Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 912 people
86447 users - nu online: 912 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
EenVandaag-onderzoek LHBT-acceptatie


door Redaktie in Mode & Lifestyle , 20 september 2015

This article is also available in English


EenVandaag onderzocht onder haar kijkers in aanloop naar de Canal Parade hoe het gesteld is met de LHBT-acceptatie in Nederland. Van de 28.000 deelnemers vindt 67 procent dat het hiermee redelijk tot goed gesteld is; ruim een kwart (27%) zegt van niet. De 1.700 LHBT’s die meededen aan het onderzoek zijn somberder gestemd: vier op de tien (39%) zeggen dat het slecht gesteld is met de LHBT-acceptatie in ons land en een meerderheid (55%) geeft aan zich in Nederland niet vrij te voelen om hand-in-hand over straat te lopen.

Bijna één op de vijf LHBT-deelnemers geven aan afgelopen jaar negatief gedrag meegemaakt te hebben, alleen vanwege hun seksuele gerichtheid of genderidentiteit. Dat gaat vaak om uitschelden en ook discriminatie/pesten op het werk wordt vaker genoemd.

De grootste groep, vier op de tien (41%), hebben het idee dat het negatieve gedrag het afgelopen jaar is toegenomen. Nog eens 39 procent stelt dat het gelijk gebleven is en slechts 7 procent heeft het gevoel dat het afgenomen is. Veel deelnemers ervaren dat vooral veel aanhangers van de Islam moeite hebben met homoseksualiteit.

LHBT-acceptatie onder jongeren en scholieren stijgt

EenVandaag peilt sinds 2011, toen de verplichte voorlichting over homo/transseksualiteit op middelbare scholen werd aangekondigd, hoe het gesteld is met de acceptatie onder jongeren. In 2011 en 2013 vonden circa acht op de tien ondervraagde jongeren dat het goed gesteld was met de LHBT-acceptatie in Nederland, nu is dat licht gestegen 85 procent.

Vooral op middelbare scholen is een positieve trend zichtbaar: waar in 2013 nog drie op de tien (31%) ondervraagde scholieren aangaven dat het klimaat op hun school LHBT-onvriendelijk was, is dat nu 21 procent. Wel is ook op middelbare scholen nog wat te winnen: van de LHBT-scholieren geeft de helft (52%) aan dat het moeilijk is om op hun school ‘uit de kast’ te komen. Hoewel er positieve verhalen binnenkwamen op de redactie, lieten ook veel LHBT-jongeren weten er geen goede ervaringen mee te hebben.

“Ik val op meiden en had het tegen mijn beste vriendin gezegd, die het doorvertelde aan de hele school. Toen begon het gepest. Ik voelde me zo verschrikkelijk eenzaam. Ik accepteerde mezelf niet en ik vond mezelf waardeloos”, aldus een deelneemster.

Aan het onderzoek van het Opiniepanel deden 28.456 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 26 maart tot en met 27 april 2015. In het onderzoek hebben 1.776 deelnemers aangegeven dat ze homoseksueel, lesbisch, biseksueel of transgender zijn. Na weging is het onderzoek representatief voor 6 variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Aan het onderzoek van het 1V Jongerenpanel deden 1.269 jongeren mee. Het onderzoek vond plaats van 23 juli tot en met 30 juli 2015. Van alle deelnemers zitten er 695 op de middelbare school. In het onderzoek hebben 354 jongeren aangegeven dat ze homoseksueel, lesbisch, biseksueel of transgender zijn. Na weging is het onderzoek representatief voor 3 variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

EenVandaag-onderzoek LHBT-acceptatie

Redaktie, in Mode & Lifestyle op 20 september 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN MODE & LIFESTYLEIN NUMMER 289


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media