Back to Top
Vrijdag 29 mei
86440 users - nu online: 940 people
86440 users - nu online: 940 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
4 mei: dodenherdenking bij het Homomonument Amsterdam en Den Haag


door Redaktie in Evenementen & Agenda , 02 mei 2016

This article is also available in English
lengte: 4 minuten


Amsterdam 4 mei 2016. Op en rond ons monument van trots, het Homomonument, zal ook dit jaar, na de twee minuten stilte om 20.00 uur, worden stilgestaan bij de Tweede Wereldoorlog (1940-1945). Tijdens de Duitse bezetting van Nederland zijn er mannen en vrouwen afgevoerd naar concentratiekampen. Ze werden opgesloten omdat ze Jood, zigeuner of homoseksueel waren. De nazi’s hadden een codering bedacht om de gevangenen herkenbaar te maken. Zo kregen Joden een gele ster, opgebouwd uit twee gele driehoeken, opgespeld. Zigeuners werden gekenmerkt met een bruine driehoek en homoseksuelen met een roze driehoek.

Het is deze driehoek die landschapskunstenares Karin Daan (1944) ons in september 1987 toonde bij de ingebruikneming van het inmiddels zo vertrouwde Homomonument.

Drie grote granieten driehoeken, die verleden, heden en toekomst representeren, en met elkaar zijn verbonden vanuit de knik in de kade van de Keizersgracht. Verleden in het maaiveld met de dichtregel van Jacob Israël de Haan: “Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen.”

Heden in de vorm van een trap die naar het water gaat. Een rustpunt midden in het centrum van Amsterdam. Toekomst is het podium, een plaats om je te laten zien, boven “de massa” uit.

In toespraken, onder andere gehouden tijdens bijeenkomsten op 4 mei, zijn deze drie momenten vaak genoemd. En waar staan we nu in 2016 voor? De komende jaren doet het Nationaal Comité een appèl op iedereen om zich in te zetten voor de waarde van vrijheid. Dit doet het comité onder de noemer Geef vrijheid door. Dit jaar heeft Tamar de Waal de jaarthema-tekst De vrijheid omarmd geschreven.

Sprekers

Bij ceremoniemeester Menne Vellinga kwam daarbij onmiddellijk een spreekster in beeld die De vrijheid omarmd wel heel letterlijk heeft genomen. Docente Lianda van der Schilden (25) werd geraakt door een Facebook-bericht van de Syrische vluchteling Omar Abdulghani (21). Omar publiceerde een noodkreet. Als homoseksueel had hij een andere voorstelling van zaken over Nederland, dan wat hem overkwam in het AZC te Zaandam. Inmiddels is zijn verhaal - en dat van andere HLBT vluchtelingen - breeduit in de media gekomen en zijn er supportgroepen zoals het comité LGBT Asylumsupport van Sandro Kortekaas uit Groningen ontstaan. Maar wat kan je als individu? Lianda van der Schilden helpt ons op weg. Zij bood Omar haar logeerkamer aan.

En hoe omarmt onze lokale overheid de vrijheid? Wethouder/loco-burgemeester Simone Kukenheim is gevraagd tijdens haar spreekbeurt de rol van Amsterdam te belichten. COC Nederland en COC Amsterdam lossen elkaar jaarlijks af.

Peter de Ruijter, de huidige voorzitter van het lokale COC, zal onder andere een antwoord geven op de vraag hoe er is gereageerd op het aanbod van de zeer deskundige voorlichtingsgroep van het COC Amsterdam om hun verhaal in het AZC en voor de COA-medewerkers te mogen doen.

Ruud Douma benaderde het comité 4 mei herdenking Homomonument met de vraag of hij als Dolly Bellefleur misschien zijn versie van het aangrijpende en actuele lied De bokken en des schapen van tekstschrijver Jan Boerstoel mocht vertolken.

Verder zal Bellefleur voor het publiek de betekenis van de drie driehoeken van het Homomonument bezingen. Zij zal worden begeleid door haar pianist Kees van Zantwijk en een koperensemble van Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers. Deze laatste  groep is ook gevraagd voor een muzikale noot tijdens de kranslegging.


Bloemengroet voor HLBT-vluchtelingen

Bij het ter perse gaan van deze editie was nog niet bekend wie er namens Het Koninkrijk der Nederlanden een krans zal leggen. Wel heeft gastspreekster Lianda van der Schilden laten weten samen met haar “broertje” Omar een bloemgroet te brengen voor alle HLBT-vluchtelingen. De gemeente Amsterdam, vertegenwoordigd door loco-burgemeester Kukenheim, zal als een van de eersten een krans leggen, gevolgd door vertegenwoordigers van het COC en LGBT Asylumsupport.


Stille tocht

Voorafgaande aan de plechtigheid achter de Wester vertrekt rond 19.30 uur vanaf de Prinsengracht (Westerkerk) een stille tocht, met onder andere de kransdragers, voor een korte route langs het Anne Frankhuis, de Leliegracht en de Herengracht, om vervolgens via de Raadhuisstraat over de Niek Engelschmanbrug (grondlegger C.O.C. 1946) aan te komen op het Homomonument.
 


Homomonument
Westermarkt, Amsterdam
4 mei, vanaf ca. 19:15u

foto's: JT Loh ©2016


Herdenking 4 mei bij Internationaal Homomonument in Den Haag

Het Homomonument in Amsterdam is één van vele locaties waar op 4 mei wordt stilgestaan bij de homovervolging door de nazi’s. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook tijdens de traditionele herdenkingsceremonie bij het Homomonument Den Haag Internationaal. Deze jaarlijkse plechtigheid wordt georganiseerd door de Stichting Homomonument Internationaal Den Haag en COC Haaglanden, in samenwerking met de koren De Heksenketel en Vox Rosa.

Geüniformeerde HLBT’s van politie (Roze in blauw) en brandweer (Roze Rood), alsmede cadetten van de Politieacademie zullen traditiegetrouw aanwezig zijn. Bij de herdenking zal gesproken worden door, onder anderen, Arnout van Kooij, voorzitter COC Haaglanden. Er is gelegenheid voor het leggen van kransen of bloemen.

Locatie: Groenstrook Koningskade (tegenover het gebouw van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten) op vijf minuten loopafstand van Centraal Station en parkeergarage Malieveld. Na afloop is er gelegenheid voor samenzijn in het COC-Café, Scheveningseveer 7, Den Haag.

 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

4 mei: dodenherdenking bij het Homomonument Amsterdam en Den Haag

Redaktie, in Evenementen & Agenda op 04 mei 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media