Back to Top
Maandag 24 Feb
86416 users - nu online: 1133 people
86416 users - nu online: 1133 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Jillis Bruggeman Pennning voor Michael van Praag


door Redaktie in Algemeen , 09 mei 2016

This article is also available in English


Begin maart reikte de Schiedamse wethouder Mario Stam de Jillis Bruggeman Penning uit aan Michael van Praag. De voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) krijgt deze onderscheiding omdat hij zich actief inzet tegen discriminatie op de velden en voor het tonen van respect. Ook is hij groot voorvechter van de emancipatie van LHBT’s in het algemeen.

“De KNVB heeft aandacht voor het onderwerp LHBT. Dit is belangrijk, want het meest gebezigde scheldwoord op de sportvelden is ‘homo’. Dat moet en kan anders”, aldus wethouder Mario Stam. “LHBT’s voelen zich vaak niet geaccepteerd of worden gepest, daarom organiseren we voorafgaand aan de uitreiking van de penning een Respect-clinic voor jongeren onder leiding van Henk Pieterse, ex professioneel topbasketbalspeler en anti-pest-coach.”

Mini-samenleving

Wethouder Nathalie Gouweleeuw: “Het sportveld is in feite een mini-samenleving. Wanneer we daar discriminatie, uitsluiting of geweld bespreekbaar kunnen maken en terug kunnen dringen, dan heeft dat een positieve uitwerking op de hele stad. Het doet mij dan ook goed dat de KNVB, onder voorzitterschap van Michael van Praag, een sterk antidiscriminatiebeleid heeft ontwikkeld.”

Michael van Praag is zeer vereerd dat Schiedam het antidiscriminatiebeleid van de KNVB op waarde schat:

“We maken daar in Zeist en bij al onze clubs en vertegenwoordigende elftallen ook echt werk van. Dan doet het goed als dat door anderen ook opgepikt wordt. Zeker wanneer het gebeurt op een manier zoals hier in Schiedam. Aan de andere kant sta ik er als mens Michael van Praag net weer iets anders tegenover. Waarom een prijs voor mij? Ik vind het niet meer dan normaal dat we opkomen voor minderheden. Dat we ons best doen om mensen die in het nauw zitten steun te bieden en eventueel uit hun situatie te halen. Zo’n houding ben je als lid van deze samenleving moreel verplicht aan elkaar. Maar laat ik duidelijk zijn, als voorzitter van de KNVB ben ik verguld met deze blijk van waardering vanuit een groep waar we voor opkomen, iedere dag als het moet.”

Onder leiding van Michael van Praag heeft de KNVB beleid ontwikkeld gericht op het bevorderen van de acceptatie van LHBT’s in het voetbal. Voorbeeld daarvan is het actieplan ‘Voetbal is voor iedereen’, dat de KNVB-voorzitter op 11 oktober 2011 aanbood aan Sportminister Edith Schippers.


Jillis Bruggeman Penning

In Nederland is er geen vervolging meer vanwege iemands seksuele gerichtheid of genderidentiteit, maar discriminatie van LHBT’s komt helaas nog steeds voor. Het blijft zaak om waakzaam te zijn. De gemeente Schiedam wil hierbij een voortrekkersrol vervullen en heeft daartoe onder meer drie LHBT-ambassadeurs benoemd en stimuleert en ondersteunt een aantal LHBT-projecten.

Eén daarvan is het Jillis Bruggeman Monument. Hierbij gaat het om een herinneringstegel voor de Schiedammer Jillis Bruggeman, die op 9 maart 1803 ter dood werd veroordeeld vanwege sodomie, het plegen van homoseksuele handelingen. Met dit monument, en de jaarlijkse uitreiking van de Jillis Bruggeman Penning aan een persoon of instantie die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van LHBT-beleid, neemt Schiedam stelling tegen alle vormen van vervolging en discriminatie van LHBT’s. In 2015 nam de directeur van Amnesty International, Eduard Nazarski, de eerste penning in ontvangst.
 

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Jillis Bruggeman Pennning voor Michael van Praag

Redaktie, in Algemeen op 11 mei 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media