Back to Top
Vrijdag 28 Feb
86419 users - nu online: 1658 people
86419 users - nu online: 1658 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 6 min. Printervriendelijke Pagina  
Lust en vermaak tijdens de Folsom Street Fair in San Francisco


door Redaktie in Scene , 03 september 2015

This article is also available in English
lengte: 6 minuten


Voordat de leermannen, hun anderszins kinky trawanten en beider liefhebbers in oktober hun lusten kunnen uitleven tijdens de Leather Pride in Amsterdam, kunnen ze zich aan de andere kant van de wereld vergenoegen tijdens de Folsom Street Fair die op zondag 27 september plaatsvindt in San Francisco. De Folsom Street Fair is een jaarlijks terugkerend evenement voor de BDSM- en leerscene dat de Leather Pride Week in San Francisco afsluit.

Het evenement begon in 1984 en is uitgegroeid tot het drie na grootste dagevenement in de open lucht in Californië en het grootste leerevenement ter wereld. “Folsom,” zoals de gebeurtenis vaak bekort wordt genoemd, is een formidabele etalage voor BDSM-producten en -cultuur, waar kinky en leersubculturen elkaar treffen. Door de uitbreiding van de aids-epidemie in de jaren tachtig werd de relatieve autonomie van de homogemeenschap in San Francisco zwaar aangetast. De crisis werd door de stad als excuus gebruikt (in het belang van de “volksgezondheid”) om badhuizen te sluiten en uitgaansgelegenheden te regulieren. Hiermee werd in 1984 begonnen.

Terwijl gelegenheden voor de leerscene in snel tempo hun deuren sloten, besloot een samenwerkingsverband van activisten en organisatoren een straatmarkt op te zetten. Het evenement moest de zichtbaarheid van de gemeenschap verhogen, de broodnodige fondsen verwerven, en mensen uit de leerscene toegang geven tot cruciale info (bijvoorbeeld over veilige seks) die normaal gesproken via badhuizen en bars verspreid zou zijn. De Folsom Street Fair breidde steeds verder uit als non-profit-evenement, en lokale en nationale organisaties zonder winstbejag profiteerden dan ook van het exhibitionisme voor volwassenen. De donaties bij de ingang gaan naar liefdadigheidsinstellingen en uiteenlopende fondsenwervers, maar ook de winsten van drankverkooppunten en zelfs de opbrengst van billenkoek-demonstraties voor het goede doel.

Als een van de weinige evenementen waar sadomasochistische activiteiten worden aangemoedigd en plaatsvinden in de openbaarheid, trekt de Folsom Street Fair een behoorlijk aantal toeristen en exhibitionistische deelnemers die genieten van de aandacht van bezoekers en honderden fotografen en videografen. Hoewel de kostuums en activiteiten vaak grensoverschrijdend zijn, vinden veel bezoekers het evenement een echte “eye-opener” en een positieve ervaring. Aan de andere kant heeft het evenement vaak publiekelijke en interne kritiek gekregen door de dubbelzinnige sfeer en de brede tolerantie van “onzedig” gedrag. Hierdoor is het ook regelmatig doelwit van pro-heteronormatieve organisaties.


LeatherWalk

Al meer dan twee decennia wordt met de LeatherWalk de San Francisco Leather Week ingeluid. De LeatherWalk werd in 1992 opgezet door Art Tomaszewski, een voormalige voorzitter van het AIDS Emergency Fund (AEF), een model van de Bare Chest Calendar en voormalig Mr. Headquarters Leather. Tomaszewski wilde een evenement neerzetten dat de zichtbaarheid vergrootte, opbouwend was voor de gemeenschap en fondsen verwierf voor het AEF. In 2001 nam Sandy “Mama” Reinhardt, een onvermoeibare fondsenwerver en adviseur van het Breast Cancer Emergency Fund (BCEF) de organisatie van de LeatherWalk over.

Afgelopen juni ging de organisatie Folsom Street Events (FSE) een nieuwe overeenkomst aan met het AEF en het BCEF. De LeatherWalk kwam onder sublicentie en daardoor is de FSE de hoofdorganisator ervan geworden. Dit jaar vindt het evenement plaats op zondag 20 september. Demetri Moshoyannis van Folsom Street Events verklaarde: “We verheugen ons op de samenwerking met de gemeenschap en om het Folsom-stempel mee te geven aan deze gebeurtenis. We moedigen alle bedrijven en de eigenaars van bars en clubs aan teams samen te stellen en met ons mee te lopen om zo onze collectieve trots te laten zien. Dit wordt het begin van een hele positieve samenwerking.”


