Back to Top
Zaterdag 29 Feb
86419 users - nu online: 958 people
86419 users - nu online: 958 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 5 min. Printervriendelijke Pagina  
Your Daily Male 2016: Elke dag een Nieuwe Man


door Redaktie in Theater, Kunst & Expo , 30 november 2015

This article is also available in English
lengte: 5 minuten


Tijdens de Affordable Art Fair in Amsterdam werd de scheurkalender Your Daily Male 2016 gepresenteerd. Your Daily Male is een nieuwe uitgave van galerie MooiMan male-art. Wat is het verhaal achter deze prachtige scheurkalender vol mannenkunst?

Your Daily Male, dat klinkt goed!
“Yes,” begint bedenker van deze naam Sandro Kortekaas enthousiast. “De naam Your Daily Male was vorig jaar al bedacht, maar we wilden eerst zien hoe we de afzet van deze scheurkalender voor elkaar konden krijgen. Het is de eerste full-color male-art scheurkalender ter wereld en als galerie en uitgever van boeken is marktonderzoek vooraf natuurlijk belangrijk. Het is een duur product dat in korte tijd verkocht moet worden en daarmee anders dan de tijdloze mannenkunstboeken die we al maken.”
 
“Tijdens de Roze Zaterdag in Maastricht zijn we begonnen om het product te promoten met de slogan ‘Elke dag een nieuwe man.’ Dat vond iedereen prachtig om te horen, want wie wil dat nou niet,” vertelt Sandro met een brede glimlach. “Een goed product blijft bij een consument beter hangen als er ook humor aan gekoppeld wordt. Dat klinkt als een verkooptruc, maar Your Daily Male is in die zin een erg goede naam, zekere voor de internationale markt waarop we ons ook richten.

Zo is Your Daily Male nu bijvoorbeeld te koop bij het Schwules Museum in Berlijn, en daarnaast bij de schwule Buchladen Prinz Eisenherz en bij Erlkönig in Stuttgart. Bij het Schwules Museum heb ik tijdens de schenking van al onze boekproducties voor hun bibliotheek eerder dit jaar gevraagd of de kalender ook in de vernieuwde museumshop zou kunnen komen te liggen. ‘Absoluut,’ was hun antwoord, want ook zij waren door de naamgeving en het achterliggende concept meteen geïnteresseerd om het op te nemen in hun collectie. En zo ligt het ook binnenkort in New York bij het Leslie-Lohman Museum for Gay and Lesbian Art, maar we zijn ook bezig om het in alle museumshops van de grotere musea in Nederland verkocht te krijgen.”

Hoe is de kalender tot stand gekomen?
Dat heeft een lange geschiedenis die inmiddels meer dan dertig jaar teruggaat. Al jaren maakten we de Flikkeragenda en vervolgens de Homogenda. De redactie van de Flikkeragenda, een echt strijdmiddel uit de jaren zeventig, rouleerde met Groningen en Nijmegen als locatie van de redactie die uit louter vrijwilligers bestond. De redactie van de Flikkeragenda verzamelde beeld en tekst, waaronder door klinkende namen als Erwin Olaf en Jan Wolkers, die zijn eerste poëzie hierin liet verschijnen. Als vormgevers creëerden wij beurtelings elk jaar een nieuw ontwerp passend bij het thema van de agenda. Tijdens de Roze Zaterdag werd jaarlijks traditioneel de nieuwe Flikkeragenda gepresenteerd. Nadat die nog één maal als een MM/VV agenda in Nijmegen werd uitgegeven, hield het op.

Wij, mijn partner Jan van Stralen en ik, hebben vervolgens, na het twee jaar zonder een agenda met de man als thema te hebben moeten doen, tien jaar de Homogenda uitgegeven. Met deze nieuwe naam werd de agenda grotendeels door Jan samengesteld. De inhoud van de agenda en keuze van kunstenaars kwam tot stand door samenwerkingen met een aantal galerieën in Europa die mannenkunst lieten zien. Daarmee werd de Homogenda al snel een agenda met een internationaal karakter en afzet. Maar ook de kunstenaars vertegenwoordigd in Galerie MooiMan, het eigen podium in Nederland, werden in deze fraai verzorgde boekwerkjes opgenomen. De laatste uitgave bleek echter niet opgewassen tegen de concurrentie van de mobiele agenda. De belangstelling en verkoop liepen zo sterk terug dat na tien jaar besloten werd hier helaas een punt achter te zetten.”

