Back to Top
Donderdag 23 maart
85862 users - nu online: 1617 people
Gay News : Editie : 297 : Brief uit Brussel: Homolobby of -loge: nog veel werk aan de winkel

Printervriendelijke Pagina  

Brief uit Brussel: Homolobby of -loge: nog veel werk aan de winkel

door De Ket in Columns & Opinie , 25 mei 2016


Lieve Noorderburen, De Franse onderzoeksjournaliste Sophie Coignard weet van aanpakken. Weinig onderzoeksjournalisten graven zich zo diep in een dossier in, in een ultieme poging om de waarheid te achterhalen. Gefascineerd door allerlei (staats)geheimen en duistere machten, bracht ze in 2009 haar meest succesvolle boek Un état dans l’état uit, vertaald “Een staat binnen de staat.”

Hierin beschrijft ze met een haast chirurgische precisie hoe alle belangrijke machtsorganen en overheidsinstellingen in Frankrijk door vrijmetselaars zijn geïnfiltreerd. Voor sommigen is de “loge” niet meer of niet minder dan een hobbyclub met enkele middeleeuwse rituelen; anderen zijn ervan overtuigd dat de loge van de vrijmetselaars er enkel op uit is haar macht verder uit te breiden zodat “logebroeders en –zusters” elkaar solidair kunnen helpen en hun invloed uitoefenen op politiek, economisch en juridisch niveau.

In haar boek over de vrijmetselaars voert ze lange gesprekken met bekende Franse logebroeders, die tot kort voordien er niet voor mochten uitkomen dat ze überhaupt lid waren van dit selecte gezelschap. Volgens de geheimhoudingsplicht mogen logebroeders en –zusters van zichzelf wel zeggen dat ze tot de loge behoren (al wordt ook dat afgeraden), maar het is ten strengste verboden dat van andere broeders en zusters te zeggen. De uitvoerige interviewgesprekken met de logeleden draaien vaak rond de begrippen “macht” en “invloed” op de maatschappij in al haar geledingen.

Sophie Coignard stelde zich vooral de vraag of die “macht” en “invloed” echt zo groot zijn als links en rechts wordt beweerd. Die vraag kreeg elke geïnterviewde voorgeschoteld. Uiteraard lieten die het achterste van hun tong niet zien. De meesten relativeren die “macht” en “invloed,” waarbij een vaak geciteerd antwoord is dat “de homolobby machtiger en invloedrijker is in Frankrijk dan de loge.” Niet één, maar heel wat eminente Franse logeleden beweerden bij hoog en bij laag dat de homolobby als enige lobby echt op alle niveaus van de maatschappij terug te vinden is en dat “ze daar hun strijd voeren voor gelijke rechten en tegen de HLBT-discriminatie.”

Deze antwoorden en insinuaties uit 2009 doen toch serieus de wenkbrauwen fronzen. Wie de actualiteit volgt, kan alleen maar vaststellen dat de laatste jaren het extremisme tegen HLBT alleen maar toeneemt. Ook in het strengkatholieke Mississippi, waar nu weer een wet is gestemd die de HLBT-rechten serieus countert en ondermijnt, want het is nu toegestaan om HLBT-ers te discrimineren als de seksuele voorkeur in strijd is met iemand’s religieuze overtuigingen.

Als de homolobby dan toch zo veel machtiger en invloedrijker dan de loge is, dan zouden de HLBT-rechten niet zo onder druk komen te staan. Dat betekent ook dat qua macht en invloed de loge wellicht “maar” een amateuristische hobbyclub is en die van de homo-activisten een hobbyclubje met een slap handje.

Het is zo ver kunnen komen doordat de homo-activisten – die terecht heel veel nuttig werk hebben geleverd – zich zo gefocust hebben om de partnerships en huwelijken wettelijk geregeld te krijgen, dat ze compleet vergeten zijn dat nog heel wat mensen een bijzonder homofobe ingesteldheid hebben. Die blijven zich verenigen om met man en macht tegen de HLBT-gemeenschap te fulmineren. In de Verenigde Staten uiteraard, maar ook dichter bij huis in Frankrijk zijn er een paar “gevaarlijke” organisaties en individuen op dat vlak actief.

Het is dus hoog tijd dat het homo-activisme het juridische actieterrein verlaat om zich te concentreren op die kwalijke individuen en organisaties die de klok willen terugdraaien. Het wordt ook hoog tijd dat homo-activisten de diplomatische en verzoenende taal die ze vaak hanteren, wat meer vertalen naar hardere en concrete acties. Het heeft geen zin om als belangenvereniging te pleiten voor “meer verdraagzaamheid en minder discriminatie” als de tegenstanders voor een hardere, extremere aanpak kiezen. De wollige aanpak en instelling van de homoseksuele belangenverenigingen hebben misschien wel wat kunnen bekomen, maar zoals het er nu naar uitziet is het een stap vooruit en twee stappen achteruit.

Tijd dus voor een echte homolobby of -loge. Eentje met ballen aan het lijf. Wie interesse heeft, kan me altijd via de redactie van Gay News contacteren.

Je toegenegen,

De Ket
 
gerelateerd
La Demence Paas-Party Weekend

Amsterdam Bear Weekend 2017

Transgender op landelijke kandidatenlijst D66


Er heeft niemand gereageerd, jij misschien?


Brief uit Brussel: Homolobby of -loge: nog veel werk aan de winkel

Reageer:

Reactie:
Je naam: ip 54.158.187.118Rubrieken:
In het nieuwste nummer, Gay News 307, March 2017


RoB Amsterdam
Find RoB Stores on Rob.euMeer uit Columns & Opinie
Meer uit nummer 297
Meer van De KetEagle


Famous Cruise Bar

meer info |visitbottom image
Entire © & ® 1995/2017 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
RSS Issuu
Abonneren
zelfstandige Escortboys
CMI
Neem contact op
Adverteren