Back to Top
Dinsdag 07 Jul
86447 users - nu online: 902 people
86447 users - nu online: 902 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 9 min. Printervriendelijke Pagina  
Gay en Italië: Bella Italia


door Ron Meijer in Reizen en weekendtrips , 12 april 2016
lengte: 9 minuten


Blauwe golven, witte wolken, zwarte ogen, rode wijn...Bella Italia. Alle zorgen zijn voor morgen achter gouden zonneschijn...Bella Italia... Nou ja voor wie het geloofd allemaal en een gedeelte klopt wel, maar wat... Wil je dat weten denk dan eens aan een vakantie vroeger in het jaar of het najaar op Sicilië.

In het voorjaar al prachtig weer met dragelijke temperaturen maar nog zonder de drukte die de overbekende bestemmingen soms ook al in het voorjaar hebben.

Bonter, extremer en wilder

Ben je eerder in Italië geweest en voor het eerst naar Sicilië? Dan merkt je dat Sicilië heel anders is dan het vaste land Italië, bonter, extremer wilder, alle uiterste zijn hier te vinden. Sicilië is het grootste, meest complete en fascinerende eiland in de Middellandse Zee. Door eeuwenlange invloeden uit Europa, Afrika en Azië is Sicilië geworden tot één van de eerste en grootste multiculturele samenlevingen.

Hier gaan eeuwenlange cultuur, prachtige stranden en woeste natuur hand in hand, met zelfs nog een werkende aktive vulkaan. Iets wat U niet zult vinden in de grote cultuur steden als bijvoorbeeld Verona, Florence en Rome om maar iets te noemen. Niet zo vreemd want Sicilië heeft een lange en bewogen geschiedenis. Sicilië is in het brandpunt van de Middellandse Zee gelegen, en heeft daarom veel culturele invloeden van diverse volkeren gekend. Al die volken hebben hun cultuurschatten daar achtergelaten.

Tot de hoogtepunten behoren de Griekse cultuurschatten in onder andere Agrigento, waaronder de fameuze Concordiatempel, Syracuse met zijn theaters, Selinunte en Segesta. In Taormina is een groot Grieks-Romeins theater. In de Dom van Monreale en de Cappella Palatina in Palermo hebben de Normandiërs tezamen met Byzantijnse kunstenaars schitterende kunstwerken achtergelaten. Ook zijn er Romeinse mozaïeken te bewonderen in de Villa Romana del Casale bij Piazza Armerina. Verder vindt men op wat kleinere schaal nog resten van de Arabische periode van het eiland. Uit de Spaanse periode is weer veel meer bewaard gebleven waaronder de Dom van Syracuse, de barokstad Noto en vele andere, hoofdzakelijk religieuze bouwwerken.


Palermo

Van de grote steden is vooral Palermo, de hoofdstad en in grootte de zesde stad van Italië, met ruim 750.000 inwoners, absoluut meer dan de moeite waard en ook heel geschikt om als uitvalsbasis voor bezoek aan de rest van het eiland te dienen. Het is een heel bijzondere stad met een sfeer die soms een beetje Arabische aandoet. Het wemelt er van de palazzi en kerken (waaronder ook weer een Normandisch-Arabische kathedraal) en in de oude wijken van Palermo waan je je in een heel andere wereld.

Beroemd en zeker een bezoek waard zijn de catacomben van het Convento dei Cappuccini waar duizenden lijken uit het midden van de 19e eeuw bewaard zijn gebleven en nog steeds te bezichtigen zijn. Een goede aanrader is ook een bezoek aan de Vucciria-markt ten noorden en zuiden van de Via Roma.

Treinen lopen nou niet echt op tijd

Palermo is een goed vertrekpunt om alle mooie plaatsen van Sicilië te bezoeken. De verbindingen tussen de steden en kleinere stadjes zijn heel behoorlijk en meestal niet duur. Maar...je moet er wel de tijd voor nemen want het gaat op z'n Siciliaans. De treinen lopen nou niet echt op tijd maar voeren je wel dwars door de prachtige binnenlanden. Er gaat ook een bus, il Pullman, wel wat duurder maar een stuk betrouwbaarder voor wat vertrek en aankomst tijd aangaat. Deze busdienst brengt je van Palermo naar Siracusa in ongeveer vier uur.

