productie is een gedeeltelijke bewerking van Until the Lions , een hervertelling in vers van de Mahabharata door Karthika Naïr (van HarperCollins India & Arc Publications, UK). Deze productie is geïnitieerd door het 360 ° Network, een internationale groep van ronde artistieke locaties over de hele wereld.

23, 24, 25 juni – Westergasfabriek GashouderNelken

Een van haar mooiste werken wordt het genoemd. In 1982 maakte Pina Bausch Nelken en sindsdien is het nooit meer van het repertoire verdwenen. Na vijf jaar is het Tanztheater Wuppertal van Bausch, die in 2009 overleed, terug in Nederland met deze tijdloze klassieker uit haar oeuvre.

Nelken is een universum op zichzelf. Befaamd is het prachtige toneelbeeld van Bausch’ vaste scenograaf Peter Pabst: duizenden anjers die uit het toneel omhoog lijken te groeien. Wie het ooit zag, is het beeld nooit meer vergeten. Daartussendoor banen de dansers zich een weg over het podium: Bausch’ eeuwige slagveld van de liefde.

Het gezelschap Tanztheater Wuppertal, opgericht door dansvernieuwer Pina Bausch (1940 - 2009), keert terug naar het Holland Festival met een reprise van Nelken (1982). Het stuk belichaamt Bausch’ interpretatie van het land Arcadië uit de klassieke oudheid: een mythologisch paradijs van vóór het begin van de menselijke geschiedschrijving, waar altijd bloemen bloeien en de zon schijnt. Een droomland, dat ook onherroepelijk verloren is gegaan.

16-19 juni – Stadsschouwburg AmsterdamHet filmfestival heeft natuurlijk nog veel meer te bieden,
voor het complete programma zie www.hollandfestival.nl


  Holland Festival

Redaktie, in Evenementen & Agenda op 04 juni 2019
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp


Rubrieken:
In het nieuwste nummer, Gay News 330, februari 2019


Meer uit Evenementen & Agenda
Meer uit nummer 296
Meer van Redaktie

Mister B


Leather, Rubber and Fetish

meer info |visit


Bronx


Well known gay shop

meer info |visitbottom image
Entire © & ® 1995/2019 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2019 Gay News ®, GIP/ St. G Media