Affiche-foto’s

Dit jaar heeft de Folsom Street Fair een echt plaatselijk thema voor de poster gekozen. De sexy poster werd eerder dit jaar in een “virale” online marketingcampagne onthuld. Op het affiche zijn vijf leden van de leer- en fetisj-scene te zien op een icoon van San Francisco - de kabeltram. Moshoyannis: “De poster van dit jaar is er een voor de recordboeken. De Folsom Street Fair is iconisch in de stad, dus hoe kun je deze boodschap beter benadrukken dan met een fotoshoot op een kabeltram? Onze evenementen zijn een ‘alleen in San Francisco’-ervaring voor toeristen, bezoekers en bewoners. We willen mensen eraan herinneren dat onze stad nog steeds unieke en speciale evenementen en onberispelijk entertainment organiseert.”

Patrick Finger, verantwoordelijk voor het concept, voegt hieraan toe: “Onze afbeelding is een bevestiging van alles wat San Francisco te bieden heeft, van onze levendige en diverse leer- en fetisj-scene tot onze iconische landschappen. We vinden alles aan deze poster geweldig, en hopen dat de poster resoneert.”

Het affiche voor Magnitude, het officiële dansevenement van de Folsom Street Fair op zaterdagavond 26 september, sluit hier naadloos op aan. De poster geeft een krachtig erotisch beeld van een zakenman die geniet van een meester/slaaf-tafereel, ook op een kabeltram.


Opwindende artiesten

Op zondag 27 september, van 11.00 tot 18.00 uur, presenteert de Folsom Street Fair een doorlopende en opwindende line-up van muzikanten en dj’s. De organisatie geeft een podium aan de meest waanzinnige muziek, van synth pop en elektro tot indie en house. Op de Folsom Street Fair zullen ook live-acts te zien zijn die alternatieve muziek met alternatieve seksualiteit verbinden. Op het hoofdpodium staan dit jaar Ladyhawke en Missing Persons.

Ladyhawke is Pip Brown, een hardrock-/popzangeres uit Nieuw-Zeeland. Nadat ze zichzelf tot Ladyhawke had omgedoopt onder verwijzing naar de film van Richard Donner uit 1985, nam ze een soloalbum met deze naam als titel op met producers Pascal Gabriel en Hannah Robinson. Het album werd uitgebracht in 2008 en was in Nieuw-Zeeland meteen een indie-hit. De moderne en prettig in het gehoor liggende popsound deed het meteen goed in het buitenland. Na een jaar dook ze weer de studio in om aan de opvolger te werken, Anxiety. En deze herfst wordt haar nieuwste album verwacht. De Folsom Street Fair verwelkomt haar terug na haar optreden met Little Boots in 2012.

Missing Persons is een legendarisch nieuwe new-wave-band die zijn eerste plaat in 1980 opnam in de gloednieuwe studio’s van Zappa’s Utility Muffin Research Kitchen, de vier nummers tellende EP Missing Persons. Na twee jaar hard werken sleepte de groep in 1982 een contact met Capitol Records in de wacht. Door de ondersteuning van dit label werd de EP opnieuw uitgebracht en werden er een verdere 250.000 exemplaren van verkocht. Het nieuwe album Spring Session M werd goud. De singles Mental Hopscotch, Destination Unknown, Words, Walking in L.A. en Windows waren zeer succesvol, in het bijzonder op de lokale markten van Los Angeles, New York en San Francisco. Het experimentele album Rhyme & Reason kwam uit in 1984, en werd in 1986 opgevolgd door het conventionelere Color In Your Life.

Op het hoofdpodium verschijnen artiesten uit de gehele wereld, maar ook uit San Francisco zelf. DJ Justime (Oakland) is de dj van het hoofdpodium. Folsom Street’s Demetri Moshoyannis: “De line-up van deze editie is echt buitengewoon. Het zijn waarschijnlijk soms acts waarvan mensen nog nooit gehoord hebben, maar we willen ze graag kennis laten maken met deze waanzinnig goede nieuwe artiesten! Het hoofdpodium biedt een aantal fenomenale artiesten, van elektro en dance tot rock en zelfs performance-kunst. Als ik even niet bezig ben met het evenement zelf, zal ik zeker vooraan te vinden zijn, of misschien ben ik aan het dansen bij een van onze danspodia!”

Naast het hoofdpodium met liveoptredens, biedt de Folsom Street Fair twee danslocaties: de Magnitude Dance Area op 11th Street tussen Howard en Folsom, en de Deviants Dance Area op Folsom ter hoogte van 13th Street. Beide podia zijn ten opzichte van vorig jaar verplaatst. Ze zijn vernoemd naar de twee populaire feesten die in ditzelfde weekeinde plaatsvinden. Op het danspodium Magnitude treden legendes op als Pagano & Wayne G, met liveoptreden van diva Inaya Day. Op het danspodium Deviants zijn DJ Harvey, Mike Servito en het plaatselijke fenomeen Vin Sol en andere artiesten te vinden.

Zie www.folsomstreetfair.com voor meer informatie.
 

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Lust en vermaak tijdens de Folsom Street Fair in San Francisco

Redaktie, in Scene op 03 september 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svpIn het nieuwste nummer, Gay News 343, maart 2020

bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media