Tussen de prachtige berglandschappen door zie je vele uitgestorven spookstadjes, veel Sicilianen zijn begin vorige eeuw vanuit de kleine dorpen vertrokken naar Noord Italië en de USA, maar ook naar de wat grotere steden op Sicilië zoals Palermo, Caltanissetta, Syracuse, Catania en Enna.

Een bezoek aan Sicilië in de winter, bijna alles is dan dicht, of in de zomermaanden juli-augustus, de enorme hitte, mede dankzij de hete droge Sirocco-wind uit de Sahara, is dan bijna ondraaglijk, en kan beter worden afgeraden. Tenzij U natuurlijk alleen maar van zon en strand wilt genieten. Maar voor een wat gevarieerder programma zijn de maanden april, mei en begin juni veel beter geschikt.


La Mamma altijd aanwezig

Om iets te begrijpen van de Italiaanse homo is het zaak je eerst te verdiepen in het Italiaanse gezinsleven. En in het leven van de Italiaanse man is het 'La mamma' die een centrale rol in zijn leven speelt. In het noorden van Italië en met name in de grote steden is het wat minder maar meer naar het zuiden is het nog altijd 'La mamma' die zeker tot in zijn dertigste jaar van grote invloed is op zijn dagelijkse doen en laten. Italiaanse jongens worden enorm verwend door hun moeder en om deze moeder kun je niet heen.

Hetero of homo maakt niet uit, op de achtergrond is La Mamma altijd aanwezig. Ontmoet tijdens je vakantie in Italië een charmante adonis dan is de kans dan ook aanzienlijk dat deze droomman nog bij zijn moeder woont en kan van 'mee naar huis gaan' geen sprake zijn.

De gemiddelde Italiaanse man woont bij zijn ouders tot hij trouwt of een andere reden zoekt om onder het juk van moeder uit te komen (als hij dat al wil). Verhuizen naar een andere stad bij verandering van werk is bijvoorbeeld een goede reden om zonder ruzie het ouderlijk huis te kunnn verlaten.

Volgens verschillende onderzoeken woont de meerderheid van de Italiaanse mannen tussen 25 en 29 jaar nog bij hun ouders. Veertig procent blijft zelfs tot ze de dertig ver gepasseerd zijn. Dat dit uitzonderlijk is, blijkt uit de situatie in bijvoorbeeld Nederland, Duitsland en Frankrijk, waar de meeste mannen voor hun 25ste meestal het huis uit zijn.

Maar wel een Gay Pride

Op Sicilië is dit in nog heviger mate van toepassing, al zijn er ook hier veranderingen en is het zelfs mogelijk een Gay Pride te organiseren in een grote stad als Palermo. Zo'n Pride daar heeft weinig of niets te maken met de Pride zoals we die hier in bijvoorbeeld Amsterdam kennen.

Daar moet nog dagelijks gevochten worden om een gaybar open te houden of om wat gelijke rechten te krijgen waar in het katholieke Italië nog steeds geen sprake is, om van een 'homohuwelijk' maar helemaal te zwijgen. Iets wat vreemd genoeg in toch ook zeer katholieke landen als Spanje en Portugal wel mogelijk is.


Oppermachtige katholieke kerk

Het Constitutionele Hof in Italië, het hoogste gerechtshof, heeft het huwelijk onlangs ook niet opengesteld voor koppels van hetzelfde geslacht. Een drietal Italiaanse homoparen hadden daarom gevraagd. Ze hadden de zaak aangespannen tegen het verbod door plaatselijke autoriteiten.

    
Ook de rechtbanken van Venetië en Trente hadden dit Hof geconsulteerd of een verbod op het homohuwelijk niet indruist tegen de mensenrechten of tegen Europese en internationale verplichtingen. Het Hof vond van niet en noemde de klacht van de homokoppels ‘ongegrond’.

Italië is één van de zes landen die de Europese Unie stichtten, maar de enige van de EU grondleggers waar homo’s nog altijd zelfs geen partnerschapsregistratie kunnen aangaan. De Italiaanse president Prodi probeerde in 2007 het homohuwelijk in te voeren, maar premier Berlusconi en en vooral de oppermachtige katholieke kerk houden iedere vorm van wettelijke erkenning tegen.

