Back to Top
Woensdag 25 Apr
86111 users - nu online: 988 people
86111 users - nu online: 988 people login
VAN ONZE EDITORS
Printervriendelijke Pagina  
Op weg naar Europride: Draagvlak


door Lucien Spee in Columns & Opinie , 19 maart 2016

This article is also available in English


Beste AGP-vrienden, van de redactie kreeg ik het verzoek of ik in de aanloop naar de EuroPride een column wilde verzorgen. Al is het een hectische tijd waarin veel deadlines samenkomen, toch heb ik met enthousiasme “ja” gezegd. Als directeur van stichting Amsterdam Gay Pride (AGP) wil ik jullie namelijk de komende maanden graag meenemen achter de schermen van het mooiste evenement ter wereld.

Stichting AGP is de spin in het web tussen alle organisaties, bedrijven en instellingen die gezamenlijk de Amsterdam Gay Pride organiseren. Wij zijn de vergunninghouder voor alle activiteiten die in de openbare ruimte plaatsvinden en daarmee ook verantwoordelijk voor de veiligheid, reiniging en communicatie.

Daarnaast is er een aantal (buiten)evenementen die wij als stichting zelf organiseren, waaronder de wereldberoemde botenparade. Om dit allemaal voor elkaar te krijgen hebben we een werkorganisatie en tal van commissies met vrijwilligers.

Terwijl iedereen nog aan het nagenieten was van een geweldige twintigste editie waren wij het afgelopen halfjaar alweer druk met de voorbereidingen voor 2016. Na de drukst bezochte Gay Pride ooit stroomden de klachten over geluidsoverlast en afval via verschillende kanalen binnen en kwam er in de media een discussie op gang over het bestaansrecht van de Gay Pride. Het werd ons pijnlijk duidelijk dat het draagvlak voor ons festival behoorlijk onder druk was komen te staan.

Zouden ook wij ten onder gaan aan ons eigen succes? Met die vraag in het achterhoofd waren we blij verrast met de uitspraken van een wethouder dat de Gay Pride nog verder kon groeien en wat hem betreft zelfs het grootste festival van de stad mocht worden. De hoofdcommissaris van politie beaamde later op televisie dat vanuit veiligheidsperspectief groei ook geen probleem hoeft te zijn, maar dat het puur een bestuurlijke keuze is. Zorg dragen voor voldoende draagvlak in de samenleving dus.

In december was er een moment dat er spanning was tussen ons en de gemeente, die zo hoog was opgelopen dat ik bijna mijn ontslag had ingediend. Gelukkig ontving ik diezelfde avond een mail van COC Nederland waarin zij aangekondigde de Bob Angelo Penning aan ons te zullen toekennen. Bij het lezen schoten de tranen in mijn ogen. Met het draagvlak binnen de achterban zat het dus wel goed. Ik voelde me gesteund om door te gaan.

Want naast dat de penning persoonlijk een mooie erkenning is voor de tijd en energie die ik de afgelopen jaren in de ontwikkeling van het evenement heb gestoken, is de toekenning natuurlijk in de eerste plaats een boodschap aan de politiek over de importantie van de Gay Pride en haar voortbestaan.

Afgelopen woensdag was ik samen met andere festivalorganisatoren en bewonerscomités uitgenodigd voor een ontbijt in de ambtswoning van de burgemeester. Doelstelling van de bijeenkomst was om onder leiding van de burgemeester gezamenlijk tot overlastbeperkende maatregelen te komen, die onderdeel gaan uitmaken van een nieuw evenementenbeleid. Dit met het idee dat er dan ook meteen draagvlak voor zou zijn.

De Bijeenkomst was voor ons bijzonder positief omdat bleek dat wij bij de Prinsengracht-bewoners meer draagvlak hebben dan gedacht. Zij blijken namelijk veel minder negatief te zijn over ons festival dan de media deden vermoeden en gaven ons als voorbeeld over hoe men samen kan werken aan oplossingen. Binnenkort zitten wij met hen aan tafel om te kijken hoe we in 2016 gezamenlijk de overlast verder kunnen beperken.

Dit jaar treden wij als gastheer op voor EuroPride. Een speciale Europese versie van de Amsterdam Gay Pride die twee weken gaat duren en op 23 juli van start gaat met Roze Zaterdag.

Kijk voor info op www.pride.amsterdam of like ons op Facebook prideamsterdam. Reacties:
Re: Re: Op weg naar Europride: Draagvlak


door Paul op 22 maart 2016
Goed te lezen dat er nu meer draagvlak blijkt te zijn op het gebied van overlast. Wellicht kan dhr. Spee dan in een volgende column ingaan op het teruglopende draagvlak vanuit de homogemeenschap wegens het grote aandeel commerciele c.q. niet-homogerelateerde boten in de Canal Parade.Op weg naar Europride: Draagvlak

Reageer:

Comments voor guests staat uit, je kunt evt. inloggen (rechts bovenin), dan kun je wel comments plaatsenRubrieken:
In het nieuwste nummer, Gay News 321, mei 2018


Meer uit Columns & Opinie
Meer uit nummer 295
Meer van Lucien Spee

t Bolke


Gay heart of the east

meer info |visit


t Bolke


One of the largest gay saunas

meer info |visitbottom image
Entire © & ® 1995/2018 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2018 Gay News ®, GIP/ St. G Media