Back to Top
Vrijdag 24 Jan
86407 users - nu online: 1607 people
86407 users - nu online: 1607 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 6 min. Printervriendelijke Pagina  
Fetish Wear: Het verhaal van Black Body


door Ivo Spekman in Scene , 16 oktober 2015

This article is also available in English
lengte: 6 minuten


Eind oktober is het twintig jaar geleden dat fetisj-winkel Black Body de deuren opende. Toen Rick Souwerbren in 1995 met zijn bedrijf begon, had hij nooit kunnen vermoeden dat het zo’n succes zou worden. Sinds de start is de zaak enorm gegroeid en hoewel er door de jaren ups en downs zijn geweest, bloeit Black Body als nooit tevoren. Hoog tijd voor een gesprek met de drijvende kracht achter deze jubilerende onderneming.

Black Body: In twintig jaar van ‘rubber only’ naar ‘fetish wear for men’

Voor wie Black Body niet kent: het is een winkel met fetisj-kleding voor mannen, gespecialiseerd in rubber. De unieke, deels zelfontworpen rubbercollectie is wereldwijd bekend en Black Body heeft daarin een goede naam opgebouwd. In het begin was het rubber van Black Body uitsluitend zwart - vandaar de bedrijfsnaam. Tegenwoordig zijn rubber outfits in alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar.

Daarnaast wordt sportkleding, zwemkleding en ondergoed verkocht van fetisj-merken als Andrew Christian, Barcode Berlin, Boxer Barcelona en CellBlock13. Ook toys, accessoires en aanverwante artikelen zijn bij Black Body verkrijgbaar. De winkel bevindt zich op nummer 173 van de Kerkstraat, in het centrum van Amsterdam, vlakbij het Rijksmuseum en het Leidseplein. Daarnaast is er ook een webwinkel en bestellingen worden over de hele wereld bezorgd.

Horeca-achtergrond

Nadat ik hem heb gefeliciteerd met het jubileum van zijn zaak, vraag ik Rick of hij had verwacht dat Black Body zo’n groot succes zou worden, toen hij er in 1995 mee begon. Hij lacht: “Nee, niet echt. Dat was eigenlijk ook niet mijn doel. Ik ben er min of meer uit hobby mee begonnen, omdat ik zelf een rubberfetisj heb en er in die tijd geen rubber te koop was in Amsterdam. Bovendien is er veel veranderd in twintig jaar, niet alleen de winkel, maar ook de collectie en de locatie. Dat komt onder meer doordat het publiek, ‘de scene,’ veranderd is - en ikzelf uiteraard ook.”

“Voordat ik Black Body begon, heb ik jarenlang in de Amsterdamse homohoreca gewerkt, zoals de Thermos, Traffic en Chez Manfred. Ook heb ik tien jaar bij de iT gewerkt, onder meer als hoofdbarkeeper en bedrijfsleider. Ik was goed bevriend met Manfred Langer en hij heeft veel voor me betekend. Toen Manfred eind 1994 overleed, ben ik direct gestopt bij de iT. Precies een jaar later heb ik Black Body geopend. Sommige mensen die ik uit die tijd ken, komen nog steeds in de winkel.”

Lijnbaansgracht

Rick vertelt dat Black Body in de eerste jaren een stormachtige groei doormaakte: “We hadden een geweldige locatie gevonden op een rustig stuk van de Lijnbaansgracht, vlakbij het Rijksmuseum. Het liep eigenlijk meteen goed, omdat je toen geen rubber kon kopen hier en internet nog niet bestond. Regelmatig reed ik met mijn toenmalige partner via de pas geopende Kanaaltunnel naar Londen om daar rubber in te slaan. Dat was op zich best leuk, maar tegenwoordig gaat het gelukkig een stuk gemakkelijker. Na de Gay Games, die in 1998 in Amsterdam werden gehouden, is de winkel pas echt een succes geworden. In die tijd organiseerde Black Body samen met de andere fetisj-winkels grote leer- en rubberfeesten onder de naam Amsterdam Leatherpride. Daar kwamen mensen uit heel Europa en de Verenigde Staten op af.”

Internet

Toen Black Body in 1995 zijn deuren opende, stond internet nog in de kinderschoenen. “Dat klopt, wij waren een van de eersten in onze branche met een webwinkel,” aldus Rick. “Onze kracht was – en is nog steeds – dat de webwinkel onderdeel is van een echte winkel. Wij versturen geen pakjes vanaf een zolderkamertje driehoog achter of uit een loods op een of ander industrieterrein. Twintig jaar geleden had niemand kunnen bedenken dat internet zo groot zou worden.

