Back to Top
Woensdag 03 juni
86442 users - nu online: 857 people
86442 users - nu online: 857 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Columns & Opinie

De Amsterdam Gay Pride is niet alleen uniek vanwege de botenparade, maar ook vanwege zijn straatfeesten. Waar in de wereld gaat de hele binnenstad een weekend lang uit zijn dak en bepaalt de HLBT-gemeenschap het straatbeeld?

door Lucien Spee - 20 mei 2016

Printervriendelijke Pagina  
Op weg naar Europride: Vieren dat je kunt zijn wie je bent en mag houden van wie


This article is also available in English


Eén weekend per jaar bepalen wij de norm. Opa’s met kleinkinderen in het roze gekleed en mensen met t-shirts als “my best friend is gay” of “gay for a day” zijn door de hele stad te zien. Het feit dat wij onze individuele vrijheid zo open en gezamenlijk met de rest van de stad kunnen vieren maakt dat veel grotere Prides zoals New York, Madrid en São Paulo jaloers zijn op Amsterdam.

Voor de organisatie van de feesten werken wij sinds jaren met een horecacommissie die gevormd wordt door de ondernemers uit de verschillende gayborhoods en Stichting Homomonument. Stichting Amsterdam Gay Pride is wel de vergunninghouder van alle straatfeesten en verantwoordelijk voor de veiligheid, reiniging en communicatie, maar elke gayborhood is zelf inhoudelijk en financieel verantwoordelijk.

Voor een aantal locaties nemen wij als stichting ook de inhoud en financiën voor onze rekening. Anita Beek, die ik twintig jaar geleden heb leren kennen toen ik bij het Aidsfonds verantwoordelijk was voor het werven van de donateurs en zij teamleider, is direct bij de oprichting van onze stichting in dienst gekomen en organiseert de openluchtbioscoop en is coördinator van de evenementen in de Stadsdelen. Daarnaast hebben we Oebele Kooistra die twee jaar geleden als vrijwilliger ons team is komen versterken en namens ons het Senior Pride Concert organiseert. Dit jaar wordt dat een speciale editie en zal het podium op een eiland van pontons midden in de gracht komen te staan.

Omdat we vanwege de EuroPride een aantal extra evenementen organiseren, is dit jaar Peter van Vught aan ons vaste team toegevoegd. Als medeorganisator van de eerste twee edities van Milkshake kent hij het klappen van de zweep en hebben we hem gevraagd de programmering van Roze Zaterdag en het concert op de Dam voor zijn rekening te nemen.

We zijn nog druk bezig, maar het belooft een waanzinnig mooi en gevarieerd programma te worden. Op zaterdag 23 juli trappen we af met Roze Zaterdag in het Vondelpark, waar er voor jong en oud van alles te beleven zal zijn. Het openluchttheater is zo aardig om hun podium die dag aan ons ter beschikking te stellen, waar ’s ochtends een kerkdienst en daarna de hele dag optredens zullen plaatsvinden. Namen als Gare du Nord en Anita Meijer heb ik al voorbij zien komen.

Om 19.00 uur lopen we met zijn allen naar de Dam, waar we tot middernacht door gaan. De volgende dag zal het Amsterdam New Orchestra met veertig man sterk zijn plek innemen op het podium en een groot scala aan nationale en internationale artiesten begeleiden tijdens het grootste Gay Rights Concert ever.

Onder het motto JOIN OUR FREEDOM roepen we alle landen in Europa op om zich aan te sluiten bij ons gedachtegoed en nodigen we iedereen uit om samen met ons te komen vieren dat je in Amsterdam kunt zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt.
Dit jaar organiseren we in Amsterdam EuroPride, een speciale Europese versie van de Amsterdam Gay Pride, die twee weken duurt en 23 juli van start gaat met Roze Zaterdag. Kijk voor info op www.pride.amsterdam of Like ons op Facebook prideamsterdam.

Lucien Spee is directeur van de Stichting Amsterdam Pride
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN LUCIEN SPEEMEEST GELEZEN VAN LUCIEN SPEE

Op weg naar Europride: Vieren dat je kunt zijn wie je bent en mag houden van wie

Lucien Spee, in Columns & Opinie op 22 mei 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media