Back to Top
Donderdag 02 Jul
86447 users - nu online: 1019 people
86447 users - nu online: 1019 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Homo-vijandigheid in Kennemerland: incident wordt trend


door Redaktie in Algemeen , 25 december 2015

This article is also available in English


Het algemene veiligheidsgevoel van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen en biseksuelen in Kennemerland lijkt redelijk stabiel. Toch heeft één op drie LHB-respondenten van het Pink Panel Kennemerland het afgelopen jaar persoonlijk te maken gehad met LHB-vijandigheid. Dit blijkt uit het rapport: ‘Incident wordt trend’ van Bureau Discriminatiezaken Kennemerland.

74 procent van de 135 respondenten voelt zich (zeer) veilig in haar/zijn eigen woonwijk. Dit is een daling ten opzichte van vorig jaar. 16 procent voelt zich niet zo veilig en 5 procent voelt zich (zeer) onveilig om voor haar of zijn seksuele gerichtheid uit te komen.

Citaat uit het onderzoek: “In het verleden werd er agressief gereageerd als we hand in hand liepen. Daardoor durven we dat niet meer.”

De 26 respondenten van het Pink Panel die het afgelopen jaar te maken hadden met vervelende tot bedreigende incidenten in de eigen wijk noemden 79 uitingen, waarvan er soms meerdere tot één incident kunnen worden gerekend. Het ging om beledigende opmerkingen, schelden, bekladdingen/vernielingen en bedreiging/geweld/agressief gedrag.


Op het werk

In het afgelopen jaar hadden 15 van de 87 (17 procent) werkende respondenten te maken met vervelende grappen of opmerkingen op het werk over haar of zijn seksuele gerichtheid. Op de vraag om wat voor soort opmerkingen het ging worden vooral de grappen genoemd. “Deze opmerkingen door collega’s waren veelal grappig bedoeld. Maar het is jammer dat het steeds over hetzelfde gaat.” Of het waren opmerkingen over ‘jullie soort’ of vreemde reacties op krantenartikelen. Daar bovenop noemden zes respondenten nog 14 uitingen van discriminatie. Het ging hierbij om:
- beledigende opmerkingen van collega’s;
- benadeling/ongelijke behandeling door leidinggevende;
- negeren, buitensluiten.

De situatie op het werk is ten opzichte van vorig jaar vrijwel gelijk gebleven. Ook komen ongeveer evenveel mensen (82 procent) op het werk openlijk uit voor hun homo- of biseksuele gerichtheid in vergelijking met voorgaande jaren.


Discriminatieklachten laatste jaren stabiel

De afgelopen drie jaar kwamen er jaarlijks ruim 20 klachten op grond van (homo/bi)seksuele gerichtheid binnen bij Bureau Discriminatiezaken. In 2014 waren dit er exact 20.


Over Pink Panel Kennemerland

Pink Panel is een digitaal onderzoekpanel dat bestaat uit LHB’s in Kennemerland. Het onderzoek wordt sinds 2008 jaarlijks in het voorjaar uitgevoerd door Bureau Discriminatiezaken. Het doel van het Pink Panel is het in kaart brengen van veiligheidsbeleving van LHB’s en hun eigen discriminatie ervaringen in Kennemerland. Er worden vragen gesteld over veiligheid in de eigen woonwijk, op het werk, in de openbare ruimte en bij de sportvereniging. Van de 135 respondenten wonen er 74 in Haarlem, negen in Zandvoort, acht in Velsen, acht in Heemskerk, zes in Haarlemmermeer en zes in Beverwijk. De anderen wonen verspreid over de regio.

Om de urgentie van het Pink Panel-onderzoek te onderstrepen en te komen tot representatieve resultaten is het nodig dat méér LHB’s in Kennemerland zich aanmelden. Ook als ze geen vervelende ervaringen te melden hebben. Stuur een mail voor meer informatie naar info@bdkennemerland.nl

 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Homo-vijandigheid in Kennemerland: incident wordt trend

Redaktie, in Algemeen op 25 december 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media