De nachten zijn warm en zwoel

Het grootste deel van het homo leven van de Italiaanse man op Sicilië speelt zich dan ook buitenshuis af. Niet zo'n heel groot bezwaar want de nachten zijn warm en zwoel. Elke avond lijkt de binnenstad van Palermo dan ook een grote cruising plaats waar men kijkt keurt en 'koopt' om met de verovering een afgelegen plaats op te zoeken. Wel zijn er enige bars met het predicaat 'GAY' of 'GAY vriendelijk' maar deze openen en sluiten per seizoen zodat het weinig zin heeft hier adressen te vermelden.

Gebruik wel Uw gezonde verstand en doe geen dingen die U hier ook niet zou doen. Kan moeilijk worden als zo'n schoonheid iets van 'amore' in je oor fluistert en U heeft veel geld of andere waardevolle dingen op zak. Bewaar dat in het hotel en neem alleen het hoogstnoodzakelijke mee als U van plan bent op de 'versiertoer' te gaan.

Wie zijn oren en ogen open heeft kan het niet ontgaan wat er allemaal te beleven valt in de warme zwoele nachten van Palermo en in andere steden op Sicilië en dat is HEEL VEEL, al blijft 'gaylive' in Italië en zeker Sicilië nog steeds een ingewikkelde zaak.


Goedkope vluchten Palermo

Van eind april t/m oktober vliegt Transavia vanaf Amsterdam Schiphol Airport direct naar Palermo de hoofdstad van Sicilië. Deze rechtstreekse vluchten naar Palermo zijn echter grotendeels chartervluchten waarvan de vliegtuigstoelen bezet worden door touroperators. Daardoor zijn de goedkoopste vluchten naar Palermo bij Transavia snel uitverkocht. Een belangrijke tip is hier dus: boek op tijd om goedkope bieding voor vliegen naar Palermo te pakken te krijgen. Want een last minute Palermo is bij deze luchtvaartmaatschappij maar zelden voor een aantrekkelijk bedrag of zelfs helemaal niet te krijgen!

Als je zoekt op naar voordelige tickets naar Palermo dan zal je zeker  Ryanair vluchten vanaf Eindhoven en Charleroi airport,onder Brussel tegen komen. Hou er wel rekening met de kosten van een treinkaartje naar Eindhoven of Charleroi. Dat moet je dus meerekenen is de prijs van je vliegreis, evenals de reiskosten van Palermo Airport naar de binnenstad.

De luchthaven van Palermo kent meerdere benamingen, zo wordt het wel Palermo Airport als Falcone-Borsellino Airport als Punta Raisi Airport genoemd.
 
Openbaar vervoer – Trein (Palermo)
Palermo Airport heeft een treinstation (Punta Raisi) waar je op de trein kunt stappen naar Palermo, de treindienst heeft de naam Trinacria Express. Het treinstation van het vliegveld ligt ondergronds en heeft een directe toegang tot de terminal. De reistijd van en naar het centraal station Palermo Centrale is ongeveer 60 minuten. Als je in het noorden van het centrum moet zijn kunt je beter uitstappen op het station Palermo Notarbartolo, de reistijd is 45 minuten. Twee keer per uur vertrekt de Trinacria Express in de richting van Palermo en Palermo Airport. De laatste trein vanaf de luchthaven vertrekt rond 22.00 uur. Tickets kosten € 5,80 per persoon en zijn verkrijgbaar bij de ticketautomaten.

Bus vervoer – Prestia e Comandè (Palermo)

Het is ook mogelijk om met de bus van Palermo Airport naar Palermo te reizen, qua reistijd en prijs is er weinig verschil met de trein. Met de bus van het vervoersbedrijf Prestia e Comandè duurt het 50 minuten om bij het centraal station van Palermo te komen. De een na laatste bushalte is ‘Via E. Amari n. 8′ (40 minuten), deze halte ligt gunstig ten opzichte van de haven en de hotels in het noorden van het stadscentrum. Ieder half uur vertrekt er een bus vanaf het vliegveld en vanuit de stad. De laatste bus vanaf de luchthaven vertrekt rond 00.30 uur.

Een taxi van Palermo Airport naar de stad kost ongeveer € 40  
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik
GERELATEERDMEER VAN RON MEIJERMEEST GELEZEN VAN RON MEIJER

Gay en Italië: Bella Italia

Ron Meijer, in Reizen en weekendtrips op 14 april 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN REIZEN EN WEEKENDTRIPSIN NUMMER 295


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media