Back to Top
Donderdag 27 Apr
85882 users - nu online: 1603 people
Gay News : Editie : 292 : Argumenten tegen aparte opvang homo-asielzoekers

Printervriendelijke Pagina  

Argumenten tegen aparte opvang homo-asielzoekers

door Redaktie in Historie & Politiek , 13 december 2015


Onlangs vertelde in een tv-programma een Iraakse homo anoniem over homofobie in de noodopvanglocatie in Apeldoorn. Na het programma werd hij zelf en zijn vriend fysiek belaagd door medeasielzoekers die hem ondanks het onherkenbaar in beeld brengen toch hadden herkent.

Daarna riep het COC meteen op om homo asielzoekers apart te plaatsen. Maar niet iedereen is het daarmee eens. Vluchtelingen Organisatie Nederland (VON) stuurde het kabinet al een brief waarbij het weliswaar waarschuwde dat bepaalde groepen, zoals vrouwen, holebi's, transgenders en christenen zich niet veilig voelen in asielzoekcentra en noodopvanglocaties, maar men vraagt geen aparte opvang zoals het COC. Het VON wil dat vluchtelingen en migranten in de opvanglocaties zo snel mogelijk kennis maken met de Nederlandse spelregels, bijvoorbeeld door getrainde mensenrechtenambassadeurs uit de gemeenschappen zelf in te zetten.

Ook Embrace Pink, een lokale organisatie voor integratie en homo acceptatie, keert zich tegen het idee van COC Nederland dat homoseksuele asielzoekers t.b.v. hun veiligheid in aparte opvanglocaties zouden moeten worden geplaatst.

Giovanni Tamo, directeur en woordvoerder: "Dit is segregatie, het tegenovergestelde van het COC-hoofddoel integratie. Het COA, AZC’s, het ministerie van Veiligheid en Justitie en ondersteunende en betrokken diensten moeten altijd zorgen voor optimale veiligheid van alle asielzoekers. Anders heeft de vlucht naar hier namelijk geen enkele zin en kan men net zo goed in eigen land blijven. 100% veiligheid kan bovendien helaas nooit worden geboden.

Zet je alle ‘roze’ asielzoekers bij elkaar en een extremist gooit er een bom op, heb je fysiek het tegenovergestelde bereikt van wat je zegt te willen. En meer inhoudelijk: met aparte opvang verergert uiteindelijk het geschetste probleem, omdat  de ‘reguliere’ opvang dan juist, en helemaal, vervreemd raakt van het fenomeen en  (toename van) sociale-maatschappelijke acceptatie van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders.


Terwijl dát juist het doel is. We zetten homo-leerlingen waarvan de docenten de veiligheid en het niet worden gepest niet kunnen garanderen toch ook niet op een aparte homo-school? Dat is om díe reden, want dan is het hek van de dam, verdwijnt het thema in alle geledingen van de samenleving naar de achtergrond met alle gevolgen van dien."

Tamo vraagt zich verder af waarom nu ineens de noodklok wordt geluid. “Er speelt namelijk niets nieuws, alleen komt het nu op wat grotere schaal voor, omdat de oorlogsmigratie momenteel natuurlijk booming is, op zich al treurig genoeg". Hij wil positief besluiten: "Het is in elk geval een verademing dat er nu éin-de-lijk inhoudelijk kan worden ‘gediscussieerd’ over het grote belang van solidariteit, in plaats van de beschamende ‘Nee AZC’-kreten aan de oppervlakte en in het wilde weg”.
 
 
gerelateerd
Meldpunt voor transgender asielzoekers in problemen

Jaaroverzicht 2016

Doordachte aanpak homo- en transgender voorlichting vluchtelingen nodig


Er heeft niemand gereageerd, jij misschien?


Argumenten tegen aparte opvang homo-asielzoekers

Reageer:

Reactie:
Je naam: ip 54.80.54.2Rubrieken:
In het nieuwste nummer, Gay News 309, mei 2017


Sauna Foam Party
't Bolke, 5 meiMeer uit Historie & Politiek
Meer uit nummer 292
Meer van Redaktie

Ebab - locatie Prinsenstraat


Ebab, Enjoy Bed And Breakfast

meer info |visit


RoB


Leather, Rubber & Twisted gear

meer info |visitbottom image
Entire © & ® 1995/2017 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren