Back to Top
Zaterdag 29 Feb
86419 users - nu online: 961 people
86419 users - nu online: 961 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Toekenning adoptierecht paren van gelijk geslacht in Columbia


door Redaktie in Historie & Politiek , 04 januari 2016


Het Grondwettelijk Hof van Colombia heeft het adoptierecht toegekend aan paren van gelijk geslacht. Een grote overwinning voor de Colombiaanse LHBT-beweging. De katholieke kerk is verontwaardigd over dit besluit en dringt aan op een referendum.

Met zes tegen twee stemmen heeft het Grondwettelijk Hof van Colombia geoordeeld dat paren van gelijk geslacht niet uitgesloten mogen worden van het volledige recht op adoptie. Tot nu toe kwamen paren van gelijk geslacht enkel in aanmerking voor stiefouderadoptie, d.w.z. de adoptie van het biologische kind van de ene partner door de andere partner.

De rechters stellen in hun vonnis dat het adoptieverbod voor paren van gelijk geslacht een aantasting is van het ‘recht van kinderen op een volledig gezinsleven’.

Opperrechter Maria Victoria Calle liet in een persconferentie weten dat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat paren van gelijk geslacht ‘net zulke goede ouders kunnen zijn als heteroseksuele ouders’. “Seksuele gerichtheid of het geslacht van een persoon zijn op zich geen aanwijzing voor een ontbrekende moraal of van lichamelijke of geestelijke geschiktheid of ongeschiktheid om een kind te adopteren”, zei Calle.

Door dit vonnis wordt Colombia het vijfde Zuid-Amerikaanse land dat adoptie door paren van gelijk geslacht erkend. De andere landen zijn: Argentinië, Brazilië, Frans Guyana en Uruguay.

Tijdens de rechtszitting hebben het ministerie van Volksgezondheid en het Colombiaanse Gezinsinstituut het adoptierecht voor paren van gelijk geslacht impliciet gesteund. Zij dienden documenten in op grond waarvan geoordeeld kon worden dat er voor het welzijn van kinderen geen risico’s verbonden zijn aan het opgroeien in een roze gezin en dat de seksuele gerichtheid van ouders ook geen effect heeft op de ontwikkeling van een kind.

De invloedrijke Colombiaanse Rooms-Katholieke Kerk – van de ca. 50 miljoen inwoners is ongeveer 90 procent katholiek – heeft zich vrijwel direct fel tegen het vonnis van het Grondwettelijk Hof gekeerd.

Mgr. Juan Vicente Córdoba, bisschop van Fontibon, riep op tot een referendum over het adoptierecht voor paren van gelijk geslacht. “De stem van het Colombiaanse volk moet worden gehoord”, zei bisschop Córdoba. “Het Hof moet zich aan de wet houden, geen wetten veranderen.”

Volgens de bisschop worden in dit vonnis ‘de rechten van kinderen ondergeschikt gemaakt aan de rechten van volwassenen’ en bovendien brengt het vonnis ‘kinderen in gevaar’ die door een paar van gelijk geslacht opgevoed worden.
 

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Toekenning adoptierecht paren van gelijk geslacht in Columbia

Redaktie, in Historie & Politiek op 06 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svpIn het nieuwste nummer, Gay News 343, maart 2020

bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media