Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 865 people
86447 users - nu online: 865 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Hiv is nog steeds een taboe op de werkvloer


door Redaktie in Health & Body , 22 september 2015


Werk je en heb je hiv? Dan is de kans groot dat je dat niet aan je collega's hebt verteld, uit angst voor negatieve reacties. En dat moet anders, vinden onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam. Wetenschappers Kai Jonas en Martijn Bruil presenteren hun bevindingen van hun onderzoek 'Stigma hiv op de werkvloer' tijdens de internationale AIDSimpact conferentie, het tweejaarlijkse congres over de psychosociale gevolgen van Aids.

Sinds hiv door de combinatietherapie niet langer een dodelijke ziekte, maar een chronische aandoening is, zijn veel mensen met hiv aan het werk. Hun aantal neemt toe. Ruim 19.000 mensen weten in Nederland dat zij besmet zijn met het virus. Daarvan valt 92 procent binnen de werkende bevolking tussen de 18 en 65 jaar.

"Mensen voelen zich onveilig om te vertellen dat ze hiv hebben", zegt Kai Jonas. "Dat heeft invloed op hun prestaties. En mensen zonder het virus die geen collega's met hiv kennen, voelen zich ongemakkelijk om met iemand die het virus heeft, te werken. Ze willen er dan meer over weten. Ook vinden ze dat geïnfecteerden meer gezondheidszorgpremie moeten betalen. Dat ze korter leven, denken ze ook."

Taboe

Volgens de onderzoeker zijn mensen met hiv onzeker of ze moeten vertellen dat ze positief zijn, en wat voor invloed het kan hebben op hun carrière. "Uit ons onderzoek bleek dat homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, transgenders, en ook hiv-positieven, juist mensen van wie je zou verwachten dat ze mensen op het werk kennen met de infectie, ook geen collega's met hiv kenden. Dit toont aan hoe groot het taboe op hiv nog is."
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Hiv is nog steeds een taboe op de werkvloer

Redaktie, in Health & Body op 22 september 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media