In het begin deden we de internetbestellingen er bij, maar tegenwoordig hebben we er bijna een dagtaak aan. De afhandeling van die bestellingen nam steeds meer ruimte in. Ook de collectie breidde steeds uit, niet alleen qua rubber en leer, er kwamen ook steeds meer andere artikelen bij, zoals toys en maskers. Daardoor was het in de winkel op de Lijnbaansgracht echt schipperen met de ruimte geworden. Eigenlijk waren we uit ons jasje gegroeid, daarom zijn we drie jaar geleden verhuisd.”

De Kerkstraat

Sinds juni 2012 is Black Body gevestigd in het voormalige postkantoor aan de Kerkstraat 173. Voor veel Amsterdammers is dit een bekende plek. Ook voor Rick, want hij begon zijn zaak, zoals gezegd, op de Lijnbaansgracht, een blok verwijderd van de huidige winkel. Naast het vertrouwde rubber en leer waarmee Black Body groot is geworden, biedt de nieuwe winkel tegenwoordig plaats aan verschillende fetisj-merken. “Fetish wear for men” is dan ook wat Black Body – letterlijk – aan de man brengt. In goed Nederlands: spannende kleding voor mannen.

De nieuwe winkel is volgens Rick bijzonder open en toegankelijk: “Als je in de etalage kijkt, zie je het eerste deel van winkel met underwear, sports- en swimwear. Ga je naar binnen, dan kom je vervolgens de rubber shorts en shirts tegen. Hoe verder je loopt, hoe hoger het fetisj-gehalte wordt: chaps, harnassen en suits vind je achterin de winkel. Voor toys, maskers en andere accessoires neem je de trap naar beneden. De kelder, waar vroeger overigens de verwarmingsinstallatie van het postkantoor stond, is ideaal voor dat soort artikelen. Door de winkel op deze manier in te delen, is hij zeer uitnodigend geworden. Het is een winkel waar je gemakkelijk binnenloopt voor een spannend broekje, een strak rubber shirt of een lekker speeltje. Ook voor een goed advies over leren chaps, een op maat gemaakte rubber suit of vakkundige reparatie kun je bij ons terecht.”

Succes

Op de vraag welke factoren door de jaren heen het succes van de winkel hebben bepaald, antwoordt Rick: “Vernieuwende collecties, lage prijzen en goede service. Om met dat laatste te beginnen: het rubber dat wij verkopen is zo sterk, dat het nauwelijks slijt, zelfs als je het vaak gebruikt. Als er eens een naad loslaat, of een rits kapot gaat, kunnen we dat snel en vakkundig repareren. Ons aanbod is zeer breed, terwijl de prijzen vaak lager zijn dan ergens anders. Wat rubberkleding voor mannen betreft hebben we de grootste collectie in Amsterdam. Mede dankzij internet hebben we ook in de rest van de wereld een goede naam.”

Het succes van een winkel wordt ook bepaald door de mensen die er werken. “Zeker, ik ben dan ook heel trots op mijn collega’s Ismael en Jeldert, met wie ik samen het team van Black Body vorm. Wij zijn een deskundig en professioneel team en we helpen iedereen met een vriendelijk advies, of je nu al jaren zonder blikken of blozen in de scene rondloopt, of je allereerste rubber shirt komt passen.”

Fetisj-merken

Hoewel Black Body duidelijk nog steeds een winkel is die zich op fetisj richt, wordt er tegenwoordig ook ondergoed en allerlei sportkleding verkocht. “Inderdaad. Het vernieuwen van die collecties is iets dat we de laatste tijd steeds meer doen. Zoals gezegd is de fetish scene veranderd, mede door de opkomst van internet en sociale media. We spelen daarop in door ons aanbod te verbreden en te zorgen dat we nieuwe collecties sneller in huis hebben.

Het begon in de nieuwe winkel met Andrew Christian, Barcode Berlin en een shop-in-shop van Mister B. Later zijn daar Invincible Rubber en CellBlock13 aan toegevoegd. Alle merken zijn een succes, maar niet zo groot als de shop-in-shop van Boxer Barcelona, die we begin dit jaar hebben geopend. Het succes daarvan overtreft onze stoutste verwachtingen. Mede daardoor zien we de toekomst vol vertrouwen tegemoet.”

Met al het rubber en leer, de vele fetisj-merken en de verschillende soorten outfits is Black Body in de Kerkstraat in Amsterdam dé plek om te zijn als je op zoek bent naar fetish wear for men.

Black Body
Kerkstraat 173
1017 GH Amsterdam
Geopend: maandag tot en met zaterdag van 11.00-19.00 uur, zondag 13.00–18.00 uur
www.blackbody.nl

GERELATEERDjul 2019       


jul 2018       


jul 2017       
Fetish Wear: Het verhaal van Black Body

Ivo Spekman, in Scene op 02 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN SCENEIN NUMMER 290


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media