Back to Top
Vrijdag 29 mei
86440 users - nu online: 958 people
86440 users - nu online: 958 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
VN-organisaties spreken zich uit voor mensenrechten van LHBT's


door Redaktie in Historie & Politiek , 18 november 2015

This article is also available in English


In een ongekende gezamenlijke verklaring hebben 12 VN-organisaties zich onomwonden uitgesproken voor het beëindigen van het geweld en de discriminatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en mensen met een intersekse-conditie (LHBTI’s).

“Het is voor het eerst dat zo veel leden van de VN-familie de krachten bundelen ter verdediging van de fundamentele rechten van LHBTI’s”, zegt Charles Radcliffe, hoofd mondiale vraagstukken van het VN-Hoge Commissariaat voor de Mensenrechten. “Het is zowel een uitdrukking van het commitment van de VN-organisaties, als een krachtige oproep aan de regeringen van de wereld om tot actie over te gaan om een einde te maken aan homo-, bi- en transfoob geweld en discriminatie en de mishandeling van mensen met een intersekse-conditie.”

De verklaring wijst met nadruk op het verband tussen mensenrechtenschendingen van LHBTI’s en slechte gezondheid, het uiteenvallen van gezinnen, sociale en economische uitsluiting en verloren kansen op ontwikkeling en economische groei. Daarbij wordt de regeringen duidelijk voorgehouden welke stappen noodzakelijk zijn om vooral het geweld in te dammen en individuele LHBTI’s te beschermen tegen discriminatie. Daarvoor is het nodig dat landen maatregelen nemen om het onderzoek en het rapporteren van haatmisdrijven te verbeteren, marteling en mishandeling terug te dringen, discriminatie te verbieden en wetten af te schaffen die nu gebruikt worden om mensen vanwege hun seksuele gerichtheid, genderidentiteit of genderexpressie te arresteren, bestraffen of te discrimineren.

De VN-organisaties pleiten onder meer voor decriminalisering van homoseksuele handelingen, tegen behandelingen om seksuele gerichtheid te veranderen (‘homogenezing’), tegen medische tests om iemands seksuele gerichtheid vast te stellen (‘homotests’) en tegen onvrijwillige en potentieel schadelijke medische ingrepen bij interseksuele kinderen.

“Geweld tegen en discriminatie van mensen vanwege hun seksuele gerichtheid, genderidentiteit en seksuele kenmerken zijn een mensenrechtenschending en ruïneren hele gemeenschappen. Dat is de reden dat VN-organisaties die wereldwijd samenwerken op een breed scala van aandachtsgebieden – van mensenrechten tot gezondheidszorg, onderwijs, werkgelegenheid, ontwikkelingshulp, kinderrechten, gendergelijkheid, voedselzekerheid en vluchtelingenbeleid – samen oproepen tot verandering”, zegt Radcliffe.

“Dat heeft belangrijke symbolische waarde, maar de praktische aanbevelingen die we naar voren brengen zijn belangrijker. We hopen dat ons statement kan bijdragen aan een blauwdruk voor regeringen en aan het werk van de VN-teams die wereldwijd actief zijn.”

De gezamenlijke VN-verklaring Ending Violence and Discrimination against Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender and Intersex People wordt onderschreven door 12 VN-organisaties – te weten:

Internationale Arbeidsorganisatie (ILO)
Hoge Commissariaat voor de Rechten van de Mens (OHCHR)
Secretariaat van UNAIDS
VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP)
UNESCO
VN-Bevolkingsfonds (UNFPA)
VN-Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen (UNHCR)
VN-Kinderfonds (UNICEF)
VN-Bureau voor Drugs en Misdaadbestrijding (UNODC)
VN-Vrouwen (UN Women)
VN-Wereldvoedselprogramma (WFP)
Wereldgezondsorganisatie (WHO)

 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

VN-organisaties spreken zich uit voor mensenrechten van LHBT's

Redaktie, in Historie & Politiek op 18 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media