Back to Top
Donderdag 02 Jul
86447 users - nu online: 1005 people
86447 users - nu online: 1005 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Tofik Dibi: openlijk homoseksuele moslim


door Redaktie in Historie & Politiek , 29 december 2015

This article is also available in English


Voormalig GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi (34) maakte in een interview met de Volkskrant bekend dat hij homoseksueel is. Dibi is daarmee de meest bekende openlijk homoseksuele moslim in ons land. Een belangrijk rolmodel, volgens Dino Suhonic en Döne Fil. In het interview maakt Tofik Dibi duidelijk dat hij jarenlang met zijn seksuele gerichtheid heeft geworsteld.

“Ik wist niet hoe het moest: moslim én homo zijn”, zegt hij. Maar nu is hij er van overtuigd dat het hem niet minder moslim maakt. Zijn proces naar zelfacceptatie beschrijft hij meer uitgebreid in het boek Djinn dat onlangs verschenen is. Een djinn is in de islamitische overlevering een bovennatuurlijk wezen dat bezit kan nemen van mensen, maar waarvan ze ook kunnen worden verlost. Zo heeft hij zijn homoseksualiteit namelijk lang gezien; als iets dat weer weg kan gaan.

In zijn boek maakt Dibi duidelijk dat ook zijn politieke idealen zijn coming out lang in de weg gestaan hebben. Na de aanslagen van 11 september 2001 besloot hij een voorvechter te worden voor multicultureel Nederland. Hij dacht dat hij die rol niet zou kunnen spelen als bekend was dat hij op mannen viel, want dan zou niemand met een buitenlandse achtergrond naar hem luisteren.

Hij zette zich politiek wel in voor de gelijkberechtiging van LHBT’s en kreeg daarover ook mails van homoseksuele moslims die aannamen dat hij net zo was als zij. “Ik kon geen spiegel voor hen zijn, maar wel hun vrijheid verdedigen.” Dibi schrijft dat dit haast voelde als de ultieme vermomming. “Ik hield mezelf voor dat iedereen zou denken: hoe kan iemand die zo progressief is, die homo’s zó oké vindt, zijn eigen homoseksualiteit geheim houden? Dan zal hij het wel niet zijn.” Maar het voelde ook als verraad. “Ja, want het omgekeerde idee liet ik natuurlijk ook bestaan: als hij het al niet durft te zeggen, moet het wel héél erg zijn. Dat heeft me lang dwars gezeten. Ik vond het zó slecht van mezelf.”

De lesbische moslima Döne Fil, projectleider bij COC Nederland en mede-initiatiefneemster van de Turkse Boot, onderstreept in Trouw het belang van de coming out van Dibi. Volgens Fil geeft dat mensen die nog in de kast zitten hoop en herkenning.

Ook Dino Suhonic van de Stichting Maruf – zelf moslim en homo – is opgetogen over de coming out van Tofik Dibi. In Trouw zegt hij: “Dit is ontzettend fijn. En het gaat voor een aardverschuiving zorgen.” Juist een bekende Nederlander als Dibi kan volgens Suhonic iets helpen veranderen, omdat hij al een bepaalde positie heeft opgebouwd. “Daardoor komt het dichterbij voor moslims”, denkt Suhonic.

Die bekendheid kan volgens Suhonic ook een keerzijde hebben. Hij is daarom beducht voor de bedreigingen die Dibi kan krijgen van fanatici. Die reacties kunnen harder en feller zijn dan de bedreigingen die Suhonic zelf heeft gekregen, juist omdat Dibi zo bekend is. “Bij mij kan men denken: Ach, wie is dat nou helemaal? Bij hem is het: Je bent iemand van ons, hoe durf je?”.

Tovek (Tofik) Dibi (Vlissingen, 19 november 1980) is een Nederlands ex-politicus van Marokkaanse afkomst. Namens GroenLinks was hij van 30 november 2006 tot en met 20 september 2012 lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Dibi is de derde van vijf zoons, van wie er één zeer jong overleed. Dibi's ouders scheidden toen hij zeven was. Dibi woonde daarna bij zijn vader. Toen deze drie jaar later overleed, ging Dibi bij zijn moeder in Amsterdam wonen, in Slotervaart. Dibi bezocht een katholieke basisschool en daarna het gymnasium aan het Hervormd Lyceum West. Hij studeerde media en cultuur (richting film) aan de Universiteit van Amsterdam, maar maakte die studie niet af. Een van zijn broers is voetballer Jamal Dibi.

Voor Dibi Tweede Kamerlid werd, was hij actief in zijn eigen buurt Bos en Lommer en bij de bewonersorganisatie "Thuis in Eigen Toekomst". Al voor zijn Kamerlidmaatschap was hij bestuurslid in de (van oorsprong marxistisch georiënteerde "Turkse Arbeidersvereniging in Nederland" (HTIB), hetgeen hij nu nog steeds is. Tevens was hij een van de initiatiefnemers van de demonstratie "Stop Bush", van het Landelijk Actiecomité "Genoeg is Genoeg" en van "Allemaal Anders Allemaal Gelijk".
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Tofik Dibi: openlijk homoseksuele moslim

Redaktie, in Historie & Politiek op 29 december 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media