Back to Top
Donderdag 27 Apr
85882 users - nu online: 1598 people
Gay News : Editie : 294 : Massaal misbruik koorknapen Regensburger Domspatzen

Printervriendelijke Pagina  

Massaal misbruik koorknapen Regensburger Domspatzen

door Redaktie in Historie & Politiek , 06 februari 2016


Priesters en leraren van het wereldberoemde koor van de kathedraal in de Duitse stad Regensburg hebben de afgelopen decennia minstens 231 koorknapen misbruikt en mishandeld. Dat zijn er veel meer dan de 72 gevallen waarmee het bisdom zelf eerder naar buiten kwam.

Advocaat Ulrich Weber sprak afgelopen jaar in opdracht van het bisdom met betrokkenen. Ook kon hij geheime archieven raadplegen. Weber vreest dat het daadwerkelijke aantal slachtoffers nog veel hoger ligt. De advocaat vermoedt dat ongeveer een derde van de 2100 leerlingen die tussen 1953 en 1992 naar Regensburg kwamen met lichamelijk geweld te maken heeft gehad.

Verkrachting

Het seksueel geweld varieerde van strelen tot verkrachting. Verder zeiden jongens dat ze tot bloedens toe zijn geslagen met een stok, sleutelhanger of zegelring. Kinderen die in bed hadden geplast, mochten niets meer drinken. De meeste misdrijven zijn inmiddels verjaard. Binnen het bisdom was volgens Weber al langer bekend wat er gebeurde, maar uit vrees voor persoonlijke gevolgen en consequenties voor het koor werd daar niets mee gedaan.

Het bisdom heeft de slachtoffers 2500 euro in het vooruitzicht gesteld. De Regensburger Domspatzen is een van de beroemdste koren ter wereld en het oudste knapenkoor van Duitsland. In 1976 vierde het zijn duizendjarig bestaan.
Tussen 1964 en 1994 stond het koor onder leiding van Georg Ratzinger, de nu 91-jarige broer van paus Benedictus XVI. Aan het koor zijn ook een school en een internaat verbonden.


Misbruik ook bij Wiener Sängerknaben

Twee voormalige leden van het beroemde jongenskoor de Wiener Sängerknaben zeggen dat zij vroeger door leidinggevenden zijn misbruikt. Dat meldt de Oostenrijkse krant Der Standard. De onthulling volgt op berichten over misbruik bij internaten en jongenskoren in Duitsland en Oostenrijk. Het waren tot nog toe allemaal katholieke instellingen die negatief in het nieuws waren, maar het schandaal heeft zich nu ook buiten de rooms-katholieke kerk uitgebreid.

De Wiener Sängerknaben staan los van de kerk, maar veel jongens verblijven in internaten, ver van hun ouders. Functionarissen van het koor verklaarden aan Der Standard dat de aantijgingen worden onderzocht. Twee ex-koorleden vertelden Der Standard dat bij het koor een 'atmosfeer van terreur en angst' heerste, die bij iedereen bekend was.

Een van de slachtoffers is een 33-jarige man die nu in Berlijn woont. Hij zegt dat hij met andere jongens gedwongen werd onder de douche zijn genitaliën te wassen terwijl de toezichthouders toekeken. Hij zegt ook dat een ouder koorlid hem tijdens een Amerikaanse tournee dwong tot orale seks, terwijl van 1985 tot 1987 in het koor zat.

Het andere slachtoffer, een 51-jarige psycholoog in München die tussen 1966 en 1970 deel uitmaakte van het koor, zegt dat een koormeester tijdens een lange busrit twee uur lang een hand op zijn bovenbeen liet rusten.

De in 1498 opgerichte Wiener Sängerknaben tellen tegenwoordig ongeveer honderd koorleden tussen de 10 en 14 jaar. Ze zijn verdeeld over vier koren, die elk jaar over de hele wereld rond de driehonderd concerten geven.
 








 
gerelateerd
Bij het sluiten van de Cosmosbar 1937-2016

President Polen: 'Het homohuwelijk zal hier nooit komen'

Brief uit Brussel: License to (un)safe fuck?










Er heeft niemand gereageerd, jij misschien?


Massaal misbruik koorknapen Regensburger Domspatzen

Reageer:

Reactie:
Je naam: ip 54.80.54.2















Rubrieken:








In het nieuwste nummer, Gay News 309, mei 2017














Meer uit Historie & Politiek
Meer uit nummer 294
Meer van Redaktie





Cuckoos nest


Cruise bar with big darkroom

meer info |visit


Spijkerbar


Cruise and play bar

meer info |visit















bottom image




Entire © & ® 1995/2017 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren