Back to Top
Vrijdag 03 Jul
86447 users - nu online: 1085 people
86447 users - nu online: 1085 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
'Gebruik crystal meth wint aan populariteit in gayscene'


door Redaktie in Mode & Lifestyle , 23 december 2015

This article is also available in English


Het gebruik van crystal meth neemt toe in Nederland. Vooral in de gayscene wint de drug snel aan populariteit. Dat concluderen stichting Mainline, die zich toelegt op de gezondheid van druggebruikers, en SOA Aids Nederland, dat zich onder andere bezighoudt met de bestrijding van verspreiding van geslachtsziekten en aids via injectienaalden, in het rapport Tina en Slammen.

Tina staat voor crystal meth, dat officieel methamfetamine heet. Met slammen wordt het injecteren daarvan bedoeld. Crystal meth kan behalve gespoten ook gesnoven en geslikt worden. Harde cijfers ontbreken, maar aan populariteit wint het middel in Nederland vooral bij homomannen die seks hebben onder invloed van verdovende middelen, in de scene bekend als chemsex.

Een van de effecten van de drug is een sterke seksuele opwinding. Gebruikers van crystal meth lopen de kans er verslaafd aan te raken, vooral als het wordt geïnjecteerd. Langetermijngebruik kan ernstige lichamelijke en geestelijke problemen tot gevolg hebben.

Homomannen

Crystal meth is in Nederland tegenwoordig vooral bekend door de Amerikaanse tv-serie Breaking Bad. In de Tweede Wereldoorlog werd het, toen nog pervitine geheten, aan soldaten gegeven om moeheid te bestrijden. Ook Adolf Hitler liet het zich inspuiten. In de jaren zestig werd pervitine wel gebruikt in het Amsterdamse uitgaansleven waar het in de jaren zeventig plaats maakte voor speed.

Mainline en SOA Aids Nederland achten het aannemelijk dat de kleine groep van Nederlandse homomannen die nu crystal meth gebruiken, de komende jaren verder zal groeien. Door een verdere daling van de prijs ervan - enige jaren geleden nog tweehonderd euro per gram, nu honderdvijftig euro - komt het middel binnen bereik van een grotere groep. Bovendien is in het verleden gebleken dat drugsgebruik in de gayscene trendsettend was. Ook xtc en ghb werden in die kringen het eerst populair.

August de Loor van Adviesburo Drugs kent buiten de homomannen nog een tweede groep van gebruikers in Amsterdam: transseksuele prostituees uit Thailand. 'Die gebruiken het in de vorm van pillen, als ik het goed begrepen heb ter verlichting van de pijn die een geslachtsoperatie met zich mee brengt. Een heel enkele keer word ik gevraagd zo'n pil te testen.'

Volgens De Loor is er geen reden tot grote bezorgdheid over het gebruik van crystal meth. 'In de ambulancerapporten kom ik er niets over tegen. In de extreme gaywereld wordt het al veel langer gebruikt. Daarbuiten geef ik het weinig kans: het is heel heftig en werkt lang. In Oost-Europa wordt het op grote schaal gebruikt, maar daar is het echt een losersdrugs. In Nederland is de sociale controle veel sterker.'

Mainline hield afgelopen jaar zevenentwintig diepteinterviews met Nederlandse mannen die ervaring hebben met crystal meth-gebruik. Een deel van deze mannen heeft ook ervaring met het injecteren van crystal meth of andere drugs (‘slammen’).

Motieven

Op de vraag waarom voor of tijdens de seks drugs gebruiken, worden meestal de volgende redenen genoemd:
 
-drugs maken intense, langdurige seks mogelijk
-drugs verhogen de geilheid en nemen remmingen weg
-orgasmes worden door drugs als meer intens ervaren
-drugs vergemakkelijken het ontspannen van de anus bij neuken of bij fisten, en er wordt minder pijn ervaren
-drugs vergroten connectie en intimiteit tussen sekspartners: met name  bij  XTC wordt dit ervaren
-drugs maken het makkelijker zich over te geven aan bepaalde vormen van   seks, zoals groepsseks, BDSM, rollenspel en plasseks
-drugs zorgen voor een gevoel van onverzadigbaarheid: het stelt in staat  om, zoals sommige mannen het omschrijven, een ‘slut’ of een ‘pig’ te zijn Crystal meth geldt wat dit betreft als een van de krachtigste drugs.

Het middel verhoogt het libido binnen tien tot twintig seconden en de extreme geilheid kan bij herhaalde toediening dagenlang aanhouden. Daarnaast vergroot crystal meth het uithoudingsvermogen aanzienlijk. Een
sekssessie waarbij dit middel wordt gebruikt kan in sommige gevallen een etmaal tot enkele dagen duren.
Verschillende onderzoeken hebben gekeken naar ‘meth-binges’.

Een meth-binge is het gedurende een lange periode consumeren van crystal meth, tot er niets meer over is of totdat het lichaam rust eist. In het onderzoek van Semple (2002) gaf 10 man (veertig procent van de 25 geïnterviewde mannen) aan dat zij regelmatig meth-binges hadden, die in duur varieerden van twee tot drieëndertig dagen. De mannen die meth-binges rapporteerden gaven aan gemiddeld 12,6 gram gebruikt te hebben in de voorgaande dertig dagen. Ongeveer tachtig procent van de geïnterviewden zei aan marathonseks te hebben gedaan als ze high waren op crystal meth.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

'Gebruik crystal meth wint aan populariteit in gayscene'

Redaktie, in Mode & Lifestyle op 23 december 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN MODE & LIFESTYLEIN NUMMER 292


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media