Back to Top
Woensdag 29 Jan
86407 users - nu online: 1443 people
86407 users - nu online: 1443 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 8 min. Printervriendelijke Pagina  
Jaaroverzicht 2015- Nederland


door Redaktie in Historie & Politiek , 05 februari 2016
lengte: 8 minuten


Traditie getrouw het overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen jaar in Nederland.

Januari

Henk Krol krijgt De Zak

Zij die zich schuldig maken aan hebzucht,wansmaak en/of andere grove ondeugden komen in aanmerking voor een enkeltje Madrid in de zak van Sinterklaas. Vijf december viel deze twijfelachtige eer te beurt aan Henk Krol, de voormalig hoofdredacteur van de Gay Krant en nu politicus werd in een publieke onlineverkiezing uitgeroepen tot winnaar van De Zak Award 2014. Andere kanshebbers waren Eric Nolet (ex-directeur stichting ALS), de directie van de Nederlandse Zorg Autoriteit en The Common Linnets.
Tijdens de negende editie van het jaarlijkse sinterklaasgala in de organiserende Stadsschouwburg in Amsterdam werd De Zak voor de achtste keer toegekend. Eerder streken onder anderen Jack Spijkerman, Dirk Scheringa en Diederik Stapel met de twijfelachtige eer.'Ik vind het heel kortzichtig allemaal, gebaseerd op onzinverhalen', reageert Krol tegen Omroep Brabant.


COC gematigd positief over uitspraak EU-Hof

COC Nederland is gematigd positief over de uitspraak die het Hof van Justitie van de Europese Unie op 2 december deed over LHBT asielzoekers. Het Luxemburgse Hof bepaalt in zijn uitspraak waar EU-lidstaten aan moeten voldoen bij de behandeling van asielverzoeken van LHBT’s. Zo bepaalt het Hof dat LHBT asielzoekers niet mogen worden ondervraagd over seksuele handelingen of de wijze waarop zij in praktijk aan hun seksuele gerichtheid vormgeven, want dat is in strijd met het recht op privacy. Ook mogen LHBT’s niet worden onderworpen aan ‘tests’ om hun homoseksualiteit vast te stellen en mogen bijvoorbeeld video-opnamen van seksuele handelingen geen rol spelen in de asielprocedure. Het Hof stelt ook dat wanneer LHBT’s, bijvoorbeeld uit angst of schaamte, pas later in een asielprocedure uit de kast komen, daaruit niet de conclusie mag worden getrokken dat hun seksuele gerichtheid of genderidentiteit ongeloofwaardig is.Februari


Couturier Frans Molenaar overleden (74)

Couturier Frans Molenaar is overleden. Dat bevestigt zijn persoonlijke assistent in de Telegraaf van vandaag. Molenaar raakte gewond, nadat hij thuis van de trap was gevallen waarbij hij een middenvoetsbeentje en een aantal ribben brak. De couturier overleed op 9 januari 2015. "Hij was er ernstiger aan toe dan we met de buitenwereld hebben gecommuniceerd”, aldus zijn personal assistant Mirjam Bax in de krant.

"Details wil ik ook nu niet geven, dat heb ik zo met de familie afgesproken. Maar Frans is overleden aan de gevolgen van die val. Dat is ook wat het ziekenhuis ons heeft verteld.” In juni werd de couturier ook al opgenomen in het ziekenhuis. Hij kreeg toen volgens de krant een nieuwe heup. Frans Molenaar was een van de bekendste Nederlandse modeontwerpers. Hij is 74 jaar geworden.Maart


COC wordt prominente partner ontwikkelingssamenwerking

COC Nederland wordt één van de 25 partners waarmee minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) de komende vijf jaar gaat werken aan een krachtiger maatschappelijk middenveld in ontwikkelingslanden. Dat maakte de minister op 30 januari bekend. Minister Ploumen wil het maatschappelijk middenveld in lage en middeninkomenslanden versterken waardoor burgers hun stem kunnen laten horen.

Het COC gaat in dat kader LHBT-organisaties ondersteunen bij de opbouw van een sterke en zelfbewuste LHBT-gemeenschap die op lokaal, nationaal en internationaal niveau (beter) gehoord wordt.

