Back to Top
Woensdag 19 Sep
86192 users - nu online: 1368 people
86192 users - nu online: 1368 people login
VAN ONZE EDITORS
Printervriendelijke Pagina  
Hiv-virus steeds vaker resistent tegen medicijn


door Redaktie in Health & Body , 08 april 2016


Een van de meest gebruikte middelen om het hiv-virus mee in toom te houden, wordt steeds minder effectief. Uit een studie die gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet, blijkt dat het virus in snel tempo resistent wordt tegen het medicijn Tenofovir.

De wetenschappers onderzochten de afgelopen 17 jaar bijna 2000 hiv-patiënten die Tenofovir gebruiken. Uitkomst: in sommige Afrikaanse landen is het virus in 60 procent van de gevallen resistent tegen het medicijn. Ravi Gupta, een van de onderzoekers, noemt tegen de BBC de resultaten zeer verontrustend.

Vier jaar lang vergeleken de onderzoekers hoe een groep Afrikaanse en een groep Europese patiënten reageerden op het medicijn. In Europa blijkt het virus aanmerkelijk minder vaak resistent. Daar wordt resistentie in 20 procent van de gevallen geconstateerd.

Van mens op mens overdraagbaar

De wetenschappers verklaren de verschillen tussen de Europese en Afrikaanse groepen uit een slechte omgang met het medicijn in Afrika. "Als patiënten niet de juiste dosis krijgen of het medicijn niet regelmatig gebruiken, dan geef je het virus de kans zich aan te passen en resistent te worden", zegt Gupta.

Nog zorgwekkender is dat tijdens het onderzoek aanwijzingen zijn gevonden dat de resistente variant van het hiv-virus van mens op mens kan worden overgedragen. Als dat waar is, dan zou de variant die niet meer effectief bestreden kan worden zich snel kunnen verspreiden, met alle gevolgen van dien.

De onderzoekers waarschuwen dat geld nodig is om dat te voorkomen. De eerste stap die gezet moet worden is artsen en patiënten in Afrika goed voorlichten. Als Tenofovir in de juiste dosering en met de juiste regelmaat wordt toegediend, dan verkleint dat de kans op resistentie aanmerkelijk.
  

Rubrieken:

Brief uit Brussel: Negationisme


Zomercarnaval Rotterdam


Eerste verkiezing van Miss Travestie Limburg


Karin Spaink houdt jaarlijkse Mosse-lezing


Deuren Amistad Hotel weer open

    toon meer

In het nieuwste nummer, Gay News 325, september 2018


Meer uit Health & Body
Meer uit nummer 295
Meer van Redaktie

AA Boys


First class boys, home and hotelvisits

meer info |visit


Boysclub 21


Oldest boysclub

meer info |visitbottom image
Entire © & ® 1995/2018 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2018 Gay News ®, GIP/ St. G Media