Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 880 people
86447 users - nu online: 880 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Brandbrief: vergoed volledige behandeling geslachtskenmerken transgenders


door Redaktie in Health & Body , 02 december 2015


‘Vergoed de hele medische behandeling van geslachtskenmerken van transgenders.’ Die oproep komt van COC Nederland, Transgender Netwerk Nederland en Patiëntenorganisatie Transvisie in een brandbrief aan de Tweede Kamer en minister Schippers (VWS).

‘De vraag of je verder als man of vrouw door het leven kunt, mag niet afhankelijk zijn van de hoogte van je inkomen,’ zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. ‘De impact die het heeft wanneer je als transgendervrouw bijvoorbeeld met gezichtsbeharing of zonder borsten door het leven moet, wordt schromelijk onderschat.’

Transgenders krijgen behandelingen als borstconstructie, gelaatscorrecties, gezichtsontharing en erectieprothesen sinds 2005 niet meer vergoed. De kwestie is sindsdien verschillende malen in de Tweede Kamer besproken, maar er is nog altijd geen oplossing gevonden. Daarom sturen de drie belangenorganisatie nu een brandbrief. De Kamer behandelt op woensdag 4 november de VWS-begroting van verantwoordelijk minister Schippers.

De regering becijferde in 2010 dat dit probleem kan worden opgelost voor een totaalbedrag van 125.000 tot 250.000 euro per jaar. De totale begroting van het ministerie van VWS bedraagt ca. 15 miljard euro.

Volgens de belangenorganisaties worden de mensenrechten van transgenders geschonden doordat ze niet hun volledige behandeltraject vergoed krijgen. Ook het VN-Vrouwenrechtencomité en het Nederlandse College voor de Rechten van de Mens tikten Nederland hierover op de vingers en riepen de regering op om de behandeling van alle geslachtskenmerken van transgenders weer te vergoeden.

De belangenorganisaties wijzen er verder op dat de achterstandspositie van transgenders door het niet-vergoeden van de behandeling kan worden vergroot. Het kan leiden en tot onderbenutting van maatschappelijk potentieel, bijvoorbeeld omdat een transgendervrouw met gezichtsbeharing moeilijker aan een baan komt.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Brandbrief: vergoed volledige behandeling geslachtskenmerken transgenders

Redaktie, in Health & Body op 02 december 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media