April


Gedenkteken en Penning ter nagedachtenis van Jillis Bruggeman

In Schiedam werd Jillis Bruggeman op 9 maart 1803 als laatste in ons land ter dood veroordeeld vanwege homoseksuele handelingen.

Ter nagedachtenis van zijn executie én als teken van protest tegen LHBT-vervolging wereldwijd werd in Schiedam op maandag 9 maart door D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra een gedenktegel onthuld en werd door COC-voorzitter Tanja Ineke de eerste Jillis Bruggeman Penning uitgereikt, aan Amnesty International.

Mei


Onthulling Regenboogzebrapad in Maastricht

Een van de bekendste plekken van Maastricht, het Vrijthof, heeft sinds zondag 29 maart een tijdelijk Regenboogzebrapad. Daarmee laat de stad zien dat het staat voor diversiteit en open staat voor iedereen. Het Regenboogzebrapad is een initiatief van GroenLinks, dat steun kreeg voor de motie van VVD, SP, D66, Stadsbelangen Mestreech, de Senioren Partij Maastricht en de LPM.

GroenLinks-fractievoorzitter Gert-Jan Krabbendam: “Met het zebrapad willen we een plek creëren waar we letterlijk stil staan bij diversiteit. Dat het leeft in de stad blijkt wel uit het enthousiasme waarmee de gemeente meewerkt, neem alleen al de prachtige locatie van het pad.”Juni


Christelijke vijftigplussers milder over homorelaties

Christelijke vijftigplussers zijn milder gaan denken over homoseksuele relaties. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Dagblad onder de lezers van die krant. De uitkomsten van dit onderzoek zijn vergeleken met de uitkomsten van een soortgelijk onderzoek uit 1990.

Uit het ND-onderzoek blijkt dat ongeveer een kwart van de christelijke vijftigplussers is opgeschoven in het oordeel over homoseksuele relaties. In 1990 was maar liefst 86,5 procent ervan overtuigd dat de Bijbel homoseksuele relaties verbiedt. In 2015 vindt nog wel een meerderheid dat, maar minder dan 60 procent. De groep die vindt dat de Bijbel ruimte laat voor homoseksuele relaties in liefde en trouw, groeide van 9 naar 28 procent.Juli


Uithaal naar lesbisch ouderschap onbegrijpelijk

Hoogleraar Wendy Schrama betoogde op 19 mei jl. in Trouw dat lesbisch ouderschap een voorbeeld is van ‘doorgeschoten gelijkheidsdenken.’ Deze  uithaal naar het lesbisch ouderschap is onbegrijpelijk, reageren Tanja Ineke en Philip Tijsma van COC Nederland op 27 mei in een opinieartikel in Trouw.


D66: Sluit homo- en biseksuelen niet uit van bloeddonatie

Op Wereld Bloeddonordag roepen D66’ers Sophie in ’t Veld en Pia Dijkstra op tot gelijke behandeling van homo- en biseksuelen bij bloeddonatie. Op dit moment worden homo- en biseksuelen automatisch geweigerd. “Veiligheid staat bij bloeddonatie voorop. Dat bereik je niet door homo- en biseksuele mannen uit te sluiten, maar door mensen – ongeacht seksuele geaardheid – te screenen op risicogedrag”, aldus de D66’ers.
Augustus


Aids Fonds: “PrEP verdient etiket ‘pretpil’ niet”

In Amsterdam begint een proef met een middel dat moet beschermen tegen infectie met hiv. Dat betekent niet dat er wordt aangezet tot onveilige seks, schrijft Ton Coenen, directeur van het Aids Fonds, op donderdag 26 juni in Het Parool.‘De ‘pretpil’ komt naar Amsterdam’, zo opende Het Parool van maandag de voorpagina. Daarmee werd gerefereerd aan de proef met het hiv-preventiemiddel PrEP die in Amsterdam van start gaat. Tijdens die proef wordt PrEP verstrekt aan een kleine groep homomannen en transgenders met een verhoogd risico op hiv, en wordt de toepasbaarheid van het middel in Nederland onderzocht. Het Aids Fonds juicht het project toe. Waarom? Omdat het beschermende effect van PrEP bewezen is en het naar verwachting een kosteneffectieve aanvulling vormt op de reguliere hiv-bestrijding. De angst voor negatieve gevolgen van de pil is begrijpelijk, maar niet terecht.