Maar waarom nu toch een scheurkalender?
“Dat heeft een aantal redenen. Onderdeel van onze galerie is zichtbaar zijn met een thema dat we ‘male-art’ noemen. Dat staat voor de (homoseksuele) man in de kunst en dat doen we niet alleen in de galerie met wisselende exposities, maar ook breed daarbuiten, met kritische exposities tijdens Gay Pride en straks EuroPride in Amsterdam of bijvoorbeeld het Midzomergrachtfestival in Utrecht, maar ook tijdens Roze Zaterdagen. Door deze zichtbaarheid krijgen we veel aanvragen van kunstenaars om te mogen exposeren, meer dan we kunnen tonen in de galerie. Daaruit blijkt tevens dat een galerie met male-art lang niet overal ter wereld mogelijk is. Dat is ook terug te lezen in het voorwoord, waarin we uitleggen hoe male-art hand in hand over de wereld gaat met homo-emancipatie.

Your Daily Male creëert daarmee een extra podium voor veel kunstenaars. Daarnaast heeft de kalender ook een sterk emancipatorische werking doordat die nu bij tal van boekwinkels in Nederland ligt, tussen alle andere zwart-wit scheurkalenders. Maar met een groot verschil, want Your Daily Male is geheel in kleur uitgevoerd, met een uitgebalanceerd ontwerp waarbij elke pagina een kleur heeft die aansluit bij het getoonde kunstwerk. Een vier centimeter dik boekblok op A5-formaat van meer dan een kilo met louter en alleen mannen. Ja, daar zijn we best een beetje trots op.”

Hoe is Your Daily Male samengesteld?
“We hebben er geen thema aan gegeven zoals bijvoorbeeld het Duitse jaarboek Mein Schwules Auge. Ons doel was een product te maken dat er nog niet was: een full-color male-art scheurkalender met elke week een andere kunstenaar. Dat zijn er uiteindelijk negenenveertig geworden, uit Rusland, Europa, de Verenigde Staten, Canada en zelfs Zuid-Amerika. Met één kunstenaar per week krijg je een goed overzicht van het werk dat de kunstenaar maakt.”
 
Hoe komt Your Daily Male nu onder de aandacht?
“Tijdens de Affordable Art Fair, onlangs in Amsterdam, hadden we de aftrap van Your Daily Male. Oorspronkelijk hadden we daar Cornald Maas voor gevraagd, onder andere presentator van het kunstprogramma van de AVRO Opium. Hij kon niet, maar heeft wel een geweldig, kort twitterbericht als recensie opgesteld: ‘Kloeke kalender op de deurmat. Man en kunst – voor de liefhebber @galerieMooiman.’ Dat is natuurlijk geweldig, alhoewel ik me afvraag hoe groot zijn brievenbus is... Daarnaast fotograferen we al dan niet bekende Nederlanders met hun favoriete kunstenaar en pagina uit de kalender en zetten die foto op de facebookpagina van Your Daily Male. Die foto’s worden inmiddels flink gedeeld. Zo bouwen we langzaam een community op die Your Daily Male weet te waarderen en daar een jaar van gaat genieten. Daarnaast zijn tijdens de komende expositie in de galerie ruim zestig werken te zien van zesendertig kunstenaars die bij dit project betrokken zijn.”
 
Waar is de kalender te koop?
“Your Daily Male is bij de galerie te koop of via de website te bestellen. In Amsterdam is Your Daily Male onder andere te koop bij boekhandel Vrolijk, Scheltema, PinkPoint (naast het Homomonument), Gays & Gadgets en De Bronx. Up to date verkoopadressen zijn ook te vinden op onze website.”
 


Your Daily Male 2016
Negenenveertig internationale kunstenaars
366 pagina’s full color male-art works
€ 32,50 (€ 40.00 incl. verzendkosten binnen Nederland)
www.yourdailymale.nl

 

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Your Daily Male 2016: Elke dag een Nieuwe Man

Redaktie, in Theater, Kunst & Expo op 02 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svpIn het nieuwste nummer, Gay News 343, maart 2020

bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media