Back to Top
Vrijdag 03 Jul
86447 users - nu online: 1131 people
86447 users - nu online: 1131 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Rechter Alkmaar: afwijzen hiv-patiënt geen discriminatie


door Redaktie in Health & Body , 28 september 2015


De Stichting Respijtzorg Alkmaar heeft in 2011 niet gediscrimineerd door een vrijwilliger af te wijzen omdat hij seropositief was, heeft de rechter bepaald. Het Openbaar Ministerie vindt van wel en had de rechtbank in Alkmaar gevraagd de stichting een gift op te leggen van 500 euro, bestemd voor het Aidsfonds, en een boete van 500 euro.

De officier van justitie vroeg bovendien een schadevergoeding voor de betrokkene van 900 euro. Het OM verwijt de stichting dat ze de man hebben weggezet als 'eng, minderwaardig en gevaarlijk’.  

Volgens de rechtbank is niet aangetoond dat de chronische ziekte van de man hem zodanig beperkt dat sprake is van een handicap. In de regel beschouwt de rechter het afwijzen van iemand wegens een handicap wel als discriminatie.

 Bovendien vindt de rechter dat de zorgvrijwilliger zelf een groot aandeel had in de afwijzing door zijn "dominante en sturende opstelling" in gesprekken met zorgcoördinatoren van de stichting.

EenVandaag besteedde aandacht aan de zaak van Tholenaars. De Alkmaarder mocht vier jaar geleden niet als vrijwilliger in de zorg aan de slag nadat hij vertelde dat hij seropositief was.

Met hulp van het Aidsfonds stapte Tholenaars naar het College voor de Rechten van de Mens. Hij werd in het gelijk gesteld. Het College oordeelde dat er sprake was van discriminatie.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Rechter Alkmaar: afwijzen hiv-patiënt geen discriminatie

Redaktie, in Health & Body op 28 september 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media