Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 825 people
86447 users - nu online: 825 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
The New Classic Men: Liefde en passie bij vier realisten


door Redaktie in Theater, Kunst & Expo , 18 januari 2016

This article is also available in English
lengte: 4 minuten


Nog tot 20 februari is bij galerie MooiMan onder de titel The New Classic Men werk van vier realistische kunstenaars te zien op een expositie met als onderliggende thema’s liefde en passie. De galeristen van MooiMan tonen dit jaar in een vierdelige reeks tentoonstellingen hun visie op de man in de kunst. Ditmaal The New Classic Men met kunstenaars van reputatie uit Nederland maar ook ver daarbuiten, namelijk: twee fijnschilders: Wim Heldens en Rob de Lange; één tekenaar uit Rusland die voor het eerst uit de anonimiteit durft te komen: Sergei Svetlakov; en één beeldhouwer: Marcel Julius Joosen.

In deze ruim opgezette expositie komen alle vier realisten uitgebreid in beeld waarbij het onderliggende thema “passie” een rode draad vormt tussen alle kunstenaars en hun werk.

Het realisme van Wim Heldens

Voor het eerst laat de galerie werk zien van Wim Heldens (Sittard, 1954). In 2011 won Heldens de eerste prijs van de prestigieuze BP Award van de National Portrait Gallery in Londen, waardoor zijn werk uitgebreid media-aandacht kreeg, niet alleen in kranten en tijdschriften maar ook op TV, zowel in Nederland als in het buitenland. Sinds die tijd zijn de schilderijen van Heldens jaarlijks te zien op onder andere de PANN en Realisme kunstbeurzen en is zijn werk opgenomen in diverse museale collecties, waaronder die van prestigieuze instellingen zoals het MEAM (Museu Europeu d’Art Modern) in Barcelona.

De schilderijen van Wim Heldens kenmerken zich door het gebruik van technieken die terug gaan naar de Renaissance en het gebruik van licht door de Hollandse meesters van de zeventiende-eeuwse schilderkunst, maar ook de psychologisch dramatische werken van Caravaggio. De door hem ontwikkelde stijl – portretten met een psychologisch realisme – vertelt iets over de werkelijkheid nu. Een visuele beleving van een (ingebeelde) werkelijkheid die, door experimenten met kleur en de intensiteiten daarvan, de ruimtelijke indruk versterken. “Alsof het leven tot stilstand komt, juist op het moment dat het zich afspeelt,” aldus John Borstlap, schrijver van het boek Wim Heldens, Paintings.

Realisme op de millimeter van Rob de Lange

“Ik bekijk het leven door een kader, ik wil graag vasthouden wat me ontroert.” Rob de Lange (1958) schildert, naast portretten, onderwerpen uit het dagelijks leven, maar hij weet ook intrigerend de man in al zijn kwetsbare gedaantes van jong tot oud, van naakt tot gekleed in een fantasie- en kleurrijk realisme vast te leggen. Zijn gevoel voor kleur en lichtval verraadt een schilder met een waanzinnig kijkvermogen, een eindeloos geduld en een precieze techniek, die hij heeft ontwikkeld in de fijnschilderkunst.

Getekend realisme van Sergei Svetlakov

Het hyperrealistische tekenwerk van de klassiek geschoolde Russisch kunstenaar Sergei Svetlakov (Sint-Petersburg) toont het hoogste vakniveau in tekenwerk denkbaar maar ook haalbaar. In een interview voor het Amerikaanse tijdschrift The Art of Man zei Svetlakov: “In mijn tekeningen probeer ik te laten zien dat echte mannelijke schoonheid lang niet alleen een prachtige lichaamsbouw of het uiterlijk van een model is; ik kijk naar de schoonheid van alle leeftijden zonder opzichtige poses. Juist die natuurlijke schoonheid en de betekenis van het innerlijk van het model probeer ik tot leven te laten komen. Ik werk daarom louter en alleen naar model en dus niet vanaf foto’s.”

Ingekaderd realisme van Marcel Joosen

In 2013 verscheen bij galerie MooiMan het boek Marcel Julius Joosen, Beelden / Sculptures, een oeuvre-overzicht ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag. Tijdens een ter gelegenheid van de publicatie van dit boek georganiseerde solo-expositie waren niet alleen unica te zien uit Marcel Joosen’s eigen collectie, maar ook de aanzet tot een nieuwe serie bronzen beelden. Levensgroot ingekaderde delen van mannen waarbij telkens een hand een elementaire rol speelde. Nu, twee jaar later, worden op The New Classic Men tien nieuwe beelden getoond waarmee Joosen laat zien hoe minutieus zijn hang naar compositie is en vooral hoe hij zichzelf elke keer overtreft en vernieuwt. Uitgebalanceerde, ingekaderde composities waarbij de aanwezigheid van een hand ineens een toevoeging verwijzend naar liefde en passie kan zijn, maar ook die van trots of verlangen. Het tonen van zoveel nieuwe beelden tijdens één expositie is een unicum voor de kunstenaar.

Liefde en passie

Zowel in de werken van Wim Heldens, Rob de Lange, Sergei Svetlakov als Marcel Joosen komen liefde en passie terug als onderliggend thema. Hierdoor ontstaat een bijzondere, bijna persoonlijke verhaallijn als onderliggende laag van de expositie die iets zegt over deze kunstenaars: Wim Heldens, bij wie zijn partner tevens zijn muze is, zoals bij Rob de Lange zijn vader en zijn zoon dat zijn, en bij Marcel Joosen zijn aangenomen zoon. Als inspiratiebron komen die allen regelmatig terug in het werk. Die passie of drive maakt overduidelijk en onlosmakelijk onderdeel uit van het werk van deze kunstenaars.

Tijdens de expositie is het boek Beelden / Sculptures van Marcel Joosen te koop, als ook het boek Wim Heldens, Paintings.

Tijdens de expositie, die duurt tot 20 februari 2016, is tevens een zestig-tal werken uit Your Daily Male 2016 van ruim zesendertig kunstenaars te zien in de stockruimte van de galerie.


Galerie MooiMan
Noorderstationsstraat 40
9717 KP Groningen
www.mooi-man.nl
Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00 tot 18.00 uur, of op afspraak.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

The New Classic Men: Liefde en passie bij vier realisten

Redaktie, in Theater, Kunst & Expo op 20 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN THEATER, KUNST & EXPOIN NUMMER 293


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media