Back to Top
Woensdag 22 Jan
86405 users - nu online: 1452 people
86405 users - nu online: 1452 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Homomonument in Warschau afgebroken


door Redaktie in Historie & Politiek , 05 november 2015

This article is also available in English


De Tolerance Rainbow in Warschau, Polen, is afgebroken. Het monument dat een symbool van homo tolerantie was stond sinds 2012 in Warschau. Het 9 meter hoge en 26 meter brede met kunstbloemen gemaakte monument kwam er tijdens het Poolse EU-voorzitterschap in 2012.

Het monument is ook één van de weinige monumenten ter wereld dat meermaals werd vernield. Bijna elk jaar werd het vernield door rechtse homofobe en religieuze groepen waarbij het zelfs een keer bijna helemaal afbrandde. Het monument zou normaal gezien blijven staan tot eind dit jaar maar enkele politici van de stad wilden dat het nu al verdween. Het monument zou wel op een andere plaats komen maar er is nog niet beslist waar. Sommigen vrezen dat het monument nergens meer zal komen.

Tijdens de afbraak kwamen honderden mensen kijken en velen namen een bloem van het monument mee als aandenken omdat ze vrezen dat het monument nergens meer zal worden opgebouwd. De reden waarom het monument vroeger wordt afgebroken dan gepland is onder andere omdat politicus Stanislaw Pieta al een tijd klaagde over het feit dat het monument de gevoelens van sommige mensen zou kwetsen.

En Rooms Katholieke priester Tadeusz Rydzyk beschreef het als een symbool van afwijkingen. Het monument zorgde al jaren lang voor een nationaal debat met vele voorstanders maar bijna evenveel tegenstanders. Het eigendom van het monument is ondertussen wel overgenomen door het Centrum voor Hedendaagse Kunst.

De Poolse politiek is sinds enkele jaren meer en meer homo vriendelijker aan het worden. Dat was jarenlang totaal anders. Toen president Lech Kaczynski nog aan de macht was regeerde die samen met zijn tweelingbroer Jaroslaw met ijzeren homofobe hand. Elk jaar onder de broers hun bewind werden Gay Prides verboden en homo's opgepakt. De dood van Lech in 2010 zorgde er voor dat er een nieuwe president kwam en dat het tij begon te keren en er meer politici opkwamen voor homo's en transgenders.

In 2011 schreef Polen voor het eerst geschiedenis met de 1ste openlijke transgender politica Anna Grodzka die nog steeds werkzaam is in het Poolse parlement. In december 2014 schreef het land opnieuw geschiedenis met de eerste openlijke homo politicus Robert Biedron, die burgemeester werd in het stadje Slupsk. Verder is er nog veel werk aan de winkel zowel op het vlak van gelijke rechten als ook op het vlak van de houding van de Poolse bevolking zelf ten opzichte van homo's en transgenders. Deze homofobie komt vooral uit extreem rechtse en katholieke hoek.
 

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Homomonument in Warschau afgebroken

Redaktie, in Historie & Politiek op 05 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media