Back to Top
Zondag 26 Jan
86407 users - nu online: 1135 people
86407 users - nu online: 1135 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Amsterdams onderzoek vindt veel hoog-risico HPV-infecties bij homomannen


door Redaktie in Health & Body , 31 maart 2016

This article is also available in English
lengte: 4 minuten


Hoog-risico HPV-infecties in de anus komen zeer veel voor bij homomannen, en het hebben van hiv is een risicofactor voor hoog-risico HPV-infecties. Dit is aangetoond in onderzoek gedaan in Amsterdam, op de GGD en bij het Medisch Centrum Jan van Goyen in een groep van 750 homomannen. HPV is het humaan papillomavirus, dat kanker kan veroorzaken in o.a. de baarmoeder, de anus en de penis.

Uit het onderzoek blijkt ook dat anale hoog-risico HPV-infecties minder snel door het lichaam worden opgeruimd bij homomannen met een hiv-infectie. Waarschijnlijk is de combinatie van de verhoogde HPV-infectiekans en de lagere kans op het kwijtraken van de infecties een verklaring voor het relatief vaak voorkomen van anale afwijkingen en anuskanker bij hiv-geïnfecteerde homomannen.

Er zijn effectieve vaccins tegen HPV-infecties, maar in Nederland worden mannen of jongens niet routinematig gevaccineerd.

In de studie zijn 750 homomannen gedurende twee jaar elke zes maanden getest op de aanwezigheid van HPV-infecties in de anus. Zo is vastgesteld hoe vaak zich nieuwe infecties voordeden, en hoe snel infecties werden opgeruimd door het immuunsysteem van het lichaam. Hoe het komt dat hiv-geïnfecteerden vaker HPV-infecties oplopen en deze infecties minder gemakkelijk kwijtraken, is onduidelijk. In dit onderzoek kon een relatie met een slechte immuunfunctie (een gering aantal CD4 cellen in het bloed) niet worden aangetoond.

HPV-vaccinatie

Bij hiv-geïnfecteerde homomannen is het risico op anuskanker hoog. Vaccinatie tegen HPV kan het risico op hoog-risico infecties, anusafwijkingen en anuskanker bij homomannen verminderen, maar het is onduidelijk of vaccinatie bij mannen op latere leeftijd effectief is. Er wordt in het buitenland (met name in Australië en de Verenigde Staten) en in het AMC in Amsterdam onderzoek gedaan naar screening op anuskanker.

Dit onderzoek liep van 2010 tot 2013 en is uitgevoerd door een team onderzoekers van de GGD Amsterdam, het RIVM/CIb, het Medisch Centrum Jan van Goyen, en het VUmc. De studie werd gefinancierd door het Aids Fonds, het RIVM/CIb en de GGD. De studie stond onder leiding van dr. Maarten Schim van der Loeff, arts en epidemioloog bij de GGD Amsterdam en het AMC. Het onderzoek is deze maand gepubliceerd in het gezaghebbende internationale tijdschrift AIDS.


PreP mogelijk goedgekeurd in Europa

Het Europese Medisch Agentschap (EMA) gaat beoordelen of de hiv-remmer Truvada ook preventief toegediend mag worden in Europa. De farmaceut Gilead Sciences, maker van de pil, heeft dat verzoek ingediend bij de EMA. Het is van groot belang dat hierover een oordeel komt, dit versnelt dat de nieuwe methode om hiv-infecties te voorkomen, “pre-exposure prophylaxis" of kortom PrEP, beschikbaar komt in alle Europese lidstaten.  In Europa is PrEP nog niet officieel verkrijgbaar, behalve in Frankrijk. Bij de GGD Amsterdam loopt op dit moment een onderzoek onder een selectieve groep mannen.

Gilead Sciences maakte bekend dat er intussen voldoende wetenschappelijke ondersteuning is om te bewijzen dat het dagelijks slikken van de hiv-remmer Truvada, in combinatie met het gebruik van een condoom, hiv-infecties voorkomt. Om die reden is EMA nu gevraagd het preventief gebruik van Truvada goed te keuren. Bij een positieve beoordeling kunnen overheden van alle Europese landen overwegen PrEP  te vergoeden.

Louise van Deth, directeur Aids Fonds - STOP AIDS NOW! - Soa Aids Nederland vindt dit een belangrijke stap in de strijd tegen hiv in Nederland: “Aids Fonds - STOP AIDS NOW! - Soa Aids Nederland hebben als doel een einde te maken aan de hiv- en aidsepidemie.  We werken hieraan op alle mogelijke manieren: door voor te lichten, condooms uit te delen, gedragsverandering te promoten en door in te zetten op vroegtijdig testen en behandelen. Ondanks alle inspanningen zijn er nog steeds méér dan 1000 nieuwe hiv-infecties per jaar in Nederland. Om dit aantal omlaag te brengen is er nu eindelijk een aanvullend middel, PrEP. 

PrEP betekent niet het einde van het gebruik van condooms: ook met PrEP kan alleen een condoom je beschermen tegen andere soa’s. In de strijd tegen hiv en aids is PrEP een zeer goede aanvulling om juist degenen met het hoogste risico op hiv een kans te bieden om de verantwoordelijkheid te nemen zichzelf te beschermen én hun omgeving.”

Truvada was in 2005 al erkend door de EMA als een effectief medicijn om hiv-infecties te behandelen en verdere overdracht te voorkomen. Het is intussen de meest voorgeschreven hiv-remmer in Europa. De blauwe pil heeft nauwelijks bijwerkingen. Wetenschappelijk onderzoek toont inmiddels aan dat mensen het risico om een hiv-infectie op te lopen met 86% kunnen verlagen door dagelijks één Truvada te nemen. Het is wel nodig dat de pil heel trouw wordt ingenomen: dat kan elke dag of rond seksueel contact. Lopende studies, zoals die in Amsterdam, zullen duidelijk maken hoe deelnemers PrEP willen gebruiken. In de Verenigde Staten is het gebruik van de PrEP pil al in 2012 goedgekeurd, Zuid-Afrika en Kenia deden dat in 2015.

Van Deth: “Wij zijn er van overtuigd dat PrEP niet alleen een effectief middel is voor de individuele en de publieke gezondheid. Uiteindelijk kan het de maatschappij ook kosten besparen. Het behandelen van iemand met hiv, die levenslang medicatie moet gebruiken, is vele malen duurder, dan het voorschrijven van PrEP tijdens de periode waarin iemand seksueel actief is en een hoog risico op hiv loopt. Wij willen PrEP dus zo snel mogelijk beschikbaar en vergoed in Nederland.”    
 

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Amsterdams onderzoek vindt veel hoog-risico HPV-infecties bij homomannen

Redaktie, in Health & Body op 02 april 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN HEALTH & BODYIN NUMMER 295


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media