Petitie tegen onnodig dure hiv-medicijnen

Aids Fonds en Artsen zonder Grenzen hebben met het overhandigen van de petitie ‘Geen medicijnen is doodzonde’ aan de Tweede Kamer vanmiddag opgeroepen om het internationale patentensysteem te agenderen tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie in 2016. De petitie werd aangeboden door Ton Coenen, directeur van het Aids Fonds, en Katrien Coppens, adjunct-directeur van Artsen zonder Grenzen. Door patentafspraken tussen nationale overheden en farmaceutische bedrijven worden de marktprijzen van hiv-remmers onnodig hoog gehouden.September


‘Dijkhoff biedt Iraanse homo-asielzoeker te weinig bescherming’

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) biedt LHBT-asielzoekers uit Iran te weinig bescherming. Dat stelt COC Nederland in reactie op een brief over de kwestie van de staatssecretaris aan de Tweede Kamer van 21 juli. Het COC pleit voor een beleidswijziging. Staatssecretaris Dijkhoff schrijft aan de Kamer dat hij het asielbeleid voor homo’s uit Iran niet wil wijzigen.

Dat betekent dat hij elk individueel asielrelaas van Iraanse homo’s afzonderlijk blijft toetsen en homo’s eventueel naar het land kan terugsturen. Volgens het COC is de situatie voor homo’s in Iran zo gevaarlijk dat geen enkele homo-asielzoeker nog zou moeten worden teruggestuurd, wat hun individuele asielrelaas ook is.Oktober


Amsterdammer gedrogeerd en beroofd door date

Een Amsterdammer is gedrogeerd en beroofd in zijn eigen huis. Hij had de dader zelf uitgenodigd, maar wist niet dat het om een oplichter ging.
De twee ontmoetten elkaar in het Amsterdamse uitgaansleven.

Na een lange nacht in de stad nodigde het slachtoffer de man 's ochtends bij hem thuis uit. Op beelden van de politie op een metrostation, uitgezonden in Bureau 020 op AT5, is te zien dat de dader een flesje meebracht, waarmee hij zijn slachtoffer vermoedelijk gedrogeerd heeft. Ze gingen naar het huis van het slachtoffer in Oost. Nadat de bewoner het flesje van zijn gast had opgedronken, raakte hij buiten bewustzijn. 'Toen hij weer wakker werd, was zowel de verdachte weg als veel waardevolle spullen', aldus de politie.
NovemberExcuses voor interview homopaar ‘diep triest’

“Het is een diep trieste actie van de redactie van Eilanden-Nieuws om excuses aan te bieden voor iets wat juist goed is: laten zien dat er ook in orthodox-christelijke kring lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender jongens en meiden zijn”, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke.
De COC-voorzitter reageert daarmee op het nieuws dat een huis-aan-huisblad uit Goeree-Overflakkee excuses aan zijn voornamelijk strenggereformeerde lezers heeft aangeboden voor het plaatsen van een interview met een jong homostel. De COC-voorzitter stelt voor dat Eilanden-Nieuws om het goed te maken in de volgende editie een interview plaatst met een organisatie van christelijke LHBT’s.


COC Zwolle stopt met café

COC Zwolle stopt definitief met het uitbaten van café De Garage. Het COC-café aan de Kamperstraat in de Zwolse binnenstad, dat nog geen half jaar geleden is verbouwd en enthousiast heropend, lijdt teveel verlies. Op 1 oktober sloott het café.

Vooralsnog bleef het bovengelegen kantoor in gebruik, later dit jaar zal COC Zwolle ook dat deel van het gebouw verlaten. De verhuurder, een stichting die is verbonden aan COC Nederland, zal het monumentale pand daarna te koop aanbieden. 


 

 


 

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Jaaroverzicht 2015- Nederland

Redaktie, in Historie & Politiek op 07 februari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media